Υπουργείο Οικονομικών: Απεργιακή τρικυμία - ΟΣΥΟ: 48ωρες επαναλαμβανόμενες

Η ΟΣΥΟ (η οποία θα συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10/2) αποφάσισε επίσης «τη μη δήλωση εκ μέρους μας προσωπικού ασφαλείας, εκτός αυτού που είναι αναγκαίο για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων, καθώς και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης την 17/2/2010 ώρα 11.00 στην πλατεία Κοραή με πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών».

Με καθολική συμμετοχή και όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να κατεβάζουν τα ρολά σημαδεύτηκε η 48ωρη απεργία της ΟΣΥΟ στις 4-5 Φλεβάρη. Στην είσοδο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στην οδό Νίκης από το πρωί οι εργαζόμενοι περιφρουρούσαν την απεργία τους. Ο θυμός ήταν μεγάλος και όσον αφορά την υποκρισία της κυβέρνησης που προσπαθεί να τους παρουσιάσει σαν «προνομιούχους» και πηγή του «δημοσιονομικού προβλήματος», αλλά και των ΜΜΕ που προβοκάρουν με κάθε δυνατό τρόπο τον αγώνα τους. «Σήμερα απεργούμε όλοι. Είμαστε αγανακτισμένοι» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μιράντα, υπάλληλος στο υπουργείο. «Όλα αυτά τα χρόνια, τα χρήματα δεν τα παίρνουν οι εργαζόμενοι, αλλά οι επιχειρήσεις. Ερχονταν και έπαιρναν κονδύλια τάχα για να επενδύσουν, κατακρατούσαν τα λεφτά, μετά κάνανε μια ΄ρύθμιση΄ και πάλι η ίδια ιστορία από την αρχή».

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωσή της η ΟΣΥΟ «η κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να πείσει ότι δεν υπάρχει ΄σάλιο΄,να ανοίξει μέτωπα ενάντια στα μονοπώλια και τους μεσάζοντες. Πότε θα αναγγείλει αυστηρές παραδειγματικές τιμωρίες σε όποιους παραβιάζουν τον νόμο και το κοινό καλό; Όπως για παράδειγμα τους φοροφυγάδες και τους φοροκλέπτες, που παρακρατούν ακόμη και το ΦΠΑ που εισπράττουν. Θα δούμε παραδειγματική τιμωρία σ΄ αυτούς που κατασπατάλησαν το δημόσιο πλούτο και καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων, έτσι ώστε να υπάρξει αίσθημα δικαίου στην κοινωνία;

«Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα απεργήσει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων» μας είπε η Τιάνα Ανδρέου αντιπρόεδρος στο ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. «Το κλίμα στην περιοδεία που κάναμε ήταν για κλιμάκωση. Χρειάζεται και ο συντονισμός, η δύναμη βρίσκεται στην ενότητα. Να προχωρήσουμε σε κοινές κινητοποιήσεις με όλους τους συναδέλφους που χτυπιούνται από τα μέτρα της κυβέρνησης».

Τελωνεία: 100% απεργία

Μαζικά αναμένεται να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στα τελωνεία. Ηδη η ΟΤΥΕ έχει εξαγγείλει συνέχεια με τριήμερη απεργία για τις 16-17-18 Φλεβάρη. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία: «Καθολική ήταν η συμμετοχή των Τελωνειακών στην προειδοποιητική απεργία τους για τις 4 και 5 Φεβρουαρίου 2010. Δεν πέρασαν οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί. Κλειστά Διϋλιστήρια, Σύνορα, Λιμάνια, Αεροδρόμια».

Πολλοί από τους απεργούς στα τελωνεία συγκεντρώθηκαν με τα πανώ τους το πρωί στις 4 Φλεβάρη, πρώτη μέρα της απεργίας, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στην Καραγιώργη Σερβίας. «Η απόφαση για συγκέντρωση πάρθηκε στη χθεσινή απογευματινή συνέλευση του Σωματείου Αττικής-Κορίνθου-Ευβοίας που ήταν από τις πιο μαζικές με συμμετοχή 400-500 συναδέλφων» μας είπε ο Σπύρος Κουλούρης από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων. «Στην τοποθέτησή μας προτείναμε να γίνει απεργιακή συγκέντρωση, να υπάρξει συντονισμός με τους άλλους κλάδους, να γίνει νέα γενική συνέλευση».

«Παλιά δούλευα στην ΕΑΣ, την εργατική αλληλεγγύη τη θυμάμαι από τότε. Τότε ήταν ο βρικόλακας ο Μητσοτάκης» μας λέει εμφανώς τσαντισμένος ένας εργαζόμενος. «Σήμερα η κυβέρνηση ζητάει να πληρώσει πάλι ο εργαζόμενος. Αμα θέλουν λεφτά, να πάνε να ρωτήσουν στη Ραφήνα τι έγιναν τα λεφτά».

