Κάτω τα χέρια από το Τ.Τ.

Κλιμακώνουν τη μάχη ενάντια στο ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οι εργαζόμενοι της τράπεζας, καθώς η συγκυβέρνηση Σαμαρά προχωρά τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής της.

Υστερα από συνάντηση με τον Στουρνάρα τη Δευτέρα 7/1, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο ΤΤ αποφάσισε: συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για να τεθεί το θέμα του ΤΤ στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και να κηρυχτεί προειδοποιητική παντραπεζική πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 10/1, περιοδείες στα παραρτήματα του ΤΤ στην επαρχία το Σαββατοκύριακο 12 και 13/1, σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην Αθήνα αμέσως μετά και ενεργοποίηση του απεργιακού ταμείου του Συλλόγου τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα, ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΤΤ έχουν εκδηλώσει η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Αττικής, καταθέτοντας την περασμένη Παρασκευή 4/1 τις προτάσεις τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ώστε να λάβουν την έγκριση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία πώλησης της τράπεζας. «Εκτός απροόπτου, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα διασπαστεί σε “καλό” και “κακό”, με το πρώτο να ανακεφαλαιοποιείται από το ΤΧΣ και το δεύτερο να τίθεται σε εκκαθάριση», ανέφερε η εφημερίδα Το Βήμα (4/1), κάτι που επιβεβαίωσε ο Στουρνάρας, δηλώνοντας στο Σύλλογο ότι “η απόφαση του σπασίματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε καλή και κακή τράπεζα είναι ειλημμένη και οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 2013”.

Το Βήμα κάνει πολύ καλά και χρησιμοποιεί τη φράση “εκτός απροόπτου”. Η συγκυβέρνηση έχει την εντύπωση ότι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ το περασμένο καλοκαίρι θα επαναληφτεί. Ξεχνά ότι για δέκα ολόκληρες μέρες η Αγροτική έκλεισε παρασύροντας και τους εργαζόμενους του ΤΤ στις απεργίες, ενώ χρειάστηκε πανκινητοποίηση της συνδικαλιστικής ηγεσίας του συλλόγου της ΑΤΕ για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Ξεχνά επίσης ότι μία προς μία οι προηγούμενες απόπειρες ξεπουλήματος του ΤΤ απέτυχαν, γιατί οι εργαζόμενοι έγιναν αυτός ο “απρόοπτος” παράγοντας που με απεργίες διαρκείας, καταλήψεις και περιφρουρήσεις, τις ανέτρεψε όλες.

Οι εργαζόμενοι στο ΤΤ θα της φρεσκάρουν τη μνήμη. Η τελευταία τους απεργία και διαδήλωση στις 17 Δεκέμβρη είχε σαν κεντρικό σύνθημα “Αυτό είναι σωστό, αυτό είναι σωστό, Στουρνάρας και Προβόπουλος στο Κορυδαλλό”. Η κλιμάκωση με διαρκείας και το άπλωμα του αγώνα σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους θα ανοίξει και αυτή την προοπτική.