Η μάχη της Ελευθεροτυπίας

Αναζωπυρώνεται η μάχη στην Ελευθεροτυπία μετά την προσπάθεια της ιδιοκτησίας της ΧΚ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ να επανεκδόσει την εφημερίδα στις 10 Γενάρη, στις πλάτες των 800 περίπου εργαζόμενων που παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο του 2011 και αγωνίζονται πάνω από χρόνο τώρα για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους.

Την Τρίτη 8 Γενάρη, μετά από κάλεσμα των εργαζόμενων και της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της εφημερίδας στο Νέο Κόσμο την ώρα που η διεύθυνση είχε καλέσει συνέντευξη τύπου για να διαφημίσει το νέο φύλλο. Οι πάνω από 100 εργαζόμενοι και συμπαραστάτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση αποφάσισαν νέα συγκέντρωση στο ίδιο μέρος για την επόμενη μέρα.

“Ούτε το χιόνι δεν πτόησε τους απλήρωτους εργαζόμενους”, έγραψαν οι Financial Crimes στο μπλογκ τους. “Σαν συμπαράσταση συμμετείχαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τύπου-Χάρτου, το Σωματείο Διανομέων, τοπικές κινήσεις της περιοχής και λίγοι δημοσιογράφοι εκτός 'Ε'”. Όπως τόνισε ο λιθογράφος και μέλος των Financial Crimes, Δημήτρης Αργυροκαστρίτης: “Η κινητοποίηση οδήγησε στην αναβολή της συνέντευξης τύπου-φιέστας και στην πρόσκληση, από την εργοδοσία, τόσο των λιθογράφων, όσο και της ΕΣΗΕΑ, σε συνάντηση αύριο Τετάρτη στη 1μμ. Παράλληλα, από τις 12 το μεσημέρι αύριο, θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση των απλήρωτων εργαζομένων. Απαιτείται κλιμάκωση από όλα τα σωματεία των ΜΜΕ για όλες τις μνημονιακές επιθέσεις. Μεθαύριο Πέμπτη 10/1 στη Βιβλιοσυνεργατική έχουμε στάση εργασίας 11.30-2.30 με αφορμή την ανακοίνωση της εργοδοσίας για περικοπή του επιδόματος γάμου. Την ώρα της στάσης θα γίνει συνέλευση για να αποφασιστεί η συνέχεια”.

“Η επανέκδοση της εφημερίδας γίνεται χωρίς να έχει εξασφαλιστεί τίποτα σχετικά με τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των 800 περίπου εργαζομένων στην Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και δημοσιογράφοι”, αναφέρει σε επιστολή του προς την ΕΣΗΕΑ, ο Μωυσής Λίτσης μέλος του ΔΣ της Ενωσης και ένας από τους απλήρωτους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας, “Επιπλέον στην υπό έκδοση Ελευθεροτυπία έχουν αποκλειστεί συνάδελφοι που παραμένουν σε επίσχεση, ενώ την ίδια στιγμή καλούνται άλλοι να υπογράψουν, κάτω από το βάρος της επί πολύ καιρό απλήρωτης εργασίας και ανεργίας, ατομική σύμβαση με άλλη εταιρία, θέτοντας σε κίνδυνο τα ίδια τα δικαιώματά τους”.

“Την καινούργια αυτή εφημερίδα, η οποία θα σφετερίζεται τον τίτλο 'Ελευθεροτυπία' αναλαμβάνει να εκδώσει κάποια εταιρεία, με άγνωστα μέχρι στιγμής στοιχεία. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον μέχρι πρότινος δικηγόρο της Χ.Κ. Τεγόπουλος, στον οποίο εμφανίζεται να έχει μεταβιβαστεί το 27% του ομίλου, άγνωστον έναντι ποιου τιμήματος”, καταγγέλουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Το “κόλπο” της ιδιοκτησίας της Ελευθεροτυπίας έχει γίνει δημοφιλές στο χώρο. Πρόσφατο παράδειγμα ο δήθεν χρεοκοπημένος Αντώνης Λυμπέρης που, τον περασμένο Νοέμβρη, ανέστειλε τη λειτουργία των εκδόσεών του με τους γνωστότερους τίτλους περιοδικών της χώρας, μόνο και μόνο για να συνεχίσει την εκδοτική δραστηριότητά του μέσα από δύο καινούργιες εταιρίες βιτρίνα -πετώντας στο δρόμο 200 εργαζόμενους και αφήνοντας χρέη κοντά 700.000 ευρώ προς το Δημόσιο και κοντά 2.900.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.