Συνέδριο «Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος 1940-1960» στο Πάντειο

Από τις 17 μέχρι 20 Απρίλη θα διεξαχθεί το Συνέδριο «Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος 1940-1960» που οργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα II εκτός από αυτές της πρώτης μέρας που λόγω των φοιτητικών εκλογών θα φιλοξενηθούν στο Κτίριο ΔΕΣΚΟΙ(Χαριλάου Τρικούπη 1 και Λαγουμιτζή 22 κοντά στο Πάντειο).

Κάθε μέρα υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις-παρουσιάσεις. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές: την Τετάρτη 17/4 στις 6μμ ο Γιώργος Μιχαηλίδης εισηγείται το θέμα «Η ελληνική αριστερά και τα εθνικά ζητήματα κατά την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία».

Την Πέμπτη 18/4 στις 6μμ ο Δημήτρης Κουτσούρης παρουσιάζει το θέμα «Οι Εθνικιστικές αντιστασιακές οργανώσεις στην Μακεδονία την περίοδο της Κατοχής (1941-1944): Η περίπτωση της οργάνωσης ‘Υπερασπισταί Βορείου Ελλάδος’ –‘Πανελλήνια Απελευθερωτική Οργάνωσις».

Την ίδια μέρα στις 8μμ ο Προκόπης Παπαστράτης, από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, εισηγείται το θέμα «Τα βουνά στο Κάιρο» στη ζώνη συζητήσεων «Αντίσταση και Σύμμαχοι». Ο Μιχάλης Λυμπεράτος, επίσης από την οργανωτική επιτροπή, μιλάει την Παρασκευή 19/4 στις 8μμ με θέμα «Αριστερά και διαδικασίες περιφερειακής ολοκλήρωσης: Η ΕΔΑ και η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) (1959-1961).

Το Σάββατο 20/4 στις 7.30μμ ο Μπάμπης Κουρουνδής παρουσιάζει το θέμα «Η αριστερά απέναντι στον μετεμφυλιακό συνταγματισμό τη δεκαετία του ’50: Από την πολεμική στην επίκληση του Συντάγματος του 1952».

Oλόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε σε μορφή pdf εδώ