Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Το Καραβάνι στην Πάτρα

Στις 7πμ από το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα θα ξεκινήσει το «Καραβάνι της Υγείας» για τη σωτηρία του ΕΣΥ την Πέμπτη 3 Νοέμβρη. Η πορεία θα περάσει από όλα τα νοσοκομεία της πόλης και θα φτάσει στη γέφυρα του Ρίο όπου θα πραγματοποιηθεί συμβολικός αποκλεισμός της. 
Η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει 5ωρη στάση εργασίας για τα σωματεία-μέλη της στην Πάτρα (9πμ-3μμ) και 8ωρη στάση 7πμ με 3μμ για τα σωματεία της 6ης ΥΠΕ (καλύπτει την Πελοπόννησο, τα Ιόνια και την Ήπειρο) και της Αττικής. 
Η κινητοποίηση αναμένεται να είναι μεγάλη, όπως και οι δύο προηγούμενες σε Θεσσαλονίκη (9/9) και Αθήνα (6/10). Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό από την Ομοσπονδία ότι από ένα πούλμαν θα ξεκινήσει από τα Γιάννενα, την Άρτα, το Αγρίνιο, τη Λευκάδα και τον Πύργο, ενώ δύο πούλμαν με υγειονομικούς θα ξεκινήσουν από την Αμαλιάδα. 
Από την Αθήνα θα ξεκινήσουν δύο πούλμαν στις 6πμ. Το ένα από το Δρομοκαΐτειο και το άλλο από τον Άγιο Σάββα (με τη στήριξη και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων). Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό των Νοσοκομείων δίνουν τη μάχη της συμμετοχής στη στάση εργασίας και τη διαδήλωση στην Πάτρα μέχρι την τελευταία στιγμή, με εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους των νοσοκομείων. 
Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό καλεί όλους τους υγειονομικούς να κλείσουν θέση στα πούλμαν (τηλέφωνα επικοινωνίας: Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος σωματείου εργαζόμενων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, 6945677808 και Χρίστος Αργύρης, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων Γεννηματά, 6932825663). 
Η κινητοποίηση στην Πάτρα είναι η συνέχεια των πετυχημένων κινητοποιήσεων από τους υγειονομικούς. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ καταγράφει τα προβλήματα στα χειρουργεία  46 νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Πολλές χειρουργικές αίθουσες κλειστές λόγω έλλειψης χειρουργών Ιατρών και Νοσηλευτικού προσωπικού. Χειρουργεία λειτουργούν με προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας. Έκτακτα περιστατικά καταλήγουν στο δρόμο ψάχνοντας Νοσοκομείο να χειρουργηθούν Λίστες αναμονής δύο ετών. Έρχεται η σειρά ασθενών να χειρουργηθούν και δεν εμφανίζονται. Εάν είχαν χρήματα χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Εάν δεν είχαν χρήματα έχασαν την μάχη για την ζωή. Γυναίκες πεθαίνουν από αιμορραγία και μετά έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν. Βλάβες στα χειρουργικά και αναισθησιολογικά μηχανήματα την ώρα των χειρουργείων. Διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο οι ασθενείς. Χειρουργεία Νοσοκομείων που χρειάζονται ολική ανακατασκευή. Διαλυμένος εξοπλισμός. Σαράβαλα χειρουργικά τραπέζια, φορεία, καρότσια. Σβήνει το ρεύμα και δεν λειτουργούν οι γεννήτριες την ώρα των χειρουργείων. Χειρουργικά εργαλεία πλένονται με τα χέρια. Τραγικές ελλείψεις χειρουργικών υλικών. Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν χειρουργούνται επειδή δεν έχουν εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ». Ολόκληρη την αναλυτική ανακοίνωση μπορείτε να διαβάσετε στο σάιτ της Ομοσπονδίας.
 • Σε στάση εργασίας, 11πμ με 2μμ, θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου την Παρασκευή 4 Νοέμβρη. 
 

