19 Γενάρη αντιφασίστες ενωθείτε!

• Θεσσαλονίκη Σάββατο 19/1 στις 6πμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Αναχώρηση με πούλμαν 6936127797

• Γιάννενα Σάββατο 19/1 στις 7πμ στην Περιφέρεια Ηπείρου (Παλιά Νομαρχία)

Αναχώρηση με πούλμαν 6981065550

• Πάτρα Σάββατο 19/1 στις 9πμ στο Εργατικό Κέντρο (Πλατεία Όλγας)

Αναχώρηση με πούλμαν 6970988678

• Ηράκλειο Παρασκευή 18/1 στις 8μμ στο Λιμάνι. Αναχώρηση με πλοίο 6981517435

• Αλεξανδρούπολη Παρασκευή 18/1 στις 10.30μμ στο Δημαρχείο.

Αναχώρηση με πούλμαν 6978191832

• Χανιά Παρασκευή 18/1 στις 7μμ στο λιμάνι της Σούδας. Αναχώρηση με πλοίο 6948521812

• Ρέθυμνο Παρασκευή 18/1 στις 6.15μμ στο ΚΤΕΛ Ρεθύμνου και στη συνέχεια αναχώρηση με πλοίο από το λιμάνι της Σούδας στις 9μμ, 6987917102

• Για άλλες πόλεις κλείνουν τις επόμενες μέρες, τηλ.210 3232871


Διεθνής Κινητοποίηση

Με κεντρικό σύνθημα “όχι φασισμός στην Ελλάδα, όχι ρατσισμός στο Σικάγο” το κάλεσμα της 19ης Γενάρη ως διεθνούς μέρας δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες πέρασε και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Αντιφασίστριες/στες του Σικάγο που συγκροτήθηκαν στην προσπάθεια να μην ανοίξουν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής γραφεία στην πόλη με έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, καλούν στις 19 Γενάρη σε συγκέντρωση έξω από το ελληνικό προξενείο στη 1μμ. Συνδέοντας την οικονομική κρίση και τις περικοπές, που έχουν χτυπήσει και το κοινωνικό κράτος της πολιτείας του Σικάγο, με την άνοδο του ρατσισμού και των φασιστών, οι αντιφασίστες του Σικάγο εξηγούν πως “στις 19 Γενάρη πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από κάθε γωνιά της γης πως ποτέ ξανά δεν θα δεχτούμε ΄την “κανονικότητα” του φασισμού”.

Τα μηνύματα αντιφασιστικής συμπόρευσης έρχονται από παντού. Μετά το Λονδίνο που όλο και περισσότερες συλλογικότητες καλούν στην μεγάλη συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Χόλαντ Παρκ, ήρθε η σειρά της Ιρλανδίας αφού και στο Δουβλίνο η Κίνηση Ενάντια στο Φασισμό οργανώνει συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία αλλά και στο Ντέρι στην Β. Ιρλανδία το Αντιφασιστικό δίκτυο οργανώνει συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.

Βαρκελώνη

“Ούτε εδώ, ούτε στην Ελλάδα, ούτε πουθενά”, είναι το σύνθημα της εκδήλωσης ενάντια στο φασισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Γενάρη και στην Βαρκελώνη σε συμπαράσταση με την “Αθήνα-πόλη Αντιφασιστική”, από την Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στην Ξενοφοβία και τον Ρατσισμό με συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.

Στην Γαλλία μετά από την Λυόν που στις 19 Γενάρη στις 8.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μπουρμπόν μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στην «Αθήνα-Πόλη Αντιφασιστική», σειρά έχει το Παρίσι με κάλεσμα για κινητοποίηση μπροστά από την Ελληνική πρεσβεία, ενώ και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας έλληνες μετανάστες ή φοιτητές και ντόπιοι συμπαραστάτες τους ετοιμάζουν αντίστοιχες δράσεις.

