Φοιτητικές εκλογές 17 Απρίλη: Στηρίξτε ΕΑΑΚ

Φοιτητές του ΣΕΚ συμμετέχουν στα παρακάτω σχήματα

ΑΘΗΝΑ

Νομική: ΡΑΠΑΝ-ΣΑΦΝ/ ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ

Οικονομικό: Αριστερή Παρέμβαση

Τουρκικών: Αντικαπιταλιστική Ενωτική Πρωτοβουλία

ΑΣΟΕΕ: ΡΑΣ

ΣΕΜΦΕ: ΡΑΦ-ΧΑΜΑΣ

Αρχιτεκτονική: Αριστερή Κίνηση

Ηλεκτρολόγοι: ΑΝΑΦΗ

ΑΣΚΤ: ΕΑΑΚ

ΠΑΝΤΕΙΟ: ΑΝΑΣΑ

Φιλοσοφική: Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ

Χημικό: ΑΣΥΧ

Φυσικό: ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ

Μαθηματικό: ΑΕΠ

Θεολογική: ΕΑΑΚ

Χαροκόπειο: ΑΡΣΥΧ

ΠΑΠΕΙ: ΕΑΑΚ

Παιδαγωγικό: ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ

ΤΕΙ Αθήνας: ΣΤΕΦ: Αριστερή Ριζοσπαστική Παρέμβαση

ΤΕΙ Αθήνας: ΣΕΥΠ: ΑΡΣΥΠ

ΑΣΠΑΙΤΕ: ΣΜΑΣ

ΤΕΙ Πειραιά: ΣΤΕΦ: ΜΑΡΚΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νομική: Contra Laegem

ΠΑΤΡΑ

Επιστήμη Υλικών ΚΡΑΜΑ

Ιατρική: Αριστερή Επέμβαση

Μαθηματικό: ΜΑΦΟΙΑ

Θεατρικών Σπουδών: ΘΕΑΑΜΑ

Φυσικό: ΚΡΟΥΣΗ

ΤΕΙ: ΣΤΕΦ Αριστερή Πρωτοβουλία Σπουδαστών

ΣΔΟ Αριστερή Πρωτοβουλία Σπουδαστών

ΣΕΥΠ Αριστερή Πρωτοβουλία Σπουδαστών

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιατρική: Resistance

Οικονομικό: Anticapitalista

Πληροφορική: ΕΑΑΚ

Βιολογικό: ΜΙΚΡΟΒΙΟ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Οικονομικό: ΑΕΠ-ΕΑΑΚ

Κοινωνιολογία: ΑΕΠ-ΕΑΑΚ

Ψυχολογία: ΑΕΠ-ΕΑΑΚ

Πολιτικό: ΑΕΠ-ΕΑΑΚ

Φιλοσοφική: ΑΕΠ-ΕΑΑΚ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Επιστήμης Υπολογιστών: ΕΑΑΚ

Βιολογικό: Αριστερόστροφη Έλικα

Φυσικό: ΕΝΤΡΟΠΙΑ

Ιατρική: ΚΑΡΦΙ

Χημικό: ΑΡΧΗ

ΤΕΙ Ηρακλείου: ΑΡΑΚ

ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιστορικό Αρχαιολογικό: ΠΑΝΑΣ

ΒΟΛΟΣ

Αρχιτεκτονική: Camera Obscura

ΛΑΡΙΣΑ

ΣΤΕΦ: ΕΑΑΚ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ιατρική: ΑΕΡΑΣ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Νομική: ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ«Δυναμώνουμε την Αντικαπιταλιστική Αριστερά στις 17 Απρίλη. Στηρίζουμε-ψηφίζουμε ΕΑΑΚ». Με αυτό το κεντρικό σύνθημα οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΣΕΚ καλούν στην ενίσχυση των σχημάτων που παρεμβαίνουν σε όλες τις σχολές πανελλαδικά.