Tην προηγούμενη Τετάρτη έγινε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Τελωνειακών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ενημερωτικό χαρακτήρα. Υπήρξαν διάφορες τοποθετήσεις που υποστήριζαν ότι ίσως θα έπρεπε να συζητήσουμε μια μείωση του μισθού 200-300 ευρώ, ενώ υποτιμούσαν την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φλεβάρη. Από τη δική μου την πλευρά τόνισα ότι αυτού του είδους η συζήτηση είναι πολύ πίσω από τη διάθεση που εκφράζουν καθημερινά οι συνάδελφοι στους χώρους δουλειάς.

Δεν κάνουμε απεργία για να παζαρέψουμε πόσα λεφτά θα μας πάρουν από το μισθό μας, λέμε απλά και καθαρή την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Δεν είναι ούτε «τίμιο» ούτε «ηθικό» να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Αντίθετα, πρέπει να πάμε μαζί με τους συναδέλφους στο υπουργείο, στις εφορίες και συνολικά όλοι μαζί οι εργαζόμενοι να σταματήσουμε την επίθεση της κυβέρνησης. Αυτή η τοποθέτηση είχε ανταπόκριση. Την επόμενη μέρα έγινε περιφρούρηση στο χώρο εργασίας μου όπου οι συνάδελφοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία. Επόμενο βήμα η απεργία στις 10 Φλεβάρη.

Δήμητρα Παπαδοπούλου, τελωνειακός υπάλληλος, ΥΠΕΕ



Εφορίες: Εμπρός για κλιμάκωση

Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία 4-5 Φλεβάρη και στις εφορίες. Η ηγεσία της ΠΟΕ ΔΟΥ έχει εξαγγείλει ήδη 24ωρη απεργία στις 17 Φλεβάρη, ενώ έχει την εξουσιοδότηση του γενικού συμβουλίου για προκήρυξη νέας 48ωρης απεργίας. Όμως το κλίμα σε μια σειρά από συλλόγους είναι πολύ πιο μπροστά.

«Πραγματοποιήθηκε η νέα έκτακτη Γενική συνέλευση του συλλόγου Ημαθίας - Πέλλας - Πιερίας» μας λέει ο Μάκης Γεροντίδης, συνδικαλιστής από την Εργατική Αλλεηλεγγύη. «Πρώτη ημέρα απεργίας με 98% συμμετοχή στην απεργία. Στην συγκέντρωση βρέθηκαν περίπου 100 συνάδελφοι. Η αγωνία και η σοβαρότητα της κατάστασης έκδηλη. Κανείς δεν έφυγε μέχρι το τέλος, κανείς δεν χειροκρότησε, στα πρόσωπα ζωγραφισμένη η αγωνία για το μέλλον. Στη συνέλευση αποφασίσαμε τα εξής:

1. Διαφωνούμε με τη στάση της Ομοσπονδίας να αποδεχτεί των μείωση αποδοχών μας. Η στάση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαθέσεις και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων εφοριακών.

2. Ζητάμε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με προοπτική να γίνουν διαρκείας μέχρι την ολοκλήρωση των στόχων μας.

3. Ζητάμε έκτακτο συνέδριο της ομοσπονδίας.

4. Συντονισμό δράσης με όλους τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων του Υπουργείου Οικονομικών

5. Θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου μέχρι τις 17/2/2010.

6. Το συντονισμό του απεργιακού αγώνα έχει η διευρυμένη επιτροπή με ανοιχτές συνελεύσεις και συνεχή επικοινωνία.

7. Στις 10/2 ημέρα πανδημοσιουπαλληλικής απεργίας θα συμμετέχουμε σε όλες τις πόλεις του συλλόγου σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας μαζί με τους άλλους εργαζόμενους».

Εξορμήσεις στις Δ.Ο.Υ.

Eξορμήσεις και περιοδείες ενόψει της 10 Φλεβάρη έγιναν με την Εργατική Αλληλεγγύη σε μια σειρά από ΔΟΥ, σε συνοικίες της Αθήνας. (Για τις άλλες πόλεις βλέπε κάτω). Παντού οι εργαζόμενοι ήταν σε θέση μάχης.

Η ανακοίνωση διαμαρτυρίας των υπαλλήλων στη ΔΟΥ Βύρωνα ξεκινάει με τα λόγια του πρόσφατα εκλιπόντος Χάουαρντ Ζιν: «Οι κοινωνίες με τις κινητοποιήσεις τους ανοίγουν τους δρόμους για την κατάκτηση μιας καλύτερης ζωής! Καμιά κυβέρνηση δεν θα μας χαρίσει τίποτα από μόνη της!» και συνεχίζει καταγγέλοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους: «Για το κατάντημα της ελληνικής οικονομίας ευθύνονται αυτοί που «νομοθετούν περαιώσεις και αυτοπεραιώσεις με άκρως ευνοϊκές και μεροληπτικές διατάξεις...αυτοί που επιβάλλουν μειώσεις φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων και τη φορολογική ασυλία τους... που αφήνουν να εξαπλώνονται να απομυζούν το αίμα της ελληνικής οικονομίας οι οff shore εταιρίες...»

«Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας της ΑΔΕΔΥ κάναμε περιοδεία στην Ι΄ ΔΟΥ» μας είπε ο Παντελής Γαβριηλίδης. «Δώσαμε 7 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και η κουβέντα άνοιγε πλατιά. Ένας εργαζόμενος έβγαλε φωτοτυπία άρθρο της εφημερίδας που περιέγραφε πως έχουν κινηθεί οι εφοριακοί στην Πιερία για την απεργία. Το μοιράσαμε σε όλους σαν οδηγό για την οργάνωση της απεργίας. Η βασική κουβέντα που άνοιξε ήταν πως μπορούμε να νικήσουμε και ότι χρειάζεται να υπάρξει συμπαράσταση και από τους άλλους εργαζόμενους στην απεργία του κλάδου».

Σε όλη τη χώρα

Σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας εντείνεται η δράση για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων στις 10 Φλεβάρη.

«Κάναμε παρέμβαση στην Β΄ΔΟΥ στο κέντρο. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο ήταν ενημερωμένοι για την απεργία, αλλά είχαν διάθεση να μιλήσουν για την οργάνωση της και να κατέβουν στη διαδήλωση» μας λέει ο Νίκος Τουρνάς από τη Θεσσαλονίκη. «Κόσμος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και στην αρχή περίμενε ότι θα περάσει κάποια καλά μέτρα μας έλεγε ότι τώρα είναι διατεθειμένος να κατέβει και στις απεργίες του κλάδου, αλλά και στις 10 Φλεβάρη. Κάναμε συζήτηση ότι τα επιδόματα είναι μισθός, για τη συκοφαντία στους εργαζόμενους του δημοσίου και υπήρχε πολύ θετικό κλίμα. Εξορμήσεις έγιναν και στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Άγιος Παύλος. Δώδεκα εργαζόμενοι αγόρασαν την εφημερίδα που καλούσε για την απεργία. Κάλεσμα για τη διαδήλωση την ημέρα της απεργίας έχουν βγάλει η ΕΔΟΘ στις 11πμ στην Αγία Σοφία και το ΠΑΜΕ στις 10πμ στο άγαλμα Βενιζέλου. Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων που είχε πρωτοστατήσει και στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη καλεί προσυγκέντρωση στις 10πμ στην Αριστοτέλους και Ερμού με στόχο να βάλει πίεση να υπάρχει κοινή απεργιακή πορεία. Την προσπάθεια αυτή στηρίζει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

«Οι εφοριακοί έχουν προχωρήσει πολύ. Στην Ά ΔΟΥ που παρεμβαίνουμε όλοι έλεγαν ότι χρειάζεται κόντρα με τα μέτρα της κυβέρνησης. Όλοι είναι έτοιμοι για την απεργία» μας λέει ο Βασίλης Μυρσινιάς από το Ηράκλειο Κρήτης. «Εξορμήσεις κάναμε και σε κεντρικό σούπερ μάρκετ, αλλά και στην πλατεία στα Λιοντάρια. Με ντουντούκα και πολλές αφίσες ενημερώναμε για την απεργία. Δώσαμε 27 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης σε αυτές τις δύο παρεμβάσεις. Πολύς κόσμος έλεγε ότι η κρίση δεν χτυπάει μόνο τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο. Στην απεργία καλούν το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, το ΠΑΜΕ στην πλ. Ελευθερίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει προσυγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στις 9:30πμ για να πάμε με πορεία στο Εργατικό Κέντρο».

«Στο Ρέθυμνο η απεργία των εφοριακών είχε 95% συμμετοχή. Αυτό ήταν μια πολύ ενθαρρυντική εικόνα. Κάναμε εξορμήσεις στη Νομαρχία, στο ΙΚΑ, στην Αγροτική Διεύθυνση, στο Νοσοκομείο και στους λιμενεργάτες. Η συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη θα είναι μεγάλη» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Δήμητρα Τζάκου.

«Κάναμε εξορμήσεις στα νοσοκομεία της πόλης, το Πανεπιστημιακό και το Χατζηκώστα. Περιοδεία έγινε στην Βιομηχανική Ζώνη με την προκήρυξη που κυκλοφορεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο Σωματείο Μετάλλου έγινε συνέλευση που επικύρωσε τη συμμετοχή στην απεργία στις 10 του Φλεβάρη και πάρθηκε απόφαση για την απεργία της ΓΣΕΕ στις 24 του μήνα» μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου από τα Γιάννενα. «Στην απεργία καλούν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στις 11 στην Ακαδημία (ενώ αρχικά καλούσαν στο Εργατικό Κέντρο), το ΠΑΜΕ στις 10 στο Δημαρχείο. Μια σειρά από σωματεία(το Σωματείο Μετάλλου, το Σωματείο του Practiker, οι Διοικητικοί του Πανεπιστημίου, αλλά και ο Σύλλογος Φοιτητών ΒΕΤ) καλούν μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Εργατικό Κέντρο στις 11 η ώρα».