Πικετοφορίες και συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Κοπενχάγη και στο Εδιμβούργο, ενώ αναμένονται επιπλέον καλέσματα τις επόμενες δυο βδομάδες. “Κόσμος των πρωτοβουλιών που στηρίζουν το ελληνικό κίνημα στο εξωτερικό συναντήθηκε για πρώτη φορά για να συζητήσουν και να συντονίσουν τις δράσεις τους και στο ζήτημα της ανόδου των φασιστών”, τονίζει ο Κώστας Τόδουλος. “Στην συνάντηση που κάναμε συμμετείχαν πρωτοβουλίες από όλη την Ευρώπη. Από την δική μας πλευρά ανακοινώσαμε πως στις 19 Γενάρη στις Βρυξέλλες καλούμε σε κινητοποίηση έξω από την ελληνική πρεσβεία και καλέσαμε όλους να πραγματοποιήσουν σε όλες τις πόλεις που ζουν παρόμοιες κινητοποιήσεις”.Δήμοι

• Η Νέα Ιωνία είναι πόλη δημοκρατική, είναι πόλη φτιαγμένη από πρόσφυγες και καταλαβαίνει τον πόνο και τις δυσκολίες των μεταναστών.

Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση απέναντί τους, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δεν ανεχόμαστε σε καμία περίπτωση τους φασίστες. Καλούμε όλους μας τους δημότες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις στις 19 Γενάρη – Αθήνα Πόλη Αντιφασιστική και να βρίσκονται στις 2μμ στην Ομόνοια.

Ηρακλής Γκότσης, Δήμαρχος Ν.Ιωνίας

• Η συμμετοχή, όχι μόνο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση στο μεγάλο αντιφασιστικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που οργανώνεται στις 19 Ιανουαρίου είναι δεδομένη και επιβεβλημένη.

Αυτό που χρειάζεται είναι η αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και όλων των χωρών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από το πολιτικό σύστημα που θέλει να διαχωρίσει τους εργαζόμενους σε ξένους και εγχώριους, παραβλέποντας ότι τα προβλήματα δεν δημιουργούνται μόνο στην χώρα μας αλλά είναι προβλήματα της παγκοσμιοποίησης της κοινωνίας. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα είναι παρούσα και θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη.

Θέμης Μπαλασόπουλος, πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑΙντρακόμ

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής έχει θορυβήσει πολύ κόσμο. Ακόμα και κόσμος που μέχρι χτες δεν έδινε σημασία σε τέτοια ζητήματα, σήμερα καταλαβαίνει πως η άνοδος των φασιστών ακουμπάει κάθε γειτονιά και κάθε χώρο και καταλαβαίνει την σημασία να τους παλέψουμε.

Τα συνδικάτα ήταν πάντα αυτά που έμπαιναν μπροστά να προστατέψουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Την ώρα που σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι επιθέσεις στους εργαζόμενους είναι τεράστιες, προσπαθούν να μας πουν πως για όλα όσα μας ετοιμάζουν φταίνε οι μετανάστες. Με τους μετανάστες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Τα συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά και στη μάχη ενάντια στο φασισμό γιατί το επόμενο βήμα είναι να χτυπήσουν και τα δικά μας δικαιώματα. Πρέπει να οργανωθούμε σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χώρο δουλειάς και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, για κάθε περίπτωση που θα τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι. Η 19 Γενάρη είναι η σύνδεση όλων αυτών των μαχών. Θα είμαστε όλοι εκεί.

Γιώργος Πρέτζας, εργαζόμενος στην Intracom DefenseΣχολεία

Στην αρχή η άνοδος του φασισμού μας σόκαρε. Φοβηθήκαμε πως δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Στην συνέχεια όμως βλέπουμε ότι από όλα τα σχολεία και σε όλα τα σχολεία υπάρχει αντίδραση. Υπάρχουν ομάδες μαθητών και ομάδες καθηγητών που οργανώνουν αυτή την αντίδραση.

Θέλουμε όλη αυτή η αντίδραση να οργανωθεί ακόμα καλύτερα, να συντονιστεί και να γίνει μαζικότερη για να έχουμε σίγουρα αποτελέσματα. Τελικά το να αντιμετωπιστεί ο φασισμός είναι και προσωπική ευθύνη του καθενός μας, ειδικά σε εμάς τους εκπαιδευτικούς. Η ιστορία μας έχει διδάξει και έχουμε πάρει τα μηνύματά της. Στις 19 του Γενάρη πρέπει όλοι να δώσουμε το παρόν και να διατρανώσουμε πως η Ελλάδα δεν είναι μια ρατσιστική χώρα. Το χρωστάμε στην ίδια μας την παράδοση και την αξιοπρέπειά μας σε τελική ανάλυση.

