Παιχνίδια με τις καταθέσεις

Δύο βδομάδες έχουν περάσει από το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Λιγότερος χρόνος έχει κυλήσει από τις επίσημες εκτιμήσεις ότι η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank “θα προχωρήσει”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξακολουθεί να αναπαράγει τα περί “θωρακισμένης ελληνικής οικονομίας”. “Δεν κινδυνεύουν οι αποταμιεύσεις των καταθετών στην Εθνική και στη Eurobank” δήλωσε τη Δευτέρα. Και όλα αυτά ενώ η Τρόικα τορπίλισε τον γάμο της Εθνικής με την Eurobank.

Οι δύο τράπεζες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια για την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίησή τους κυνδινεύουν να περάσουν κάτω από τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα καλύψει τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών – αναλαμβάνοντας στην ουσία το management, με την τελική απόφαση για συγχώνευση, πώληση να την παίρνει σαν βασικός μέτοχος, το ίδιο το ΤΧΣ, δηλαδή η τρόικα.

Με αυτήν την απόφαση η τρόικα δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να καλύψει, όπως και στην Κύπρο, τις μεγάλες μαύρες τρύπες - η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μια τράπεζα με καταθέσεις περίπου 170 δισ. ευρώ – γι' αυτό προτιμάνε να κρατήσουν τις δύο τράπεζες ξεχωριστά. Αντίθετα με όσα “διαβεβαιώνουν” ο Στουρνάρας και ο Κεδίκογλου, οι λύσεις κουρέματος καταθέσεων “τύπου Κύπρου” (σε μικρότερα μεγέθη που θεωρούν ότι μπορούν να διαχειριστούν) έχουν μπει για τα καλά στην αντζέντα της τρόικας.

Γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό Spiegel (από την Ημερησία):

“Αν η ελληνική οικονομία δεν ανακάμψει σύντομα και υπάρξουν περισσότερες αθετήσεις σε πληρωμές δανείων, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών θα αυξηθούν. Αυτό οδηγεί την Τρόικα να αποφασίσει χωριστή ανακεφαλαιοποίηση 15 δις ευρώ και να συνεχίσουν ως ανεξάρτητα ιδρύματα. Οπως γράφει το περιοδικό, η απόφαση κατά της συγχώνευσης τροφοδοτεί την υποψία ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε η λύση να δοθεί στο πρότυπο της Κύπρου κι έτσι δημιουργούνται ερωτήματα για το αν οι καταθέτες θα κληθούν και πάλι να συμβάλουν. «Η ανησυχία αυτή έφτασε την ελληνική κυβέρνηση για αυτό και η δήλωση Στουρνάρα αμέσως μετά το ναυάγιο της συμφωνίας: «Οι καταθέσεις των τραπεζών είναι απολύτως ασφαλείς»” .

Χαρακτηριστική και η δήλωση του Όλι Ρεν σε φινλανδικό κανάλι ότι “θα υπάρξει υποχρέωση των επενδυτών και των καταθετών στην περίπτωση αναδιάρθρωσης ή διάλυσης τραπεζών...»