Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ξάνθη: Εξω οι χρυσαυγίτες

Mαζική σύσκεψη σωματείων και φορέων με στόχο τη διοργάνωση αντιφασιστικού συλλαλητηρίου το Σάββατο 5 Νοέμβρη, την ημέρα που οι χρυσαυγίτες εγκαινιάζουν ξανά “γραφεία”-ορμητήρια των ταγμάτων εφόδου στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 26/10, μετά από κάλεσμα της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ και του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, καθώς και μέλη πολιτικών οργανώσεων. Εκφράστηκε πολύ καθαρά η διάθεση των πρωτοβάθμιων σωματείων να συμμετέχουν στο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο ενάντια στα “εγκαίνια” των γραφείων  και μάλιστα με την παρουσία του αρχιδολοφόνου Λαγού.  

“Την Παρασκευή η τοπική επιτροπή της ΚΕΕΡΦΑ έκανε παρέμβαση στην Κεντρική Πλατεία την ώρα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, καλώντας τον κόσμο να διαδηλώσει μαζικά το Σάββατο ενάντια στο άνοιγμα γραφείων ορμητηρίων των ναζί της Χρυσής Αυγής”, μας είπε ο Παντελής Αποστολίδης από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης. “Δυναμική ήταν και η παρέμβασή μας το Σάββατο το μεσημέρι, που κατέληξε σε πικετοφορία στα μαγαζιά της πόλης. Ο κόσμος, ανταποκρινόμενος στα καλέσματά μας απ' την ντουντούκα, ερχόταν να συζητήσει μαζί μας, να μας ενθαρρυνεί και να αγοράσει την Εργατική Αλληλεγγύη. 

Χωριά

Το ίδιο βράδυ κάναμε εξορμήση στον Κένταυρο, ένα από τα μεγάλα ορεινά χωριά της μειονότητας. Σε όλα τα καφενεία του χωριού η αφίσα μας κολλήθηκε στην είσοδο. Χαμηλώνανε την ένταση της τηλεόρασης για να μας ακούσουν. Η μνήμη της μεγάλης αντιφασιστικής διαδήλωσης τον Απρίλη του 2013 είναι νωπή και ο κόσμος γνωρίζει καλά τι είναι οι φασίστες και πώς παλεύονται. Έλεγαν μάλιστα ότι η διαδήλωση στις 5 Νοέμβρη πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η ανταπόκριση ήταν τόσο συγκινητική που ακόμα και νεαροί μαθητές αφήναν κάτι από το χαρτζιλίκι τους στο κουτί ενίσχυσης. 

Την Κυριακή το βράδυ ανεβήκαμε στον Εχίνο. Ο κόσμος μόλις μας έβλεπε ήταν χαρούμενος κι έλεγε "να η ΑΝΤΑΡΣΥΑ". Υπήρχε η διάθεση να κατέβει το χωριό οργανωμένα με πανό και με ιδιαίτερη ευχαρίστηση γεμίζαν με λεφτά το κουτί ενισχύσης για τα έξοδα της καμπάνιας. Μαζέψαμε συνολικά 200 ευρώ. Τη Δευτέρα στις 8μμ παρεμβήκαμε στη σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων που καλεί το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στα γραφεία της ΕΛΜΕ”.