Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οχι άλλοι πνιγμοί στη Μεσόγειο

Η «πιο φονική χρονιά» είναι το 2016 για τους πρόσφυγες που προσπάθησαν να περάσουν τα νερά της Μεσογείου προς την Ευρώπη, αφού περισσότεροι από 3.740 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη θάλασσα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας. 

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των πνιγμών είναι σχεδόν ίδιος με όλο το 2015 (3.771 άνθρωποι) παρόλο που βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του χειμώνα. “Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι έχουμε δει ως τώρα στη Μεσόγειο”, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. “Θα μπορούσε να πει κανείς πως η αναλογία των θανάτων έχει τριπλασιαστεί” χωρίς να έχουν αυξηθεί οι ροές των προσφύγων σε σχέση με πέρσι. 

Η αύξηση των πνιγμών έχει να κάνει με την αναγκαστική επιλογή της πολύ πιο επικίνδυνης διόδου της Βόρειας Αφρικής -Ιταλίας, που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να περάσουν στην Ευρώπη, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τις περιπολίες του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την ενίσχυση της FRONTEX. 

Στην κατεύθυνση αυτή μπήκε από τις αρχές Οκτώβρη σε λειτουργία η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, που είναι στην ουσία μία πιο βάρβαρη FRONTEX. Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη της λειτουργίας της: “θα παρακολουθεί στενά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και θα συνεργάζεται με τα κράτη μέλη, ώστε να εντοπίζονται γρήγορα και να αντιμετωπίζονται οι πιθανές απειλές για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ”. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Φαμπρίτσε Λετζέρι: «Ο νέος οργανισμός είναι ισχυρότερος και καλύτερα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης”, “έχει νέες εξουσίες που θα του δώσουν τη δυνατότητα να ενεργεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα” και “θα μπορεί να προσφέρει επιχειρησιακή στήριξη στις γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ που ζητούν βοήθεια στα σύνορά τους”. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ήδη προτείνει την υπογραφή μιας προσφυγικής συμφωνίας με τον δικτάτορα Σίσι της Αιγύπτου, στα πρότυπα της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. 

Αυτές τις μέρες οι ιμπεριαλιστές κλιμακώνουν τις επεμβάσεις τους ισοπεδώνοντας το Χαλέπι και πολιορκούν τη Μοσούλη, οδηγώντας στη προσφυγιά χιλιάδες ανθρώπους. Την ίδια στιγμή η ΕΕ με τη FRONTEX και τα κλειστά σύνορα τους πνίγει στη Μεσόγειο και προχωράει σε μαζικές ρατσιστικές απελάσεις. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής ο Τσίπρας μαζί με τους ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για τα νέα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την «μείωση των ροών». Αυτό δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά τη μαζική εξόντωση όλων αυτών των χιλιάδων ανθρώπων είτε από πνιγμούς είτε από τις βόμβες και τον πόλεμο στις χώρες που ζουν.