Τεράστιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Ξάνθη

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η μεγαλύτερη αντιφασιστική πορεία στην Ξάνθη με συμμετοχή που ξεπέρασε τους 2500 διαδηλωτές !!!. Αυτή η διαδήλωση ήταν μια συντριπτική απάντηση που ήρθε μετά την τραμπούκικη επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής σε βάρος ενός νεαρού μουσουλμάνου. Τον ξυλοκόπησαν όταν τον άκουσαν να μιλάει στα τούρκικα στο κινητό του τηλέφωνο. Είχαν προηγηθεί και άλλα περιστατικά όπως να ενοχλούν κοπέλες από τη μειονότητα που φορούσαν μαντίλα κ.α.

Η συμμετοχή στην αντιφασιστική διαδήλωση ήταν τεράστια σε όγκο και σε δίψα για αντιφασιστικές ιδέες. Κοπέλες με μαντίλες της μειονότητας, κόσμος που κατέβηκε από το βουνό με πούλμαν για να διαδηλώσει, μαθητές χριστιανοί και μουσουλμάνοι, φοιτητές, η ΕΛΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, η τοπική ΚΕΕΡΦΑ και η Αντιφασιστική Δικτύωση Ξάνθης με τα πανό τους, η Πρωτοβουλία κατά της Ομοφοβίας, όλοι με δυναμική παρουσία. Η διαδήλωση ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία της πόλης και βάδισε μέσα από τις γειτονιές της μειονότητας για να δείξει την αλληλεγγύη της. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πιέσεις από τους επίσημους οργανωτές για να έχει η κινητοποίηση χαρακτήρα «ενάντια στη βία» γενικά, τα συνθήματα που φώναζε όλος ο κόσμος ήταν ενάντια στους φασίστες της Χρυσής Αυγής, το ρατσισμό, την κυβέρνηση και την Τρόικα. Οι εκατοντάδες προκηρύξεις της ΚΕΕΡΦΑ που μοιράσαμε με το σύνθημα «Έξω οι νεοναζί – Κάτω τα χέρια από τη μειονότητα», έγιναν ανάρπαστες μέσα στα πρώτα λεπτά της συγκέντρωσης.

Ήταν ένα πανηγύρι ενότητας και κοινής δράσης που αγκάλιαζε όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία του νομού, ανεξάρτητα από καταγωγή και θρήσκευμα. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η μειονότητα επέλεξε την πλευρά του κινήματος για να αντιδράσει στις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχεται, και μεγάλο χτύπημα στους ναζί της Χρυσής Αυγής.

Το σύνθημα που κυριάρχησε στους δρόμους της πόλης, «Ούτε στην Ξάνθη ούτε πουθενά τσακίστε τους φασίστες σε πόλεις και χωριά», προδιαγράφει ότι η Θράκη ήταν και θα παραμείνει πολυπολιτισμική και αντιφασιστική. Τώρα χρειάζεται, αξιοποιώντας την επιτυχία του συλλαλητήριου, να οργανώσουμε με γρήγορο βηματισμό τη συνέχεια της πάλης για να απομονωθούν και να σβήσουν από παντού οι νεοναζί, να υπερασπίσουμε τη μειονότητα από κάθε ρατσιστική επίθεση και διάκριση, να κλείσουμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε Ξάνθη και Κομοτηνή, να γκρεμίσουμε το «φράχτη του αίσχους» στον Έβρο.

Γιάννης Π.