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές γίνονται κατά τη διάρκεια της μάχης για να μην περάσει το Σχέδιο Αθηνά. Η ανακοίνωση που κυκλοφορεί το ΣΕΚ στις σχολές τονίζει: «Η κυβέρνηση του Σαμαρά φιλοδοξούσε ότι στα γρήγορα θα μπορούσε να περάσει το Σχέδιο Αθηνά χωρίς να συναντήσει αντιδράσεις. Η πραγματικότητα αποδείχτηκε διαφορετική. Οι καταργήσεις τμημάτων, οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ-ΤΕΙ, η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τη Γιαννάκου και τη Διαμαντοπούλου και συνεχίζεται με τον Αρβανιτόπουλο τώρα για τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε επιχείρηση έχει μείνει στα χαρτιά».

Στη συνέχεια προσθέτει: «Σταθμός σε αυτόν τον αγώνα χρειάζεται να είναι οι φοιτητικές εκλογές στις 17 Απρίλη. Να μαυρίσουμε τις παρατάξεις της κυβέρνησης, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ και να δυναμώσουμε την αριστερά των καταλήψεων και των διαδηλώσεων, την αριστερά που παλεύει να μην εφαρμοστεί το πανεπιστήμιο-έκτρωμα του Μνημονίου, την αριστερά που προωθεί τη σύνδεση των φοιτητών μαζί με τους εργάτες, την αριστερά που παλεύει το ρατσισμό και τους φασίστες».

Tέλος, εξηγεί ότι «όλοι αυτοί οι αγώνες εξελίσσονται σε μια κρίσιμη περίοδο…Τώρα είναι η στιγμή να προβάλλουμε ξεκάθαρα τις αντικαπιταλιστικές λύσεις, να παλέψουμε για διαγραφή του χρέους, για κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, για ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ, για να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία απαλλαγμένη από το σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους, για την επανάσταση και το σοσιαλισμό».


Το Σχέδιο Αθηνά έπληττε πολλά τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας. Ξεκινήσαμε με τμηματικές συνελεύσεις όπου στην αρχή υπήρχε το πρόβλημα της συντεχνιακής αντιμετώπισης του ζητήματος. Με την παρέμβασή μας στις τμηματικές και την κατεύθυνση που βάζαμε για συντονισμό με το υπόλοιπο φοιτητικό κίνημα το αλλάξαμε.

Ο σύλλογος της ΣΤΕΦ καλούσε επίσης στα αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά συλλαλητήρια στις 19 Γενάρη και στις 30 Μάρτη, ενώ κάναμε και ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά».

Εμείς θα παροτρύνουμε τους φοιτητές να ψηφίσουν ΕΑΑΚ γιατί είναι η αντικαπιταλιστική δύναμη που προτείνει συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα, συμπόρευση με το εργατικό κίνημα για να ανατρέψουμε το Σχέδιο Αθηνά, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που χτυπάνε τους εργαζόμενους και τους γονείς μας ανατρέποντας την κυβέρνηση.

Πάνος Μπεχλιβάνος, ΑΡΠΑ ΣΤΕΦ-ΤΕΙ Αθήνας


Για το Σχέδιο Αθηνά έχουμε κάνει διαρκείς παρεμβάσεις σε όλα τα έτη, Γενική Συνέλευση, ενώ συμμετείχαμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έγινε στην πόλη. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Στη συνέλευση μαζέψαμε πάνω από 50 υπογραφές στην καμπάνια για την ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, ενώ πέρασε ψήφισμα. Δεν τόλμησαν να το καταψηφίσουν ούτε οι Δαπίτες.

Πρέπει να ενισχύσουμε τα ΕΑΑΚ στις εκλογές, είναι τα μόνα που βάζουν τις παραπάνω αιχμές. Επιδιώκουμε τη σύνδεση των φοιτητών με τους εργαζόμενους με καταλήψεις και απεργίες, συνέχιση της μάχης ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες με οργάνωση από τα κάτω όπως κάναμε στην προετοιμασία για το συλλαλητήριο στις 30 Μάρτη όπου πολλοί φοιτητές μπήκαν στην οργάνωση του.

