Πολιτισμός
Θέατρο: Η Λαμπεντούζα έγινε παράσταση

Και στην Αθήνα και στα Χανιά ανεβαίνει τις επόμενες μέρες το έργο  του Άντερς Λουστγκάρτεν, “Λαμπεντούζα”.

Πρόκειται για την ιστορία του Στέφανου, ενός ψαρά από τη Λαμπεντούζα που έχει φτάσει στο σημείο να περισυλλέγει πρόσφυγες, αν δεν μαζεύει τα πτώματά τους. Την ίδια στιγμή στην Αγγλία η Ντενιζ μια Κινεζοεγγλέζα εργαζόμενη φοιτήτρια, πηγαίνει πόρτα πόρτα για να μαζέψει δόσεις καταναλωτικών δανείων για λογαριασμό μιας εισπρακτικής εταιρείας. Είναι μιγάδα, είναι διαφορετική και εισπράττει διακρίσεις από εκείνους που θέλουν να την ξεφορτωθούν. Άβολες δουλειές, για ανθρώπους που η φτώχεια, η κρίση, η ανεργία τους έχουν ρίξει στο περιθώριο. Κι όμως υπάρχει ελπίδα και ζεστασιά, που θα τη βρουν εκεί που καθόλου δεν το περιμένουν.

Η παράσταση που είναι ένα πραγματικό χτύπημα στο ρατσισμό αλλά και ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού συγκλόνισε όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στο Σόχο του Λονδίνου το 2015 και αμέσως άρχισε να παίζεται σε διάφορα μέρη σε Αμερική και Ευρώπη. 

“Ναι, η «Λαμπεντούζα» του Άντερς Λουστγκάρτεν αποτελεί μια τεράστια εμπειρία ζωής, ένα φάρο φωτεινό, που φωτίζει τον δρόμο της απελευθέρωσης κι όχι τον δρόμο του μαρτυρίου και της καταστολής”, αναφέρει γράφοντας για την παράσταση ο Ειρηναίος Μαράκης εξηγώντας πως, “το έργο παίρνει θέση στα σημαντικά ζητήματα του καιρού μας κι εκφράζει αυτό που πολλοί θέλουν να εκφράσουν αλλά που η καθημερινή αλλοτρίωση δεν τους επιτρέπει”. 

Η παράσταση ανεβαίνει στα Χανιά από το Θέατρο Κυδωνία και την Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη στις 4-5-6 και 11-12-13 Νοέμβρη.

Και στην Αθήνα η παράσταση ξεκίνησε να παίζεται από τις 28/10 και για κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο του Ν. Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.