Οι “ανακαταλήψεις” Δένδια: Από τη δολοφονία Τεμπονέρα στις δολοφονίες μεταναστών

Τη νύχτα της 8 προς 9 Ιανουαρίου 1991 ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας δολοφονείται στο σχολικό συγκρότημα του 3ου Λυκείου Πάτρας από ομάδα τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ, με επικεφαλής τον τοπικό πρόεδρο της οργάνωσης, Γιάννη Καλαμπόκα που οπλισμένος με σιδηρολοστό τον χτύπησε στο κεφάλι. Αυτή η δολοφονία ήταν μία προσχεδιασμένη επίθεση της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, με πρωθυπουργό το Μητσοτάκη, στην προσπάθειά της να ανακόψει ένα τεράστιο κίνημα 2000 και πάνω μαθητικών καταλήψεων και όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ που είχαν κερδίσει την τεράστια συμπαράσταση όλης της κοινωνίας και είχαν οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο.

Οι μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις ήταν η συνέχεια ενός τεράστιου εργατικού κινήματος που είχε ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα ενάντια στη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές και τον Πόλεμο του Κόλπου από τον πατέρα Μπους, όπου ο Μητσοτάκης είχε ταχθεί στο πλευρό του στέλνοντας τις φρεγάτες «ΕΛΛΗ» και «ΛΗΜΝΟΣ». Κομμάτι της επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν το “Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία” του τότε υπουργού Κοντογιαννόπουλου. Το Νομοσχέδιο είχε στόχο να ιδιωτικοποιήσει τα ΑΕΙ και να εφαρμόσει ένα σύστημα σκληρής πειθαρχίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, περικοπές σε σίτιση και στέγαση, περιορισμό της φοιτητικής συμμετοχής στην ανάδειξη των πανεπιστημιακών οργάνων, περιστολή του πανεπιστημιακού ασύλου. Στα σχολεία προέβλεπε κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, επανακαθιέρωση προσευχής, έπαρσης της σημαίας και εκκλησιασμού.

Η ΝΔ βλέποντας ότι οι καταλήψεις σε σχολές και σχολεία συνεχίζονταν με επιμονή και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, έδωσε εντολή στις τοπικές οργανώσεις της ΟΝΝΕΔ να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, καταφεύγοντας σε μία επίδειξη πρωτοφανούς βίας σε βάρος του εκπαιδευτικού κινήματος. Στην Πάτρα ο Νομάρχης Αχαΐας, Τάγαρης σε σύσκεψη των διευθυντών των σχολείων στις 8/1/91 είχε δηλώσει: "Οι καταλήψεις είναι παράνομες. Οι ανακαταλήψεις από οποιονδήποτε είναι νόμιμες". Σε σύσκεψη στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ Πάτρα, με την παρουσία και κομματικών στελεχών, αποφασίζεται η ένοπλη επίθεση στα σχολεία της Πάτρας. Παριστάμενοι ήταν οι επίλεκτοι τραμπούκοι των Κενταύρων, Καλαμπόκας πρόεδρος ΟΝΝΕΔ, Μαραγκός, Γραμματίκας, Σπίνος και άλλοι, γνωστοί διακεκριμένοι της τοπικής ΝΔ.

22 χρόνια μετά η αστυνομία του Δένδια εφαρμόζει ξανά τη γραμμή της “ανακατάληψης” συνεργαζόμενη αυτή τη φορά με τους ίδιους τραμπούκους, που έχουν στο μεταξύ κάνει τη διαδρομή ΝΔ- ΛΑΟΣ-Χρυσή Αυγή. Η κυβέρνηση στριμωγμένη από την κατακραυγή και την εργατική αντίσταση απέναντι στα μνημόνια και τις απολύσεις εφαρμόζει την πολιτική γραμμή, ρατσισμός- καταστολή-επίθεση στην αριστερά με πρόθυμους υποστηριχτές τους Χρυσαυγίτες.

Ρατσιστική δολοφονία δίπλα στην ΑΣΟΕΕ

Ετσι μετά το πογκρόμ κατά των μεταναστών που εξαπέλυσε μέσα στο καλοκαίρι και την καταστολή κατά των πανεργατικών απεργιών, μέσα στις γιορτές προχώρησαν σε εκκένωση της Βίλλα Αμαλίας, ένα χώρο αυτοδιαχειριζόμενο από τις αρχές του '90 και στη συνέχεια με τις πλάτες των καναλαρχών έστησαν μια  άθλια ρατσιστική και τρομολαγνική εισβολή στην ΑΣΟΕΕ.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Δένδιας στο όνομα της “πάταξης της ανομίας”, οργάνωσε την εισβολή των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακό χώρο, αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο για την ανεξέλεγκτη δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Ετσι την ίδια στιγμή που η ΑΣΟΕΕ και οι γύρω δρόμοι παραμένουν ασφυκτικά περικυκλωμένοι από τα ΜΑΤ και την αστυνομία, την Κυριακή 6/1 στην οδό Μουστοξύδη και Βαλτινών στο Πεδίο του Αρεως, οι φασίστες δολοφόνησαν έναν 18χρονο μετανάστη.

Οι πραγματικοί θύλακες ανομίας και βίας δεν βρίσκονται ούτε μέσα στην ΑΣΟΕΕ, ούτε μέσα στη Βίλλα Αμαλία. Βρίσκονται μέσα στα ίδια τα αστυνομικά τμήματα. Οι βασανισμοί μέσα στα ΑΤ, οι εκβιασμοί, το κυνήγι των μεταναστών σε συνεργασία με τους φασίστες νεοναζί, οι εμπρησμοί σε τζαμιά, τα μαχαιρώματα και οι ξυλοδαρμοί, περνούν απαρατήρητα από τον Δένδια.

Πριν από ένα χρόνο, στις 8/2/2012, αστυνομικός της Δίωξης Λαθρομετανάστευσης είχε συλληφθεί για εκβιασμούς και κλοπές μεταναστών μικροπωλητών της ΑΣΟΕΕ, μετά από καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, τα μαθητικά συμβούλια, τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών χρειάζεται να απαντήσουν δυναμικά στη νέα γραμμή “ανακατάληψης” που υιοθετεί η κυβέρνηση, με ένα νέο κύμα καταλήψεων, απεργιών και διαδηλώσεων, ενάντια στην κυβέρνηση που την ώρα που διαλύει τη δημόσια παιδεία με τα σχέδια συγχωνεύσεων και κλεισιμάτων σχολείων και σχολών έχει το θράσος να στοχοποιεί το φοιτητικό κίνημα και τους μετανάστες.

Στις 9 Γενάρη θα πάρουν μία πρώτη απάντηση που θα στείλει το μήνυμα ότι το κίνημα που γκρέμισε τους δολοφόνους του Τεμπονέρα, συνεχίζει ακόμα πιο ζωντανό για να τσακίσει την καταστολή, το ρατσισμό και το νεοναζισμό, στα σχολεία στις σχολές και σε κάθε γειτονιά.


Διαβάστε επίσης

9 Γενάρη: Δεν ξεχνάμε!