Εργατικό κίνημα
Ιδιωτική Υγεία: Απεργία στις 24/11, κινητοποιήσεις στις κλινικές

Δεκάδες εργαζόμενοι από τις ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα, τις δομές ψυχικής υγείας συμμετείχαν στην γενική συνέλευση που πραγματοποίησε το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας στο ΕΚΑ την Δευτέρα 31 Οκτώβρη.

Στην συζήτηση μεταφέρθηκε η επίθεση που πραγματοποιείται στους εργαζόμενους στον κλάδο καθώς και οι αγωνιστικές απαντήσεις που οργανώνονται από το σωματείο την επόμενη περίοδο με αφετηρία την 24η Νοέμβρη που προτάθηκε και αποφασίστηκε η συμμετοχή του κλάδου σε Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία, σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία. 

“Στην Ευρωκλινική Αθηνών η διοίκηση μετά την κατάργηση ενός τμήματος που είχε ως συνέπεια απολύσεις εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και εκλεγμένοι συνδικαλιστές, συνεχίζει με την ίδια τακτική παραχωρώντας τμήματα σε εργολάβους. Είναι μία τακτική που προσπαθεί να εφαρμόσει το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων στην πράξη. Δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή απέναντι σε τέτοιου είδους επιθέσεις, χρειάζεται άμεση οργανωμένη και συλλογική απάντηση του εργατικού κινήματος”, ανέφερε η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Υγειονομικών. 

Συγκέντρωση

Μετά από προτάσεις των εργαζομένων στην κλινική αποφασίστηκε στις 14 Νοέμβρη να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7πμ στην κλινική στους Αμπελόκηπους και στην συνέχεια συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους συνδικαλιστές στα δικαστήρια στις 9πμ.

Στον Νέον Αθήναιον «οι παπάδες μας κλείσανε την κλινική» μετέφερε εργαζόμενη κάνοντας αναφορά στον αγώνα που δίνουν πλέον με επίσχεση εργασίας μετά την έξωση της επιχείρησης από το Βελέντζειο Ίδρυμα Πρόνοιας και Μορφώσεως Πάρου, στο οποίο χρωστούσε ενοίκια. «Τώρα δίνουμε τον αγώνα μέσα από την επίσχεση, είναι σημαντικό να στηρίξουμε το σωματείο».

Παρόμοιες εμπειρίες μπήκαν και από μεγάλους χώρους στον κλάδο όπως το Ερρίκος Ντυνάν, το Υγεία και το Ιατρικό Αθηνών που ανέδειξαν την ανάγκη για ταξική ενότητα και συντονισμό μεταξύ των διαφορετικών χώρων για την αντιμετώπιση της επίθεσης. Τέλος τονίστηκε η μεγάλη σημασία και η συμμετοχή στην δίκη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στους συνδικαλιστές στο Πέραμα.

Κώστας Πολύδωρος