Νοσοκομεία: Απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο

Με 24ωρη πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 31 Γενάρη και πανελλαδική διαδήλωση την ίδια μέρα στο υπουργείο Υγείας στις 12μ, ξεκινά τη νέα χρονιά η μάχη ενάντια στο μνημονιακό σφαγείο συγκυβέρνησης-τρόικας στη δημόσια υγεία.

Η απεργία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, που συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ για στάση εργασίας την ίδια μέρα για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και συμμετοχή στο συλλαλητήριο είναι αποτέλεσμα της πίεσης του κλάδου για άπλωμα και μετατροπή του αγώνα σε υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

Τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών στο χώρο της υγείας είναι ήδη καταστροφικά. “Από ένα νοσοκομείο που έχει διαφημιστεί από τα κανάλια ως υπόδειγμα, επειδή νοσηλεύει ακόμα και κυβερνητικά στελέχη”, αναφέρει για παράδειγμα πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό προς τους ασθενείς και τους συνοδούς τους. “Σας προειδοποιούμε ότι αυτό που νομίζετε δεν ισχύει, είναι ένα νοσοκομείο που έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό το όριο ασφαλείας για τους ασθενείς (21/1/13 ασθενής με θρομβοπενία σε διάδρομο έπεσε από φορείο / «ράντζο» και έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία, καθημερινά ΟΛΟΙ κινδυνεύουμε από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, π.χ. φυματίωση από ασθενείς σε διαδρόμους).

Εμείς οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου σας ενημερώνουμε, ότι μετά το τέλος κάθε εφημερίας υπάρχουν πάνω από 100 φορεία παραταγμένα στους διαδρόμους των κλινικών. Αν ασθενήσετε και έρθετε για εισαγωγή στην εφημερία μας ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΣΕ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΣΕ «ΡΑΝΤΖΟ»!”.

Οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα δεκάδων νοσοκομείων πανελλαδικά, επίθεση που το υπουργείο Υγείας επαναφέρει μετά από μία αποτυχημένη λόγω μαζικών αντιδράσεων των εργαζόμενων απόπειρα, θα διαλύσουν οριστικά τη δημόσια Υγεία. Τα νέα οργανογράμματα και περικοπές, μέσα από τα οποία επιχειρείται η υλοποίηση της επίθεσης, ξεσηκώνουν γιατρούς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία αλλά και μια σειρά τοπικές κοινωνίες που βγαίνουν στο πλευρό τους με συγκεντρώσεις, πορείες και διαμαρτυρίες προετοιμάζοντας την απεργία της 31/1.

Συμπαράσταση

Στην γενική τους συνέλευση την περασμένη Παρασκευή 25/1, οι εργαζόμενοι στο Αττικό αποφάσισαν στάση εργασίας 12μ - 4μμ την ίδια μέρα ως συμπαράσταση στους απεργούς του ΜΕΤΡΟ, αναστολή της εφημερίας του νοσοκομείου το Σάββατο 26/1, συγκέντρωση στο γραφείο κίνησης και έλεγχο των τακτικών εισαγωγών τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29/1, ολοήμερο κλείσιμο των Ταμείων των εξωτερικών ιατρείων και του ακτινολογικού τμήματος, συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία της 31/1.

“Το Γεννηματά δεν συγχωνεύεται με άλλο νοσοκομείο, αλλά μια σειρά κλινικές του καταργούνται”, μας είπε ο Χρίστος Αργύρης, ειδικευόμενος στο νοσοκομείο. “Αυτή η προοπτική έφερε πάνω από 70 εργαζόμενους στην τελευταία μας συνέλευση στην οποία αποφασίσαμε τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη διαδήλωση στις 31 Γενάρη”.

Καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Επείγοντα στις 28, 29 και 30 Γενάρη με παραστάσεις διαμαρτυρίας, αποκλεισμό ταμείων, πορείες, κλείσιμο δρόμων αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό με κορύφωση την απεργία και τη συγκέντρωση της 31 Γενάρη. Ενώ και οι εργαζόμενοι στο Ελπίς, αποφάσισαν 3ωρες στάσεις εργασίας 8πμ-11πμ στις 28 και 29 Γενάρη, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου, συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση της 31 Γενάρη, με προσυγκέντρωση στο θυρωρείο στις 9.30πμ και νέα συνέλεση στις 5 Φλεβάρη για τη συνέχεια.

“Κάτω τα χέρια από το νοσοκομείο, ν'ανακληθεί τώρα η απόφαση της συγχώνευσης”, αναφέρει η αφίσα της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία που έχει δημιουργηθεί στην Ικαρία και οργανώνει τη συμμετοχή στη διαδήλωση της Αθήνας στις 31/1 και ταυτόχρονα συγκέντρωση και κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου στις 12μ. Παρότι η τάση για μαζικές αποστολές στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα υπερισχύει, απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν παντού όπου αυτό δεν έχει οργανωθεί. Στο Ρέθυμνο, η Ενωση Γιατρών καλεί στο προαύλιο του νοσοκομείου στις 10πμ, ενώ και στη Μυτιλήνη η Επιτροπή Αγώνα που έχει δημιουργηθεί στο νησί με τη συμμετοχή συλλόγων εργαζομένων του νοσοκομείου, εκπαιδευτικών, δημοτικών υπαλλήλων, εργαζόμενων και φοιτητών του πανεπιστημίου καθώς και ασθενών, οργανώνουν παλλεσβιακό συλλαλητήριο για την υγεία στις 6μμ στην πλατεία Σαπφούς.

Γιάννενα

Στα Γιάννενα οι Σύλλογοι Εργαζομένων Νοσοκομείου Χατζηκώστα, ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, ΕΤΕΠ του Π.Ι., Διοικητικού Προσωπικού του Π.Ι., καλούν εκδήλωση την Τετάρτη 30/1 και ώρα 19.00 στο Εργατικό Κέντρο και συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 31/1 και ώρα 12.00 το μεσημέρι μπροστά από την Νομαρχία, κατά τη στάση εργασίας που προκηρύχτηκε από την ΑΔΕΔΥ.

Διαβάστε επίσης

ΝΥΣΤΕΡΙ: Εμπρός για κλιμάκωση