Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αντιφασιστικές οι παρελάσεις

Aντιφασιστικές εξορμήσεις στις παρελάσεις της 28ης Οκτώβρη έγιναν σε δεκάδες γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και άλλων πόλεων, στέλνοντας το μήνυμα ότι η μάχη ενάντια στους απογόνους των ναζί και των ταγματασφαλιτών συνεχίζεται, παλεύοντας για να μπουν φυλακή οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής και να είναι καλοδεχούμενα τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία. 

Στην μαθητική παρέλαση στην Αθήνα την παράσταση έκλεψαν προσφυγόπουλα και μεταναστόπουλα όπου είτε κράτησαν τη σημαία είτε παρέλασαν πλάι πλάι με τους συμμαθητές τους, δείχνοντας ότι η ένταξή τους στα σχολεία είναι πλέον γεγονός. Οι αντιρατσιστές και οι αντιφασίστες της ΚΕΕΡΦΑ έκαναν παρέμβαση τόσο στην αρχή της παρέλασης στο Ζάππειο όσο και στο τέλος της στα Προπύλαια, καλώντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε κλιμάκωση της μάχης για ανοιχτά σχολεία για όλα τα παιδιά και μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Στο Περιστέρι “η ΚΕΕΡΦΑ έκανε παρέμβαση στη διάρκεια της παρέλασης καλώντας σε απεργίες και καταλήψεις για να ανοίξουν τα σχολεία για τα προσφυγόπουλα, φέρνοντας σαν παράδειγμα την πρόσφατη κατάληψη των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Περιστερίου”, μας είπε ο Σπύρος. “Δώσαμε 13 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και συναντήσαμε πολύ καλή ανταπόκριση και από γονείς και μαθητές αλλά και από συναγωνιστές του ΚΚΕ που μοίραζαν προκηρύξεις για την απεργία στις 24/11. Ταυτόχρονα υπήρχε παρέμβαση ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενώ στεφάνι κατέθεσε η Αριστερή  Κίνηση Περιστερίου”.   

“Στην Καλλιθέα έγινε παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ στη Θησέως και Δαβάκη”, μας είπε η Ιλιρίντα, “όπου κάναμε τη σύνδεση ανάμεσα στη μάχη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό με τη μάχη ενάντια στα μνημόνια. Παρά τον άσχημο καιρό μιλήσαμε με πολύ κόσμο και συγκεντρώσαμε υπογραφές”. 

Στο Ν. Ηράκλειο “κάναμε παρέμβαση με τραπεζάκι της ΚΕΕΡΦΑ, αφίσες και σημαίες στη συμβολή των οδών Μικράς Ασίας και Ηρακλείου”, μας είπε ο Άγγελος, “καλώντας τον κόσμο κυρίως στο συλλαλητήριο που οργανώνουμε μαζί με συνδικάτα και τοπικούς φορείς την 1η Νοέμβρη στο Ηράκλειο, ενάντια στη φασιστική σύναξη της Χρυσής Αυγής. Ενημερώσαμε μαζικά τον κόσμο και η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη”.     

Παρεμβάσεις και εξορμήσεις έκαναν οι τοπικές ΚΕΕΡΦΑ στη Ν. Σμύρνη, στο Κερατσίνι, τη Νίκαια, τον Πειραιά, το Ίλιον, την Πετρούπολη, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, τη Νέα Ιωνία, τη Νέα Φιλαδέλφεια, το Μαρούσι. 

“Πολιτική παρέμβαση έγινε κατά την διάρκεια της παρέλασης στην πλ. Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης, από την ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ”, μας περιγράφει ο Αλέξανδρος. “Το σύγχρονο όχι στο φασισμό, ήταν η συζήτηση που έκανε όλος ο κόσμος και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους πρόσφυγες. Απ' την εγγραφή των παιδιών των προσφύγων στα πρωινά σχολεία, την καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων της ΧΑ μέχρι την ανατροπή των μνημονίων, μπορέσαμε να εξορμήσουμε με την Εργατική Αλληλεγγύη, συνδέοντας τις μάχες. Επίσης αντιφασιστική παρέμβαση με πικετες και τρικάκια έκανε η ΛΑΕ Ηρακλείου”.  

Παρεμβάσεις έγιναν και στις παρελάσεις στα Γιάννενα, την Ξάνθη, τα Χανιά, την Πάτρα και στον εορτασμό για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ που έγινε για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια την Κυριακή 30/10 στο Δημαρχείο και στην ιστορική περιήγηση που ακολούθησε.