Σινεμά: Η Σοσιαλιστική Τριλογία του Παμπστ

Για πρώτη φορά στην Αθήνα δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε πλήρη την Σοσιαλιστική Τριλογία του Γκέοργκ Παμπστ, στον κινηματογράφο Titania Cinemax (Πανεπιστημιού και Θεμιστοκλέους). Από την Πέμπτη 31 Γενάρη ως και την Τετάρτη 6 Φλεβάρη η “Όπερα της Πεντάρας” θα παίζεται στις 5μμ, “Στο δυτικό μέτωπο” στις 7μμ και στις 8.30μμ., και η “Συντροφικότητα” στις 10μμ.

Όπως γράφει για τον Παμπστ η New Art που έφερε τις ταινίες “Η κριτική του ματιά απέναντι στους αστούς και στην ηθική εκείνης της εποχής είναι εμφανής στις ταινίες του. Η αριστερή στάση του και η απέχθεια του προς το διογκούμενο τότε, γερμανικό εθνικισμό, επισφραγίστηκαν από τις τρεις ταινίες «Στο Δυτικό Μέτωπο» (1930), «Η Όπερα της Πεντάρας» (1928) και «Συντροφικότητα» (1931) που ονομάστηκαν «Σοσιαλιστική τριλογία».

Ο Παμπστ, με τις ταινίες του είχε σκοπό να προωθήσει τις ιδέες της εργατικής αλληλεγγύης και της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Την ταινία του «Συντροφικότητα» αφιερώνει στους ανθρακωρύχους όλου του κόσμου, δίνοντας ένα πανανθρώπινο μήνυμα στους εργάτες, που η δύναμή τους φαίνεται να βρίσκεται στην ενότητά τους και στη διαπίστωση του κοινού εδάφους διεκδικήσεών τους.”

Οι ταινίες παίζονται με ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ και 3 ευρώ για τους ανέργους.