Ζαννέτα Λυσικάτου, ΑΕΡΑΣ Ιατρική Αλεξανδρούπολης


Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη στην οποία μπήκαν και μάλιστα στην πρώτη γραμμή πολλοί καινούργιοι φοιτητές. Είχαμε ένα κίνημα που πέτυχε χειροπιαστές νίκες, όπως το να παγώσει κομμάτια του Σχεδίου Αθηνά. Δεν έχουμε σταματήσει, είμαστε έτοιμοι να το ανατρέψουμε συνολικά πριν οποιαδήποτε νέα επίθεση της κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτόν τον αγώνα βλέπουμε και τις φοιτητικές εκλογές όπου χρειάζεται να δυναμώσουμε τα ΕΑΑΚ, τη μόνη δύναμη που αγκάλιασε τους νέους φοιτητές και συνεργάστηκε μαζί τους στον αγώνα. Πρέπει να αναδείξουμε τα ΕΑΑΚ και να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος.

Μηνάς Χρονόπουλος, Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ Φιλοσοφικής


Χρειάζεται να δυναμώσουμε τα ΕΑΑΚ έτσι ώστε κανένα κομμάτι της αριστεράς να μην κάνει υποχωρήσεις. Η ΔΑΠ πιέζει για κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα πολλές φορές στις συνελεύσεις να κατεβαίνουν προτάσεις που δεν είναι αιχμηρές για να μην «φοβηθούν οι φοιτητές».

Από τη δική μας πλευρά έχουμε δώσει αγώνα να συμμετέχει με μπλοκ ο σύλλογος μας σε κάθε απεργιακό ή αντιφασιστικό ραντεβού, ενώ έχουν γίνει κινητοποιήσεις για τη σίτιση και τη στέγαση. Προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε στις συνελεύσεις των Νοσοκομείων της πόλης, το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ, είτε με αποφάσεις του Συλλόγου ή έστω από το σχήμα μας.

Μύρωνας Μαρκάκης, ΚΑΡΦΙ Ιατρικής Ηρακλείου


Oι φοιτητές αξίζει να στηρίξουν την αντικαπιταλιστική αριστερά γιατί βάζουμε την προοπτική να παλέψουμε συνολικά. Πλάι στη μάχη για το Σχέδιο Αθηνά, βάζουμε τι χρειάζεται να γίνει για να φτάσουμε στην ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο δικός μας σύλλογος όλο αυτόν τον καιρό στηρίζει τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πρωτοβουλίες που παίρνει η ΚΕΕΡΦΑ. Παλεύουμε για να συντονίσουμε τις σχολές ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και να συντονιστούμε με το εργατικό κίνημα για να τα καταφέρουμε.

Βάσω Δάκα, ΘΕΑΑΜΑ Θεατρικών Σπουδών Πάτρας


Το νεοσύστατο σχήμα ΕΑΑΚ Λάρισας φτιάχτηκε ύστερα από πρωτοβουλια φοιτητών στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Έπειτα από αρκετό καιρό η αντικαπιταλιστική αριστερα και η ΕΑΑΚ κάνει την εμφάνισή της στα πανεπιστήμια της Λάρισας καθώς η συγκυρία αυτή την στιγμή μας επιβάλει να παρεμβούμε στο ΤΕΙ της Λάρισας που θίγεται από το Σχέδιο Αθηνά.

Ψηφίζουμε - στηρίζουμε ΕΑΑΚ γιατί το φοιτητικό κίνημα οφείλει να απαντήσει. Να απαντήσει με αγώνες διαρκείας απέναντι στην επίθεση εντός και εκτός σχολών. Η επίθεση στα τριτοβάθμια ιδρύματα αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης επίθεσης της μνημονιακής πολιτικής.

Ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα με την αυτοτέλειά του, αλλά και σε συμπόρευση με το εργατικό, με αντικυβερνητικό, αντιμνημονιακό και αντι-ΕΕ χαρακτήρα, οφείλει και έχει την δυνατότητα να γίνει επικίνδυνο για την κυρίαρχη πολιτική και να δημιουργήσει βαθύτερους τριγμούς στο σύστημα που σαπίζει. Για ένα παλλαϊκό χείμαρρο ρήξης και ανατροπής, με καταλήψεις και απεργίες διαρκείας κόντρα στο μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Μάριος Στιβαχτής, ΕΑΑΚ ΤΕΙ Λάρισας