ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ELITE

«Καλησπέρα σε όλους», είπε ο Ντάνιελ Κουρκουντέλ εργαζόμενος στην ELITE ανοίγοντας τη συναυλία, «Ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε εδώ, ευχαριστούμε για τη συναυλία, ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση. Βρισκόμαστε, όπως πολλοί από σας ξέρετε, από τις 15 Δεκεμβρίου σε επίσχεση εργασίας γιατί ο εργοδότης μας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να μας καταβάλει τους μισθούς και να συνεχίσει την παραγωγή. Είμαστε απλήρωτοι στον αγώνα αλλά θα συνεχίσουμε και βέβαια, με τη βοήθειά σας, ακόμα πιο δυνατά».

Ο αγώνας των εργαζόμενων της ELITE έχει κερδίσει την αλληλεγγύη δεκάδων συνδικάτων, χιλιάδων εργαζόμενων και νεολαίων αυτούς τους δύο μήνες. Οι χαιρετισμοί στην συναυλία εκφράσανε το εύρος της συμπαράστασης. «Οι εργαζόμενοι της ELITE έχουν τη συμπαράσταση των εργαζόμενων της Ιντρακόμ», είπε ο Βασίλης Συλλαϊδής μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ιντρακόμ, «Το πρόβλημα είναι κοινό, η κρίση μας χτυπά όλους, κάθε μέρα που περνά ακούμε και νέα κανόνια να σκάνε γύρω μας. Η κυβέρνηση έχει δεχτεί απόλυτα τις επιταγές της ΕΕ της ΕΚΤ και την πίεση των αγορών, έχει ανατρέψει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και έρχεται να ισοπεδώσει ότι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις των εργαζόμενων, από το κοινωνικό κράτος, από τα δικαιώματά μας. Ολόκληρος ο κόσμος είναι μια τεράστια ELITE. Θα είμαστε και στις 10 Φλεβάρη και στις 24 Φλεβάρη στην απεργία, θα είμαστε σε όλες τις απεργίες, σε κάθε κινητοποίηση, σε κάθε επίσχεση. Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε».

Η Χριστίνα Λαδά, από το Σύλλογο Δασκάλων Αριστοτέλης, μίλησε για την ενότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους: «Θέλουμε κι εμείς οι δάσκαλοι να χαιρετίσουμε τον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στην ELITE. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να μαζεύουμε ψηφίσματα συμπαράστασης και χρήματα από τους συναδέλφους για να ενισχύσουμε το απεργιακό ταμείο γιατί αυτός ο αγώνας πρέπει να φτάσει μέχρι τη νίκη. Ολοι οι εργαζόμενοι σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση που κάνει η κυβέρνηση πρέπει να σταθούμε ενωμένοι. Αυτές τις μέρες ακούμε ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο είναι προνομιούχοι. Δεν υπάρχουν προνομιούχοι εργαζόμενοι, όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες και γι΄αυτό πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι. Σήμερα ξεκίνησαν το χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στα τελωνεία και τις εφορίες. Στις 10 Φλεβάρη έχουμε ένα μεγάλο ραντεβού. Εκεί πρέπει να είμαστε όλοι. Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους μισθούς μας, ούτε ένα χρόνο να μην ανέβουν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας»

Κοινός αγώνας

Η Χριστίνα Βασιλοπούλου, φοιτήτρια στη ΑΣΟΕΕ στάθηκε στον κοινό αγώνα φοιτητών-εργατών: «Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι έχουμε πάρει αποφάσεις συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων της ELITE. Είμαι φοιτήτρια στην ΑΣΟΕΕ, ο σύλλογός μου έχει πάρει απόφαση στήριξης, επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο όταν είχε κατάληψη, χρειάζεται αυτή η μάχη να νικήσει, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Φοιτητές και εργάτες ενωμένοι θα διαδηλώσουμε στις 10 Φλεβάρη με κλειστές σχολές για να νικήσουμε. Η ELITE να μείνει ένα ανοιχτό εργοστάσιο είτε με είτε χωρίς τον εργοδότη».

