Φορολογήστε τους πλούσιους

Στο τελευταίο Unfollow δημοσιεύθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις τεσσάρων γνωστών επιχειρηματιών: του βιομηχάνου της Χαλυβουργίας Μάνεση με συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 30.714,52 ευρώ, του Κόκκαλη με συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 26.870,11 ευρώ, του Αλαφούζου με συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 26.160,40 ευρώ και του Βγενόπουλου με συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 18.217,41 ευρώ!

Τελικά, ίσως ο Ντεπαρντιέ να έπρεπε να το σκεφτεί καλύτερα πριν γίνει ρώσος υπήκοος. Οι Αλαφούζοι και οι Βγενόπουλοι αυτής της χώρας τύχαιναν πάντα της πλήρους προστασίας του κράτους. Οι έλληνες εφοπλιστές και οι παγκόσμιες πρωτιές τους είναι χτισμένες πάνω στην πλήρη φοροαπαλλαγή τους. Αλλά δεν είναι οι μόνοι. Οπως διαβάζουμε στο Unfollow: “Πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση να πληρώνουν φόρο εισοδήματος έχουν επίσης: Οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες το κέρδος των οποίων προέρχεται από εργασίες στο εξωτερικό. Οι ξένες τεχνικές επιχειρήσεις που έχουν κέρδη στη χώρα. Οι εταιρείες που βγάζουν κέρδη από την πώληση μετοχών ή άλλων παραγώγων προϊόντων του χρηματιστηριακού τζόγου και είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών...” Από τις 21.065 οφσόρ εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα φορολογούνται μόλις 965!

Ενώ για τους τραπεζίτες στο νέο νομοσχέδιο προτείνεται ο λεγόμενος «αναβαλλόμενος φόρος» για περίοδο 30 ετών ο οποίος προβλέπει “ότι οι τράπεζες που συμμετείχαν στο κούρεμα των κρατικών ομολόγων έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν τη ζημία που «υπέστησαν» σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις συμψηφίζοντας τη με το φόρο εισοδήματος”!

Η μόνη απάντηση σε αυτήν την αθλιότητα για να μην συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τα βάρη της κρίσης είναι να φορολογήσουμε τα κέρδη και τις περιουσίες που έχτισαν και χτίζουν όλοι αυτοί στις πλάτες μας. Και ο τρόπος για να το πετύχουμε είναι ο εργατικός έλεγχος, των τραπεζών, των εργοστασίων, της παραγωγής που μπορεί να απαντήσει στην πράξη στους εκβιασμούς των ελλήνων Ντεπαρντιέ.