Μετρό: Όχι περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις δίνουν οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ, μετά το αγωνιστικό ποδαρικό που έκαναν με απεργία την Πρωτοχρονιά. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 7/1, προχώρησαν σε κατάληψη του κέντρου ελέγχου στα Σεπόλια.

Η Ε.Α μίλησε με τον πρόεδρο του ΣΕΛΜΑ, Αντώνη Σταματόπουλο: “Έχουμε ξεκινήσει κατάληψη. Είναι η τρίτη μέρα σήμερα. Το υπουργείο ενώ έλεγε ότι είμαστε σε διάλογο και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, την Παρασκευή κατάργησε τη συλλογική μας σύμβαση που κανονικά λήγει τέλος Απρίλη. Αμέσως ξεκινήσαμε την κατάληψη. Δεν θα υποχωρήσουμε. Θα κερδίσουμε, είμαστε αποφασισμένοι. Κι εκτός αυτού θέλουν να μας βγάλουν προβληματικούς για να μας πουλήσουν κοψοχρονιά. Αλλά με ένα εκατομμύριο επιβάτες την ημέρα και με 1300 άτομα προσωπικό, αποκλείεται να είμαστε προβληματικοί. Ζητάμε να μπει οικονομικός εισαγγελέας για να ξεκαθαρίσει ποιός μας έφερε εδώ.

Οσο αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, μέχρι τώρα μας έχουν κόψει πάνω από 40% και με το ενιαίο μισθολόγιο θα μας κόψουν άλλα 25%. Αλλά στοχεύουν στον χαμηλόμισθο. Γιατί άμα ήδη παίρνεις 4000 θα σε πάνε στα 3000. Ενώ εμείς θα καταλήξουμε να παίρνουμε 700 ευρώ. Η κυβέρνηση και η τρόικα είναι αποφασισμένοι να διαλύσουν τα πάντα. Εμείς θα αντισταθούμε. Και με όλους όσους αντιστέκονται. Όπλο μας είναι οι καταλήψεις, η απεργία διαρκείας, που την προτείνω συνέχεια. Αν είχαμε πάει από την αρχή με απεργία διαρκείας θα είχε τελειώσει το θέμα. Θα συνεργαστούμε με κάθε εργαζόμενο και άνεργο που αγωνίζεται.”

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, δέχονται μια τεράστια επίθεση που έχει στόχο τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα και το χτύπημα των αγωνιστικών σωματείων. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ολόκληρο το δίκτυο των συγκοινωνιών λειτουργεί με απίστευτες ελλείψεις και κενά, λόγω των απολύσεων, των μετατάξεων και των συνταξιοδοτήσεων, που δρομολογούνται επί μια τριετία, προκειμένου να μειωθεί στο μισό το μισθολογικό κόστος της εταιρίας. Πρόκειται για μια πολιτική που αναγκάζει τους εργαζόμενους των συγκοινωνιών στην κακοπληρωμένη εργασία ή ακόμα και στην ανεργία και οδηγεί τις συγκοινωνίες στη διάλυση. Και απέναντι στην προπαγάνδα για ταλαιπωρία των επιβατών, χρειάζεται η συμπαράσταση όλων.

Το ΣΕΛΜΑ καλεί σωματεία και συνδικαλιστές σε σύσκεψη, την Πέμπτη 10/1, στις 3μμ, στο κατειλημμένο κέντρο ελέγχου στα Σεπόλια, για τη στήριξη του αγώνα και τον καλύτερο συντονισμό απέναντι στην επίθεση που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι.Koινή δράση

H ένταξη μιας σειράς κλάδων εργαζόμενων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο ενιαίο μισθολόγιο έχει ξεκινήσει. Πρόκειται για τη νέα μνημονιακή λεηλασία που πετσοκόβει ακόμα περισσότερο μισθούς, καταργεί επιδόματα και συλλογικές συμβάσεις, αμφισβητεί το ρόλο και την ύπαρξη μεγάλων και δυνατών συνδικάτων.

Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ, των σταθερών συγκοινωνιών, δηλαδή ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ, έχουν ανοίξει την κόντρα.

Η επίθεση δεν αφορά όμως μόνο στις συγκοινωνίες. Είναι μάχη όλων των ΔΕΚΟ. Οι ηγεσίες των μεγάλων Ομοσπονδιών, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΠΟΣΤ, ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, ΟΜΥΛΕ κλπ δεν έχουν κανένα λόγο να περιμένουν πότε θα έρθει η σειρά τους για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις. Πρέπει εδώ και τώρα να οργανώσουν τον απεργιακό αγώνα.

Εχουν έναν επιπλέον λόγο για να το κάνουν: οι ιδιωτικοποιήσεις που υπαγορεύουν τα μνημόνια. Με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να προετοιμάζει τα βήματα για τα ξεπουλήματα των μεγαλύτερων φιλέτων του Δημοσίου, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

Η συγκυβέρνηση χρησιμοποιεί την τακτική του σαλαμιού για να καταφέρει να περάσει τα μέτρα του μνημονίου. Γνωρίζει ότι δεν έχει τη δύναμη να συγκρουστεί με όλα τα συνδικάτα ταυτόχρονα, γι' αυτό και ανοίγει ένα ένα τα μέτωπα με τη σειρά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να εκμεταλλευτούν την αδυναμία της και να απαντήσουν ενιαία. Από τις συγκοινωνίες και τις ΔΕΚΟ μέχρι τις τράπεζες, η συντονισμένη απεργιακή δράση είναι που θα δείξει και σε αυτή την κυβέρνηση το δρόμο των δύο προκατόχων της.