ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της πολύ δυναμικής και οργισμένης κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στις 29/1 στην Αθήνα, όταν πάνω από 3.000 ένστολοι πυροσβέστες διαδήλωσαν έξω από τη βουλή, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι τους -και παρά την άρνηση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας- κατευθύνθηκαν στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και το κατέλαβαν για ώρες ζητώντας να συναντηθούν με τον αρχηγό Σ. Στεφανίδη.

«Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί τόσα χρόνια, σε τέτοιο βαθμό που σήμερα το πυροσβεστικό σώμα αδυνατεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που δημιουργούνται», θα πει μιλώντας στην Ε.Α. ο Αντώνης Μαναρώλης, πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Χανίων. «Αν σκεφτεί κανείς πως σε λίγους μήνες μπαίνουμε ξανά σε αντιπυρική περίοδο με 3.500 κενές οργανικές θέσεις, είναι κατανοητό πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.

Χωρίς προσλήψεις

Από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου αλλά και της πυροσβεστικής αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις έρχεται να πυκνώσει τις βάρδιες. Αντί για τρεις βάρδιες οι πυροσβέστες καλούνται να κάνουν τέσσερις με σκοπό να καλυφθούν τα κενά χωρίς προσλήψεις. Και φυσικά τα χρονίζοντα προβλήματα της υποχρηματοδότησης για αγορά οχημάτων και εξοπλισμού συνεχίζοντα, ενώ τόσο τα εργασιακά όσο και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα χτυπιούνται με τον χειρότερο τρόπο.

Σήμερα στις συνθήκες που είμαστε δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αγωνιστούμε από το να κατέβουμε στους δρόμους και να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους τους εργαζόμενους. Οι απλοί πυροσβέστες που δίνουν ακόμα και την ζωή τους για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος δεν χωρίζονται σε κομματικές προτιμήσεις και χρώματα. Όλοι μαζί παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για το καλό όλης της κοινωνίας. Η Ένωση Χανίων θα πάρει μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο της Τετάρτης στην Αγορά στις 11 πμ».

Ωστόσο οι πυροσβέστες δεν μένουν στην κινητοποίηση της Τετάρτης. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, παρά την άρνηση της ομοσπονδίας να προχωρήσει σε περαιτέρω κινητοποιήσεις όπως είχε υποσχεθεί, αφού φοβάται πλέον τις ανταρσίες της βάσης όπως συνέβη με την κατάληψη του αρχηγείου στις 29/1, (ΕΑΚΠ,) καλεί τις τοπικές ενώσεις να πάρουν αποφάσεις για νέα πανελλαδική κινητοποίηση στις 17 Φλεβάρη στην Αθήνα, ώστε να αναγκάσουν την ομοσπονδία να αναλάβει τις ευθύνες και να κινηθεί διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα των πυροσβεστών.