«Οι απολυμένοι της Ολυμπιακής, μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, από το περασμένο φθινόπωρο και μετά, εκτός απ΄το ότι είναι απολυμένοι, θα αναγκαστούν σε λίγο καιρό με βάση το νομοσχέδιο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση να επιστρέψουν ακόμα και λεφτά στον ΟΑΕΔ», είπε η Αφροδίτη Κωτσοπούλου, από τους απολυμένους συμβασιούχους της Ολυμπιακής, «Βρισκόμαστε σε αγωνιστική κινητοποίηση από το Νοέμβρη, από τις 17 Γενάρη έχουμε στήσει σκηνές έξω από το υπουργείο Μεταφορών. Δηλώνουμε κι εμείς τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων της ELITE και ζητάμε κι εμείς τη συμπαράσταση των εργατών στον αγώνα μας. Το επόμενο ραντεβού μας θα είναι στις 10 Φλεβάρη, όλοι μαζί ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη για τη νίκη».

Πριν ξεκινήσει η συναυλία με τους Ρωμιοσύνη, ο Δημήτρης Χείλαρης χαιρέτισε εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι δίπλα στον αγώνα των εργαζόμενων της ELITE. Σε μια περίοδο κρίσης, που τα αφετνικά ζητάνε από τους εργαζόμενους να πληρώσουν τις ζημιές, ο αγώνας της ELITE δίνει το μήνυμα της αντίστασης. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πήραν την τύχη στα χέρια τους και οργανώθηκαν, προχώρησαν στην πιο ριζοσπαστική μορφή αγώνα, την κατάληψη και απέδειξαν έμπρακτα ότι οι άνθρωποι που παράγουν τον πλούτο δεν έχουν ανάγκη την ελεημοσύνη των αφεντικών αλλά είναι σε θέση να αυτοδιαχειριστούν τη ζωή τους και την παραγωγή. Για να νικήσει αυτός ο αγώνας χρειάζεται τη συμπαράσταση όλου του λαού, όλου του οργανωμένου εργατικού κινήματος. Μας δίνει και ένα ακόμα μήνυμα. Να ριζοσπαστικοποιήσουμε τα αιτήματα μας και να βάλουμε στην ατζέντα του κινήματος την κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, την απαγόρευση των απολύσεων, τα 1400 ευρώ βασικό μισθό».

«Ευχαριστούμε πολύ για τη συναυλία και τη συμπαράσταση, από την πρώτη στιγμή μας έχετε βοηθήσει παρά πολύ», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Χρήστος Παπίτσας, εργαζόμενος στην ELITE. «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλος, δε θα μείνουμε στο δρόμο, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα συνεχίσουμε δυνατά για να ξανανοίξει η επιχείρηση».

Εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης μίλησε ο Τάσος Αναστασιάδης: «Ολοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα αν παίρνουν 700 ή 2000 ευρώ χρειάζεται να είναι ενωμένοι για να υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις μας, τους μισθούς μας, τις δουλειές μας, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Γι΄αυτό στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων της ELITE, γι΄αυτό θα είμαστε στην απεργία της 10 Φλεβάρη, για τον ίδιο λόγο θα οργανώσουμε την απεργία στις 24 Φλεβάρη. Για να έχουμε νίκες, για να δείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν των εργοδοτών και των κυβερνήσεων, ο δρόμος του αγώνα».

«Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με κάθε αδύναμο άνθρωπο, με κάθε εργαζόμενο. Οπωσδήποτε δε πρέπει να πληρώσει αυτός τα παιχνίδια της εργοδοσίας, είτε λέγεται μετανάστης είτε κάτι άλλο. Είμαστε κι εμείς εδώ όπως πρέπει να είναι όλοι» είπε ο τραγουδιστής των Magic de Spell πριν το συγκρότημα ξεσηκώσει τον κόσμο με τα τραγούδια του.