Δήμοι και Περιφέρειες
Καστέλλι Ηρακλείου: Όχι στο αεροδρόμιο των πολυεθνικών

Έκλεισε ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καστελλίου στο Ηράκλειο Κρήτης στις 27 Οκτώβρη. Τη μοναδική προσφορά έκανε η κοινοπραξία της εταιρίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ινδική εταιρία GMR Infrastructure. 

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά από πολλές αναβολές, ενώ αναμένεται σε περίπου μία εβδομάδα η επίσημη ανακοίνωση αν ο φάκελος της κοινοπραξίας είναι πλήρης σε σχέση με τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και την οικονομική προσφορά. Στην κοινοπραξία η ΤΕΡΝΑ συμμετέχει με το 90%, ενώ η GMR με το υπόλοιπο 10%.  Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 850 εκατομμύρια ευρώ. 

Θυμίζουμε ότι η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου έχει ως στόχο την αντικατάσταση του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης που βρίσκεται έξω από την πόλη του Ηρακλείου. 

H τοπική πρωτοβουλία «ΟΧΙ αεροδρόμιο στο Καστέλλι-Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδος» σε ανακοίνωσή της εντοπίζει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην περιοχή η δημιουργία του νέου αεροδρομίου στην περιοχή. 

«Κατά την κατασκευή του υπολογίζεται ότι θα εκριζωθούν πάνω από 200.000 ελαιόδεντρα, θα ταπεινωθούν γύρω βουνά και λόφοι, όγκου 10.7 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ κατά τη λειτουργία του αναμένεται η δραματική υποβάθμιση της γης, του νερού και της αγροτικής παραγωγής τεράστιας έκτασης της ενδοχώρας του Ηρακλείου». 

Και προσθέτει ότι: «Δεν έχει αξιολογηθεί το σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό κόστος. Εξαιτίας της αλλαγής χρήσεων γης και κυρίως από την υποβάθμιση της ποιότητας και της αξίας των παραγόμενων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μεγάλης έκτασης της ενδοχώρας, αναμένεται η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και σημαντικού εισοδήματος από τον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί τη βάση της οικονομίας της περιοχής. Οι απώλειες αυτές δεν είναι δυνατό να καλυφθούν από τις προβλεπόμενες, χαμηλόμισθες ως επί το πλείστον, θέσεις εργασίας στο νέο αεροδρόμιο. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της ενδοχώρας αναμένεται να μετατραπούν σε άνεργους ή κακοπληρωμένους εργάτες». 

Ολόκληρη την ανακοίνωση μπορείτε να διαβάσετε στο μπλογκ της Πρωτοβουλίας (http://tinyurl.com/hqoe92v).