 

Αγλαΐα Κυριακού

Κινητοποιήσεις για προσλήψεις ξεκινούν στο Ακτινολογικό του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Αιτία είναι η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακτινολογικό τμήμα κάτω από την έλλειψη προσωπικού. «Αποφασίσαμε ότι τις μέρες της μεγάλης εφημερίες μας που σε μας είναι Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θα εξυπηρετούμε μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Τα τακτικά ραντεβού θα γίνονται Τρίτη και Πέμπτη» μας είπε η Μαρία Αλιφιέρη περιγράφοντας αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί:

 «Το Αγλαΐα Κυριακού είναι ένα από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Οι ελλείψεις που έχουμε είναι πολύ μεγάλες από την αρχή των Μνημονίων. Προσπάθησαν να περάσουν απόψεις ότι έχουμε πολλή δουλειά επειδή έρχονται στη χώρα οι πρόσφυγες. Αυτές δεν βρήκαν έδαφος μέσα στα νοσοκομεία. Ξέρουμε ότι η πραγματική αιτία βρίσκεται στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και ότι οι ελλείψεις υπήρχαν και πριν. Λειτουργούμε με προσωπικό που είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας. Αυτός ο αριθμός των εργαζόμενων καλείται να καλύψει και την εφημερία και τα τακτικά περιστατικά που είναι οι επανεξετάσεις που προγραμματίζονται. Μπορεί να έρθει ένα παιδί από το σχολείο του, να έχει ένα κάταγμα, να έχει ένα τροχαίο που μπορεί να έχει έρθει και εκτός Αθηνών. Να είναι ένα παιδί που έχει καταπιεί κάτι, δηλαδή περιστατικά που το λεπτό παίζει ρόλο για τη ζωή τους. Και να μπαίνει σε μια δίωρη-τρίωρη αναμονή. Δεν μπορείς να επιλέξεις ποια περιστατικά είναι πιο επείγοντα. 

Υπάρχουν πολλά ρεπό χρωστούμενα, υπάρχει η άδεια του 2016 που δεν έχει παρθεί σε μεγάλο βαθμό, δεν δουλεύουμε πενθήμερο δηλαδή δουλεύουμε περισσότερες μέρες μέσα στο μήνα από ό, τι πρέπει. Το συνηθισμένο που ακούγαμε στην αρχή είναι «βάλτε πλάτη». Όταν πλέον βάλαμε πλάτη για τρία χρόνια και μετά είπαμε ότι δεν πάει άλλο, άρχισαν οι απειλές. «Θα κλείσει το νοσοκομείο» και άλλα τέτοια. 

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι γονείς δείχνουν πολύ μεγάλη κατανόηση. Φτάνουν να περιμένουν στο νοσοκομείο δύο ώρες και έρχονται να σε ρωτήσουν «να σου φέρω ένα μπουκάλι νερό;», καταλαβαίνουν ότι ένας άνθρωπος προσπαθεί να τους εξυπηρετήσει. Βλέπουν ότι η αιτία της αναμονής είναι η έλλειψη προσωπικού κι όχι τα άλλα παιδιά που περιμένουν. 

Μπροστά μας έχουμε δύο μεγάλες κινητοποιήσεις: το Καραβάνι της Υγείας στις 3 Νοέμβρη στην Πάτρα και την 24ωρη απεργία στις 24 Νοέμβρη. Θα κλιμακώσουμε και μέσα στο νοσοκομείο. Θα απεργούμε μία με δύο μέρες μέσα στη βδομάδα με την κάλυψη της ΠΟΕΔΗΝ. Οι αποφάσεις μας είναι ομόφωνες μέσα στο τμήμα. Ή θα κερδίσουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή δεν υποχωρούμε».


 

Επικουρικοί: Προσλήψεις τώρα!

Πάνω από χίλιοι επικουρικοί γιατροί κινδυνεύουν με απόλυση μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να ανανεώσει τη σύμβαση μόνο 400 επικουρικών μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη του 2017. Την Τρίτη 25 Οκτώβρη το απόγευμα οι επικουρικοί γιατροί της Αθήνας πραγματοποίησαν συνέλευση στο νοσοκομείο Σωτηρία. 

