Η Αριστερά
Δίκη MARFIN: Αθώοι οι Σίψας και Αντρέεβ

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το δικαστήριο ο Θοδωρής Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ (Ανδρεάδης) για τον φονικό εμπρησμό της MARFIN και την βομβιστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργιακής πορείας στις 5/5/10.

Eίναι μια απόφαση που δικαιώνει τους δύο κατηγορούμενους που από την πρώτη στιγμή δήλωναν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τα δύο περιστατικά. Αντίθετα, η απόφαση είναι καταπέλτης για τις φυλλάδες, τα αστικά κόμματα και τα παπαγαλάκια τους που εδώ και τόσο καιρό είχαν «σταυρώσει» τους δύο κατηγορούμενους. 

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως έδρας, που ζήτησε απαλλαγή και των δύο ελλείψει ικανών ενδείξεων ενοχής. Θυμίζουμε ότι όσα τους αποδίδονταν ήταν όσα τους αποδίδονται στην δικογραφία σχηματίστηκαν μέσω ανώνυμης επιστολής που είχε πάει στην Ασφάλεια.

Ο Θ. Σίψας στην απολογία του τόνισε ότι «σκεφτόμουν πως εγώ πήγα να βοηθήσω και τώρα με κατηγορούν για κάτι που δεν έχω πράξει και μάλιστα για ένα τόσο βαρύ έγκλημα». Έκανε δηλαδή κάτι που δεκάδες διαδηλωτές επιχείρησαν πριν φτάσει η Πυροσβεστική (την οποία για ώρα εμπόδιζαν τα ΜΑΤ). 

Ο Π. Αντρέεβ στην δική του απολογία επανέλαβε πως δεν ήταν καν στο συλλαλητήριο εκείνη την ημέρα. «Δεν ήμουν καν στην πορεία. Δούλευα στον Διόνυσο εκείνη την ημέρα». 

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι από τη μεριά της διοίκησης της Τράπεζας καταδικάστηκαν το 2013 ο διευθύνοντας σύμβουλος της Marfin Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου Εμμανουήλ Βελονάκης και η διευθύντρια του καταστήματος, Άννα Βακαλοπούλου. Τα στελέχη δεν «έλαβαν κανένα μέτρο πυροπροστασίας ή εκκένωσης του κτιρίου», ανέφερε τότε η καταδικαστική απόφαση.