Ελένη, καθηγήτρια στο 1ο Λύκειο Βύρωνα


Λιθογράφοι

Στο μεγάλο πανελλαδικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 19/1 το οποίο έχει γίνει πλέον παγκόσμιο με τις συμμετοχές πόλεων απ' όλη την Ευρώπη, μέχρι το Πακιστάν και την Αμερική, θα μετέχουν και οι εργάτες των λιθογραφείων, των ατέλιε, των βιβλιοδετείων και των χαρτοβιομηχανιών ενώνοντας την κραυγή τους ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό με την εργατιά, ντόπιους και μετανάστες και την νεολαία όλης της χώρας.

Η απόφαση που πήρε το συνέδριο της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου να στηρίξει αυτές τις κινητοποιήσεις και να προτρέψει κάθε εργαζόμενο του κλάδου να μετέχει στις αντιφασιστικές εκδηλώσεις αυτής της μέρας στο Σύνταγμα, δείχνει τον ξεκάθαρα ταξικό χαρακτήρα αυτής της κινητοποίησης αλλά και την πανελλαδική της εμβέλεια. Συνάδελφοι σύνεδροι από εργοστάσια της Κομοτηνής που στήνουν σωματεία μέσα στα εργοστάσια τους και με απεργίες απαντάνε στις επιθέσεις των αφεντικών, μέχρι τα εργοστάσια της Κρήτης αλλά και όλης της χώρας, λένε όχι στους μπράβους των αφεντικών, τους νεοναζί της Χ.Α. Λένε ότι, εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι, λένε ότι στις 19/1 η Αθήνα θα είναι πόλη αντιφασιστική και όχι μόνο, αλλά κάθε πόλη αυτής της χώρας θα το φωνάζει από εδώ και πέρα διαδηλώνοντας ότι είναι πόλη αντιφασιστική.

Μήτσος Αργυροκαστρίτης, συνδικαλιστής λιθογράφος


Θέατρο

Η παιδική παράσταση “Μια βραδιά στου Νουριάν” ανοίγει τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις 19 Γενάρη στις 11το πρωί στο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδου 2 - Ψυρρή). “Ως μια παράσταση που κατ’εξοχήν πρεσβεύει την πολιτισμική συμφιλίωση και αλληλεγγύη, θεωρούμε υποχρεωσή μας να συμμετέχουμε σε αυτή τη συλλογική πρωτοβουλία με το αίτημα Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά”, αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι συντελεστές της παράστασης.

Την παράσταση που συνεχίζεται για 3ο χρόνο (κάθε Κυριακή στις 11π.μ.) στο θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου) έχει σκηνοθετήσει ο Παντελής Δεντάκης μαζί με τον Βασίλη Κουκαλάνι που έχει κάνει και την μετάφραση, ενώ εκτός του Β. Κουκαλάνι στο ρόλο του Νουριάν, εμφανίζονται και οι πολύ καλοί ηθοποιοί Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Δάμπασης, Ηρώ Μπέζου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος.

♦ Μια σημαντική θεατρική παράσταση που οργανώθηκε ειδικά για την “Αθήνα-Πόλη Αντιφασιστική 19 Γενάρη” θα ανέβει στο Πολυτεχνείο στις 18 Γενάρη στις 7 το απόγευμα. Πρόκειται για την παράσταση “το παιδί με την βαλίτσα”.

• Η 19 Γενάρη είναι μια αφορμή για να ενωθούν όλες οι φωνές οι οποίες εναντιώνονται στις εγκληματικές πρακτικές της Χρυσής Αυγής και στις πολιτικές της κυβέρνησης που τις θρέφουν.

Την ημέρα εκείνη θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι κατά την προετοιμασία των εκδηλώσεων της 19 Γενάρη ερχόμαστε κοντά άνθρωποι από συλλογικότητες, κινήματα, γειτονιές, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί κ.α. συνδιαμορφώνουμε απόψεις αλλά κυρίως βελτιώνουμε τις στρατηγικές μας ώστε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές.

