Εκδήλωση για την ιθαγένεια στον Κορυδαλλό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κορυδαλλού και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών την Δευτέρα 1η Απρίλη με θέμα την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ), οι ευρωβουλευτές Μαριλέννα Κοππά (ΠΑΣΟΚ) και Νίκος Χρυσόγελος (Οικολόγοι Πράσινοι), το μέλος του τμήματος της Κ.Ε ΚΚΕ για τα δημοκρατικά δικαιώματα, Χαρά Μαρκατσέλη και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΣΕΜ Κορυδαλλού, Γιώργος Μακρυνός. Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση, είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τα πολιτικά δικαιώματα της δεύτερης γενιάς μεταναστών. Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη νομιμοποίησης των μεταναστών, την απλούστευση χορήγησης αδειών παραμονής και την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε όποιον το επιθυμεί.

Αίσθηση

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΕΔΑ, ο οποίος τόνισε ότι στο ζήτημα της ιθαγένειας «η ΝΔ πολιτεύεται προσπαθώντας να επανοικειοποιηθεί τα σύμβολά της από το χώρο της ναζιστικής ακροδεξιάς, οι κυβερνητικοί της εταίροι υποτάσσουν τα πάντα στην επιβίωση της τρικομματικής κυβέρνησης και η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να “σηκώσει” το ζήτημα πιστεύοντας πως δεν είναι κεντρικό για την Ελλάδα σήμερα».

Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έκαναν μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς, ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, και εκπρόσωποι από ΣΕΜ άλλων Δήμων. Εντύπωσιακή ήταν η τοποθέτηση της Veldia Mutso, μετανάστριας δεύτερης γενιάς από την Αλβανία, που μετά από 17 χρόνια στην Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στην παρανομία.

Η Κατερίνα Θωίδου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, αφού έδωσε την εικόνα από τα επιτυχημένα συλλαλητήρια που έγιναν στις 30 Μάρτη, τόνισε ότι χρειάζεται όλη η αριστερά να προτείνει θαρρετά το αίτημα ιθαγένεια για όλα τα παιδιά αποσυνδέοντας την χορήγηση ιθαγένειας των παιδιών από τη νομιμότητα των γονιών τους και την ίδια στιγμή να ανοίξει το ζήτημα της νομιμοποίησης των μεταναστών, χωρίς να φοβάται να απαντήσει στη ρατσιστική προπαγάνδα που θέλει να ρίξει στους μετανάστες τα βάρη για τη φτώχεια και την ανεργία.

Στο τραπεζάκι της ΚΕΕΡΦΑ συγκεντρώθηκαν 40 περίπου υπογραφές στην εκκληση ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, ένας αλβανός μετανάστης έγινε μέλος της, ενώ συγκεντρώθηκε και σημαντική οικονομική ενίσχυση.

Χαριτίνη Παστελάκου