Τουρκία: Φοιτητές κατά Ερντογάν

Την προηγουμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν “εισέβαλε” κανονικά στο Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής (ODTU) με 3.000 αστυνομικούς. Η επίσκεψη είχε ως επίσημη αφορμή τον νέο τουρκικό δορυφόρο που είχε παραχθεί στο πανεπιστήμιο αυτό. Η αστυνομία συγκρούστηκε επί ώρες με φοιτητές που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη-εισβολή του Ερντογάν.

Πολλοί φοιτητές συνελήφθησαν από την αστυνομία μέρες μετά από τις διαμαρτυρίες. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προσπάθησαν να παρουσιάσουν τους φοιτητές ως μια βίαιη μειοψηφία που είχε σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο πρύτανης και οι καθηγητές του πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής όμως στήριξαν τους φοιτητές και κατήγγειλαν την αστυνομική βία.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια απομόνωσης τον φοιτητών και των εκπαιδευτικών, κινητοποίησε τους πρυτάνεις Πανεπιστημίων σε όλη την Τουρκία. Πολλοί πρυτάνεις υπέγραψαν μια ανακοίνωση που κατήγγειλε τους φοιτητές ως υπαίτιους τις βίας. Αυτό προκάλεσε μια τεραστια αντίδραση μεγάλου τμήματος τις ακαδημαϊκής κοινότητας. Πολλοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι στάθηκαν απέναντι στη συστράτευση τον πρυτάνεων με την κυβέρνηση. Φοιτητές σε πανεπιστήμια της Ιστανμπούλ με μαζικές κινητοποίησης διαμαρτυρήθηκαν κατά των πανεπιστημιακών διοικήσεων που στήριξαν την κυβέρνηση και ζήτησαν να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους από τα σχετικά κείμενα. Η μαζική αντίδραση τον φοιτητών αντικατοπτρίζει ένα διάχυτο προβληματισμό κατά του νέου νομοθετικού πλαίσιου για την ανωτατη εκπαίδευση που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο νέος νομος ουσιαστικά καταργεί κάθε μορφή μονιμότητας για τους πανεπιστημιακούς και κατοχυρώνει την ανασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις στα πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει το κλείσιμο τον “μη κερδοφόρων” τμημάτων και την ίδρυση ειδικών γραφείων που θα προτρέπουν τους πανεπιστημιακούς να εργάζονται σε θέματα που θα έχουν μια “επιχειρηματική” κατεύθυνση. Τα γραφεία αυτά επίσης θα “πατεντάρουν” τις γνώσεις που θα παράγουν οι πανεπιστημιακοί. Μέχρι τώρα οι φοιτητές έδειξαν μια πρώτη αντίδραση που αφόπλισε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και “απονομιμοποιησε” την αστυνομική βία στα Παανεπιστήμια. Τώρα πρέπει το νέο αυτό φοιτητικό κίνημα να επικεντρωθεί και να χρησιμοποίησει τη μαζικότητα που κατέκτησε προς την απόρριψη του νεοφιλελεύθερου νομοσχεδίου.

Μελτέμ Οράλ, Ιστανμπούλ