Ο Κώστας Καταραχιάς, επικουρικός γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα (συμμετέχει στο Συντονιστικό των Νοσοκομείων) μας μίλησε για τη συζήτηση στη συνέλευση: «Η συνέλευση ήταν μαζική και το κλίμα οργισμένο. Το υπουργείο αποφάσισε να ακολουθήσει σκληρή γραμμή και να μην δώσει παράταση σε όλους τους επικουρικούς. Εμείς λέμε ότι οι επικουρικοί δεν είναι αναλώσιμοι, αντίθετα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των νοσοκομείων. Παλεύουμε για να μην απολυθεί κανείς και να μονιμοποιηθούν όλοι. Όσα λέει το υπουργείο Υγείας ότι «περιμένουν και άλλοι στη σειρά» είναι προφάσεις. Οι επικουρικοί αυτή τη στιγμή είναι 1400 περίπου. 600 είναι στη λίστα. Τα κενά στα νοσοκομεία σύμφωνα με το Υπουργείο είναι έξι χιλιάδες. Είναι προφανές ότι κανείς δεν περισσεύει, αλλά ότι χρειάζονται άμεσα μαζικές προσλήψεις. Ακόμα και οι παρατάσεις που δόθηκαν είναι λόγω του αγώνα που έχουμε δώσει ως τώρα». 

Όσον αφορά τις αποφάσεις μας είπε: «Αποφασίσαμε ότι θα συγκροτήσουμε Επιτροπή Αγώνα την Τρίτη 1 Νοέμβρη με συνάντηση στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ στις 7μμ (σ.σ. την ώρα που η ΕΑ έφευγε για το τυπογραφείο) και ότι θα συμμετέχουμε μαζικά στην πανελλαδική απεργία στις 24 Νοέμβρη. Θέλουμε εκείνη την ημέρα κανένας επικουρικός γιατρός να μην πάει για δουλειά. Να αποδειχτεί ότι χωρίς εμάς τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν, αλλά και να ενωθούμε με όλους όσους απεργήσουν. Από τη μεριά μας τονίσαμε ότι οι επικουρικοί πρέπει να συμμετέχουν με τα σωματεία τους στην κινητοποίηση του Καραβανιού της Υγείας στην Πάτρα. Ως επόμενο βήμα στη συνεδρίαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα θα προτείνουμε να γίνει πανελλαδική κινητοποίηση των επικουρικών 9 ή 10 Νοέμβρη στο υπουργείο Υγείας. Αυτό θα προτείνουμε και στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ που θα συνεδριάσει την Παρασκευή 4 Νοέμβρη». 

Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση των επικουρικών θα γίνει στα γραφεία των ΥΠΕ (3η και 4η Θεσσαλονίκης) στις 3 Νοέμβρη στις 10.30 το πρωί με την κάλυψη της ΕΝΙΘ. 

Ο Γιάννης Κούτρας, επικουρικός στο ΠΕΔΥ Τούμπας επισημαίνει: «Στην ανακοίνωση του υπουργείου υγείας (25/10) αναφέρεται πως το κονδύλι για τους επικουρικούς είναι 86 εκατομμύρια ευρώ. 

Το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας ενός επικουρικού είναι 28.093,44 ευρώ υπολογίζοντας το άθροισμα α) των αποδοχών β) των συνολικών κρατήσεων και γ) των εργοδοτικών εισφορών το οποίο σύμφωνα με το δικό μου μηνιαίο εκκαθαριστικό είναι 2.341,12 ευρώ το μήνα. Κάνοντας την διαίρεση 86 εκατ/28.093,44 βρίσκουμε πως τα κονδύλια επαρκούν για την τακτική μισθοδοσία 3061 επικουρικών. 

Σύμφωνα με το υπουργείο σήμερα υπηρετούν 1464 επικουρικοί. Από τις δημόσια αναρτημένες λίστες των 7 ΥΠΕ υπάρχουν συνολικά 667 υποψήφιοι γραμμένοι στη λίστα. Σύνολο 2131 ιατροί. Γιατί τότε η κυβέρνηση δεν διορίζει όλους αυτούς που βρίσκονται στη λίστα, για να μείνουν και όλοι οι υπηρετούντες, καλύπτοντας έτσι όσα περισσότερα κενά μπορεί;».