Ο Σάμουελ Μπακ, επιζών του Ολοκαυτώματος στηρίζει τις 19 Γενάρη

Ο Σάμουελ Μπακ, διακεκριμένος Εβραίος ζωγράφος και επιζήσας του Ολοκαυτώματος, στηρίζει τη 19 Γενάρη. Αυτό το κείμενο έχει γραφτεί αποκλειστικά γι' αυτό το σκοπό. Αξίζει να το διαβάσετε.

Το όνομά μου είναι Σάμουελ Μπακ. Είμαι Εβραίος και ζω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά γεννήθηκα στο Βίλνιους, όταν ανήκε στην Πολωνία.

Όταν γεννήθηκα, ο Χίτλερ καταλάμβανε την εξουσία στη Γερμανία. Το 1933 τον προώθησαν κύματα βαθιάς δυσαρέσκειας και φρενιασμένου εθνικισμού. Τεράστια πλήθη τον επευφημούσαν, σαν να ήταν Θεός. Προτιμούσαν να αγνοήσουν το ακριβό τίμημα που συνόδευε μια τέτοια επιλογή.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’30 ήμουν ένα αγόρι 5 - 6 χρονών. Και όλα αυτά τα απειλητικά γεγονότα συνέβαιναν πέρα από τα σύνορα της χώρας μου. Στο όμορφο και φιλικό σπίτι μου η ζωή συνεχιζόταν όπως συνήθως. Συχνά καθόμουν σε ένα καλοστρωμένο τραπέζι, περιβαλλόμενος από μια στοργική οικογένεια. Και άκουγα αυτές τις λέξεις:

«Αυτό δεν μπορεί ποτέ να συμβεί εδώ…»

Δυο χρόνια μετά οι Ναζί όρμησαν στο διαμέρισμά μας. Έσυραν τη μητέρα μου κι εμένα στο Γκέτο. Δολοφόνησαν τον πατέρα μου, τον παππού και τη γιαγιά μου. Δολοφόνησαν πολλά προσφιλή μέλη της οικογένειάς μου. Δολοφόνησαν περίπου το 95% των Εβραίων της Λιθουανίας, το πιο υψηλό ποσοστό στην εξόντωση των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης.

Δεν λυπήθηκαν αναρίθμητους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, Τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, κομμουνιστές και άμαχο πληθυσμό γενικά – με μια λέξη, εκείνους που εμπόδιζαν την πορεία τους προς την καθολική εξουσία.

Σήμερα είμαι ένας από τους λίγους τυχερούς επιζώντες που μπορούν να προσφέρουν μαρτυρία. Το κάνω με την τέχνη μου, τις διαλέξεις μου και τα γραπτά μου.

Σήμερα, οποτεδήποτε οι παλιοί, απειλητικοί και οικείοι τόνοι οποιασδήποτε φασιστικής ή νεοναζιστικής νοσταλγίας επιστρέφουν, είτε διακηρύσσονται στα αγγλικά, γαλλικά, εβραϊκά ή ελληνικά – μια ανατριχίλα με διαπερνά.

Πότε θα ενημερωθούν οι λαοί;

Πότε θα κοιτάξουν στον καθρέφτη της ιστορίας;

Πότε θα διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος;

Γιατί το χειρότερο μπορεί να συμβεί εδώ, και πιο σύντομα από όσο νομίζουμε!"

Σάμουελ Μπακ, Γουέστον, Μασαχουσέτη, 5 Ιανουαρίου 2013