19 Γενάρη: Απ’ άκρη σ’ άκρη

Ναύπλιο

Ναύπλιο - Αντιφασιστική Πόλη έγραφε το πανό που κατέβασε το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας στο μεγάλο πανελλαδικό αντιφασιστικό συλλαλητηριο στις 19 Γενάρη στην Αθήνα. Το σύνθημα έγινε πράξη την επόμενη ακριβώς μέρα, Κυριακή 20/1, οργανώνοντας αντιφασιστική κινητοποίηση ενάντια στα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην πόλη.

“Ο γνωστός περιφερόμενος ναζιστικός θίασος της  Χρυσής Αυγής πέρασε και από τα μέρη μας, για να στηρίξει τους ελάχιστους θιασώτες του στην πόλη μας ώστε να κάνουν τα εγκαίνια των γραφείων τους”, ανακοίνωσε το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας.

“Το Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας ήταν στο κέντρο του Ναυπλίου, στην πλατεία Καποδίστρια, όλο το μεσημέρι και το απόγευμα της Κυριακής μέχρι να φύγει για την Αθήνα και το τελευταίο βανάκι χρυσαυγιτών , για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια αυτής της πόλης και να δηλώσει ότι οι ναζί είναι ανεπιθύμητοι και στο Ναύπλιο.

Σε άδειους δρόμους

Με την αποφασιστική παρουσία μας, αποτρέψαμε τους ναζί από το να σπείρoυν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας. Λίγες δεκάδες χρυσαυγίτες, οι περισσότεροι από Αθήνα, με σημαίες της χούντας, έκαναν μια μικρή βόλτα σε άδειους δρόμους υπό την πλήρη απαξίωση των Ναυπλιωτών και ξαναγύρισαν με σκυμμένο κεφάλι στα γραφεία τους. Ακολούθησε πορεία του Αντιφασιστικού Αντιρατσιστικού Μετώπου στο κέντρο της πόλης, κάτω από τα χειροκροτήματα των κατοίκων και καταστηματαρχών. Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι ο ναζισμός βρίσκει τόσο χώρο, όσο εμείς θα του επιτρέψουμε.

Σαν Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας καταγγέλλουμε ότι κάτοικοι της Πρόνοιας, Έλληνες και μετανάστες, δέχτηκαν απειλές στην ίδια τους τη γειτονιά από μέλη της Χρυσής Αυγής Αργολίδας, που θεώρησαν ότι ο χώρος είναι τσιφλίκι τους. Καλούμε τον κάθε δημοκρατικό πολίτη αλλά και όλες τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις της περιοχής μας να καταδικάσουν έμπρακτα την τελευταία αυτή αποθράσυνση των ναζιστών. Η τοποθέτηση επίσης της τοπικής εκκλησίας για τη στάση του εκπροσώπου της ποια είναι;”.


Ηράκλειο Κρήτης

Δυστυχώς λόγω απαγορευτικού απόπλου το προηγούμενο βράδυ η αποστολή από την Κρήτη για τις 19 Γενάρη Αθήνα-Πόλη Αντιφασιστική δεν κατάφερε να ταξιδέψει και να διαδηλώσει με τους χιλιάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες από όλη την Ελλάδα.

Τον τελευταίο μήνα οργανωνόταν το ανέβασμα των αποστολών από τις τρεις μεγάλες πόλεις του νησιού, με τη στήριξη σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, με πολλές συμμετοχές από τα Χανιά μέχρι τον Αγ. Νικόλαο, από κάθε σημείο του νησιού που έχει ξεσπάσει αντιφασιστικό κίνημα τον τελευταίο καιρό. Μπορεί ο καιρός να "μας τα χάλασε" αλλά αυτό δεν σταμάτησε τους αντιφασίστες απ' το να ενώσουν τις φωνές τους στις 19 Γενάρη με τους χιλιάδες αντιφασίστες κι αντιφασίστριες από όλη την Ελλάδα και από μια σειρά από χώρες εκείνη την ημέρα.

Το Σάββατο το πρωί οργανώθηκαν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη. Στο Ηράκλειο μαζευτήκαμε στο κέντρο με μικροφωνικές, πανό και προκηρύξεις, ενημερώναμε τον κόσμο για το μεγάλο αντιφασιστικό γεγονός που λάμβανε χώρα εκείνη την ώρα στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία της 19 Γενάρη και οι χιλιάδες κόσμου που ένωσαν την φωνή τους εκείνη την ημέρα ενάντια στην φρίκη του φασισμού από την Αθήνα μέχρι το Σικάγο και την Βαρκελώνη δίνει άλλη ορμή στο αντιφασιστικό κίνημα από δω και μπρος για να πετάξουμε τους φασίστες έξω από κάθε σχολείο, κάθε γειτονιά και κάθε χώρο. Δεσμευόμαστε ότι το Ηράκλειο και κάθε πόλη της Κρήτης θα πάρει την σκυτάλη και θα γίνει Αντιφασιστική!

Έλενα Τζίκα