Νέος γύρος στα Νοσοκομεία

Με τα νέα οργανογράμματα των Νοσοκομείων συνεχίζεται η επίθεση του υπουργείου Υγείας που είχε ξεκινήσει με τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα ολόκληρων νοσοκομειακών μονάδων. Στην πραγματικότητα, τα νέα οργανογράμματα “που δημοσιεύονται σωρηδόν αυτές τις μέρες” όπως καταγγέλει η ΟΕΝΓΕ, έχουν στόχο να επιβάλουν τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα που είχαν αποτρέψει οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Για την οργάνωση του νέου γύρου της μάχης, το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Νοσοκομείων και Επιτροπών Αγώνα καλούσε ανοιχτή συνέλευση την Τρίτη 8 Γενάρη, στο ΓΝ Πατησίων την ώρα που Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο.

“Τα οργανογράμματα αυτά διαγράφουν Τμήματα και Μονάδες που λειτουργούν, ελαττώνουν νοσηλευτικά κρεβάτια, καταργούν Τμήματα Προμηθειών, με προφανή σκοπό να αναθέσουν τις χρυσοφόρες προμήθειες σε ιδιώτες”, συνεχίζει η καταγγελία της ΟΕΝΓΕ. “Μάλιστα στην περίπτωση του Νοσοκομείου Ρόδου φτάνουν στο εγκληματικό σημείο να ελαττώνουν κατά 30% τα λειτουργούντα κρεβάτια ΜΕΘ, όταν είναι γνωστό πως χιλιάδες βαριά ασθενείς αδυνατούν να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χάνοντας τη ζωή τους”.

Ο προσανατολισμός της συνέλευσης του Συντονιστικού ήταν για ένα νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο των νοσοκομείων στην Αθήνα στα τέλη Γενάρη, με πιο πιθανή ημερομηνία τις 25 του μήνα. “Η νέα χρονιά βρίσκει την τρικομματική κυβέρνηση του Σαμαρά βυθισμένη μέσα στον οχετό σκανδάλων και σε πλήρη αποσύνθεση”, ανέφερε το κάλεσμα. “Είναι αδιανόητο να σκέφτεται κανείς πως οι ίδιοι υπουργοί που επέβαλλαν τα μνημόνια, που τσάκισαν μισθούς και συντάξεις είναι αυτοί που επεφύλλασαν για τους ημέτερους, για την ίδια την τάξη που εκπροσωπούνε, κάλυψη, φοροαπαλλαγές και φυγάδευση πολλών δις στα τραπεζικά κέντρα του εξωτερικού.

Παρολαυτά η πίεση να προχωρήσουν τις επιθέσεις του 3ου Μνημονίου είναι στην ημερήσια διάταξη με προτεραιότητα τις απολύσεις. Συγκεκριμένα στο χώρο της υγείας οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα πάνω από 50 νοσοκομείων ήδη μεθοδεύονται με τους νέους οργανισμούς. Σε προηγούμενη συνεδρίαση του συντονιστικού και μετά από επαφές με νοσοκομεία της επαρχίας που είχαν πρωτοστατήσει στη συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο υγείας στις 30 Νοέμβρη (Ικαρία, Πρέβεζα, Νάξος) αποφασίστηκε η διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου ενάντια στα κλεισίματα με πιθανότερη ημερομηνία την Παρασκευή 25 Γενάρη”.