Διαπραγματεύσεις Τρόικα με Τρόικα. Για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα

Αλλη μια αναβολή, για την Τρίτη 9/4 το απόγευμα, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, πήρε η προγραμματισμένη συνάντηση της τρόικας με τον Στουρνάρα. Την Πέμπτη 11/4 το απόγευμα όλη η παρεούλα μαζί θα πετάξει στο Δουβλίνο για τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup. Αυτή η ημερομηνία θεωρείται ότι θα είναι τελική των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με την τρόικα.

Οι ανεπίσημες πληροφορίες για την έκρηξη Στουρνάρα - “μην μας πιέζετε άλλο γιατί θα δώσουμε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών στον Τσίπρα” θυμίζουν αντίστοιχους λεονταρισμούς του παρελθόντος, πχ του Βενιζέλου όταν ήταν υπουργός Οικονομικών τον Σεπτέμβρη του 2011 που είχε οδηγήσει σε αποχώρηση της τρόικας: στο τέλος συμφώνησαν σε όλα. Ετσι και τώρα.

Καταργώντας την οποιαδήποτε έννοια δικαίου, ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου και στήνοντας βιομηχανία παραγωγής επίορκων, το σχέδιο στο οποίο αναμένεται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα προβλέπει μέχρι το τέλος του 2014 να έχουν απολυθεί από το δημόσιο 27.000 εργαζόμενοι ως “επίορκοι” και “κοπανατζήδες”. Η υπόσχεση για αντικατάσταση κάποιων από αυτούς με νέες προσλήψεις από τον ΑΣΕΠ είναι ανέκδοτο.

Μπορεί η έκφραση της ανακοίνωσης του Στουρνάρα ότι ο ΕΕΤΗΔΕ, το χαράτσι δηλαδή, “θα ονομάζεται εφεξής Ενιαίος Φόρος Ακινήτων” να “εξόργισε” τον Κουβέλη που είχε συμφωνήσει στο ρήμα “αντικαθίσταται”(!) αλλά η ουσία παραμένει η ίδια:

Ακόμα και αν οι τροϊκάνοί τελικά αποδεχθούν την πρόταση για αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, (που άμα πιστέψουμε την συγκυβέρνηση θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής φορολόγησης από ακίνητα κατά 10- 15%) η διαφορά που υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια θα καλυφθεί από την φορολόγηση των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εκτός σχεδίου, αγροτεμαχίων κλπ. Δηλαδή πάλι από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες.

Πιο βαθιά

Στην ουσία οι φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού μέσα στο 2013, πέρα από το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα πρέπει να καταβληθεί το δεύτερο εξάμηνο, θα πρέπει επίσης να εισπραχθούν κανονικά οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας 2010, 2011 και 2012 και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ του 2012!

Στο τρίτο μέτωπο των μέτρων η τρόικα ζητάει από την κυβέρνηση να επισπεύσει την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει μέσα στο 2013 με το στόχο “εξοικονόμησης” από τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας να έχει κατρακυλήσει στα 10 δις από τα 50 δις που υπολογιζόταν επί ΓΑΠ, προκειμένου να επωφεληθούν τα αρπακτικά που περιμένουν την ευκαιρία.

Για να μην περάσει ούτε μια απόλυση, να σταματήσει το ξεπούλημα των ιδιωτικοποιήσεων, να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ κι άλλο χαράτσι, χρειάζεται χωρίς αναμονή να οργανώσουμε την απεργιακή αντίσταση μέχρι την ανατροπή των μνημονίων κυβέρνησης και τρόικας.


Διαβάστε επίσης

Παιχνίδια με τις καταθέσεις