Με αυτή την αφορμή λοιπόν, μπήκα στη διαδικασία να συγκεντρώσω υλικό με θέμα «Το Εκπαιδευτικό Δράμα ως εργαλείο διαχείρισης του ρατσισμού στην τάξη» το οποίο παρουσίασα σε σχετική εκδήλωση στο Θέατρο Εμπρός στις 9 Δεκεμβρίου.

Μαρία Τερζάκη, ηθοποιός, μουσικός, θεατροπαιδαγωγόςΓήπεδα - Καλούν και στηρίζουν:

• FC St Pauli Athens Club • Αντιφασίστες Οπαδοί/φίλαθλοι ΑΕΚ • Θύρα 7 Εξάρχεια • Αντιφασίστες Οπαδοί/φίλαθλοι Παναθηναϊκού • Aυτόνομη Θύρα 10 Ηρακλή • Greek Antifa Hooligans • Οriginal ΓιαννιτσώνΟ πολιτισμός ενάντια στη βαρβαρότητα

• Η τέχνη είναι η φωνή της δημοκρατίας και όποιος χτυπάει την τέχνη είναι σαν να σημαδεύει την ίδια την ψυχή της δημοκρατίας.

Η ιστορία μάς διδάσκει πως μέσα στους αιώνες διεξάγεται μια αέναη πάλη ανάμεσα στη γνώση και το σκοταδισμό. Πάντα νικήτρια βγαίνει η γνώση και αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί κανείς να την αλλάξει. Εμείς σαν άνθρωποι του πολιτισμού βιώσαμε τον τελευταίο καιρό προσπάθειες που αποσκοπούσαν στην τρομοκράτηση και τελικά στη φίμωση της τέχνης. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Θα σταθούμε απέναντί τους υπερασπιζόμενοι την ίδια την ελευθερία του λόγου της συνείδησης και της έκφρασης, δηλαδή την ίδια την δημοκρατία. Καλούμε τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών να βρεθούν στις 19 Γενάρη στο Σύνταγμα για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις φασιστικές απειλές.

Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος


• Το μείζον πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι ότι διεκδικούμε τα αυτονόητα. Δηλαδή για παράδειγμα φτάνουμε να χρειαζόμαστε μια αντιφασιστική συναυλία, που σημαίνει πως έχουμε πρόβλημα με τον φασισμό, κάτι που πριν μερικά χρόνια θα έμοιαζε αδιανόητο. Υπό αυτή την έννοια μοιάζει να πηγαίνουμε όλο και χειρότερα.

Και αν δεν αντισταθούμε τώρα, και αν δεν μαζευτούμε τώρα να μιλήσουμε γι’ αυτό ίσως αργότερα να είναι αργά. Ίσως ήδη να είναι αργά. Μακάρι να μην είναι. Γι' αυτό και εμείς θα είμαστε εκεί. Με τα τραγούδια μας. Με την καθαρή μας τη ματιά. Ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού και ρατσισμού. Θα είμαστε στο Σύνταγμα στις 19 του Γενάρη για να τραγουδήσουμε για όλα αυτά που νιώθουμε και όλα αυτά που πιστεύουμε.

Μίλτος Πασχαλίδης


Διαβάστε επίσης

Οι επαναστατικές παραδόσεις του αντιρατσισμού: Ο Λίνκολν, ο Μαρξ και ο αμερικάνικος εμφύλιος 

Οι επαναστατικές παραδόσεις του αντιρατσισμού: Οι Εβραίοι και οι Κομμουνιστές 

Ο Σάμουελ Μπακ, επιζών του Ολοκαυτώματος στηρίζει τις 19 Γενάρη 

Παπούλιας εναντίον νεοναζί 

Η Κύπρος δεν ξεχνά 

Τιμή στους Ανουάρ Χαμαγιού και Αχμέντ Βακάρ 

ORIGINAL κατά Χ.Α. 

Ημερολόγιο της ΚΕΕΡΦΑ 

9 Γενάρη: Δεν ξεχνάμε! 

Δραστηριότητες ΚΕΕΡΦΑ, ΣΕΚ, ΕΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