9 Γενάρη: Δεν ξεχνάμε!

Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοι διαδηλώνουν την Τετάρτη 9 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια τιμώντας τη μνήμη του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα συνεχίζοντας 22 χρόνια μετά τη δολοφονία του τον αγώνα ενάντια στη συνεργασία κυβέρνησης, αστυνομίας και φασιστών. Το συλλαλητήριο της Τετάρτης 9/1 μπορεί να αποτελέσει έναν πρώτο σταθμό για την κινητοποίηση του χώρου της εκπαίδευσης πριν από τον μεγάλο πανελλαδικό αντιφασιστικό σταθμό της 19 Γενάρη.

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή οργάνωσε σύσκεψη την Πέμπτη 3/1 στο θέατρο Εμπρός με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και μέλη των τοπικών επιτροπών της ΚΕΕΡΦΑ. Η συζήτηση κατέληξε σε ένα πρόγραμμα αντιφασιστικών εξορμήσεων σε τουλάχιστον 60 σχολεία της Αττικής με την έναρξη των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα.

Η Λίλιαν Μπουρίτη πρότεινε μία σειρά οργανωτικά βήματα που θα βοηθήσουν στο να μετατραπεί η 9 και η 19 Γενάρη σε μαθητικό ξεσηκωμό. “Αφισοκολλάμε τα σχολεία και την Τρίτη 8/1 πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων, οργανώνουμε εξορμήσεις στα σχολεία και στις σχολές. Γίνεται προσπάθεια να βγάλει η ΟΛΜΕ στάση εργασίας και οι συντονισμοί των ΕΛΜΕ. Επόμενος στόχος είναι να κατεβάσουμε τα σχολεία με οργανωμένα μπλοκ στις 19/1”.

“Από την πλευρά της ΚΕΕΡΦΑ θεωρούμε ότι η φετεινή διαδήλωση για τον Τεμπονέρα πρέπει να έχει άλλα χαρακτηριστικά”, είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. “Η λέξη 'ανακατάληψη' δεν είναι καινούργια. Ηταν η λέξη με την οποία η ΝΔ περιέγραφε την οργανωμένη εκστρατεία σπασίματος των μαθητικών καταλήψεων το 1991. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση την πέφτει στη Βίλλα Αμαλία και στην ΑΣΟΕΕ με πρόσχημα τους μετανάστες μικροπωλητές. Γι’ αυτό η μέρα του Τεμπονέρα είναι μία μέρα που πρέπει να θυμίσουμε ότι το αντιφασιστικό κίνημα συνεχίζεται”.

Στις σχολές

“Την Τρίτη που ανοίγουν οι σχολές θα ζητήσουμε να γίνουν συνεδριάσεις των ΔΣ των Συλλόγων για να αποφασίσουν να καλέσουν στο συλλαλητήριο για τον Τεμπονέρα”, είπε η Ελλη από το Οικονομικό Νομικής. “Θα οργανώσουμε εξορμήσεις στις πύλες των σχολών κάνοντας τη σύνδεση με τις 19/1 που ούτως ή άλλως πάρα πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής”.

“Στη Ζ' ΕΛΜΕ λειτουργεί ήδη μία αντιφασιστική επιτροπή” ανέφερε η Έλσα, εκπαιδευτικός από το 1ο Λύκειο Βύρωνα. “Μπορεί να οργανώσει δράσεις στα σχολεία ώστε να κινητοποιηθούν οι μαθητές και οι συνάδελφοι. Από την πλευρά μου μπορώ να μοιράσω υλικό σε όλα τα σχολεία του Βύρωνα”.

“Με το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι μαθητές και οι καθηγητές αλλά και να βρεθεί ο κόσμος της γειτονιάς έξω από τα σχολεία γιατί αυτό θα τους δώσει αυτοπεποίθηση”, είπε ο Στέλιος από τη Ν. Ιωνία. “Φετος έχει ιδιαίτερη σημασια να εξηγήσουμε ότι Καλαμπόκας και Δένδιας είναι το ίδιο. Το πέσιμο σε ΑΣΟΕΕ και Βιλλα Αμαλίας έχει στόχο να ανοίξει το δρόμο στη Χρυσή Αυγή να επεκτείνει τη δολοφονική της δράση στην Πλατεία Αττικής και στη Βικτώρια”.

“Ενα μεγάλο κομμάτι του κλάδου δεν έζησε εκείνα τα γεγονότα”, είπε η Ντίνα, εκπαιδευτικός στην Κυψέλη. “Ηταν μια πραγματική μάχη των μαθητών ενάντια στην ΟΝΝΕΔ και σήμερα ο Σπίνος οργανώνει τα πογκρόμ στην Πάτρα εναντίον των μεταναστών. Δεν είναι δυνατόν να μην αναδείξουμε αυτή τη συνέχεια. Ξεκινάμε από την Τρίτη να συζητάμε με τους συναδέλφους και με τους μαθητές το κατέβασμα την Τετάρτη”.

“Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που ενδιαφέρονται και χρειάζονται συζήτηση”, είπε η Γιώτα, μαθήτρια από του Ζωγράφου.“Χρειάζεται να τους εξηγήσουμε ότι οι φασίστες έρχονται στην αρχή για τους μετανάστες και αν τους αφήσουμε θα έρθουν και για μας. Μπορούμε να κατεβάσουμε το σχολείο και στις 9 και στις 19/1”.