Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητικός ξεσηκωμός στις 3 Νοέμβρη

Φοιτητές στο αντιπολεμικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 20 Οκτώβρη.

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις αποκτούν τα φοιτητικά συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 3 Νοέμβρη στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας. Ο ένας μετά τον άλλο οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής και οργανώνουν την επιτυχία τους ενάντια στην υποχρηματοδότηση  των σχολών, τις ελλείψεις καθηγητών και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των πανεπιστημίων. Η διαδήλωση στην Αθήνα θα γίνει στις 2μμ στα Προπύλαια.

Είναι τα πρώτα φοιτητικά συλλαλητήρια της χρονιάς και αυτός είναι ο λόγος που έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Η μαζικότητά τους θα ανοίξει το δρόμο της κλιμάκωσης ενάντια στις επιθέσεις των μνημονίων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα υλοποιεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η προοπτική ανάπτυξης ενός μεγάλου φοιτητικού κινήματος, πλάι και σε σύνδεση με το εργατικό κίνημα και τις μάχες του, είναι ανοιχτή.

Η πρωτοβουλία των συλλαλητηρίων ανήκει στις δυνάμεις της αριστεράς μέσα στις σχολές. Τα ΕΑΑΚ, το ΜΑΣ και άλλα σχήματα και συλλογικότητες έχουν μπει μπροστά σε αυτή τη μάχη. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που μπορεί και πρέπει να καθορίσει και τη συνέχεια. Χρειάζεται όλες αυτές οι δυνάμεις να προτείνουν και να οργανώσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με σταθμούς τα ραντεβού που είναι ήδη γνωστά: τον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αλλά και την πανεργατική απεργία του δημοσίου στις 24 Νοέμβρη.

Δεν είναι μόνο τα επόμενα ραντεβού που δίνουν τη δυνατότητα της κλιμάκωσης. Είναι και το κλίμα που επικρατεί μέσα στις σχολές. Το έδειξε η Νομική Αθήνας που ήταν σε κατάληψη για δύο εβδομάδες με κύριο αίτημα την κατάργηση των διδάκτρων στο μεταπτυχιακό τμήμα. Αλλά και το γεγονός ότι o αγώνας πέρασε αμέσως μετά στο Πολιτικό της Νομικής.

“Πάνω από 80 άτομα συμμετείχαν στη συνέλευση την περασμένη Τρίτη 25 Οκτώβρη”, μας περιέγραψαν η Ιλιρίντα και η Νικολίνα, φοιτήτριες στη σχολή, “Αυτό σήμαινε ότι η συνέλευση είχε απαρτία και μάλιστα ήταν από τις πιο μαζικές από πέρσι. Στη συζήτηση αναδείχτηκαν όλα τα προβλήματα της παιδείας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποτέλεσμα των επιθέσεων των μνημονίων τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη υποχρηματοδότηση, τα δίδακτρα, το θέμα της διδακτικής επάρκειας, η κατάσταση με τα συγγράμματα, τη σίτιση και τη στέγαση βρέθηκαν στο κέντρο. Από την πλειοψηφία των τοποθετήσεων έβγαινε το συμπέρασμα ότι χρειάζονται αγώνες και συγκεκριμένα με κατάληψη της σχολής, ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και αυτό το όπλο.

Η διάθεση των φοιτητών ήταν φανερά αγωνιστική. Το γεγονός ότι η Νομική ήταν ήδη σε κατάληψη για δύο εβδομάδες έπαιξε ρόλο, γιατί ερχόταν να αποδείξει ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να θεωρούμε ότι οι επιθέσεις έχουν περάσει και ότι πρέπει να τις θεωρούμε δεδομένες, αντίθετα ότι μπορούμε να τις κοντράρουμε. 

Κατάληψη

Λειτούργησε δηλαδή η κατάληψη της Νομικής σαν παράδειγμα για να προχωρήσουμε κι εμείς. Έτσι το ενιαίο αγωνιστικό πλαίσιο που σχημάτισαν τα ΕΑΑΚ με την ΑΡΕΝ με διήμερη κατάληψη την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Οκτώβρη κέρδισε τη συνέλευση. Φοιτητές από το πρώτο έτος, που δεν είχαν συμμετέχει ξανά σε συλλογικές διαδικασίες, στήριξαν την κατάληψη.

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στήριξαν το δικό τους πλαίσιο, παρόλα αυτά μιλούσαν επίσης για κατάληψη. Αυτό είναι θετικό, όταν μπροστά μας έχουμε την διαδήλωση της 3 Νοέμβρη. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης έγιναν δράσεις, προβολή ταινίας, εκδήλωση-συζήτηση καθώς και μεταναστευτική κουζίνα.

Δυστυχώς την ίδια ώρα που εμείς αποφασίζαμε κατάληψη, η συνέλευση της Νομικής χανόταν από το μπλοκ της αντικατάληψης με κέντρο τη ΔΑΠ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η μάχη έχει τελειώσει. Τόσο το συλλαλητήριο στις 3 Νοέμβρη, όσο και το τριήμερο του Πολυτεχνείου που ακολουθεί είναι ευκαιρίες να ξαναβγούμε όλοι μαζί με καταλήψεις και να κλιμακώσουμε το επόμενο διάστημα. Αυτός είναι και ο στόχος μας σαν ΕΑΑΚ”.

Την Τετάρτη 2 Νοέμβρη έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις στο Μαθηματικό Αθήνας (2μμ, αμφ. 21), τη ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας (1.30μμ, αμφ. ΣΑΕΤ), τη ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας (αμφ. Φυσικής), την ΑΣΚΤ Αθήνας (2μμ, αιθ. De Chirico). 

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στις 3 Νοέμβρη έχουν πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα. “Φοιτητική διαδήλωση οργανώνεται την Πέμπτη 3 Νοέμβρη και στη Θεσσαλονίκη”, μας είπε η Ιωάννα Κατλαμούση φοιτήτρια στην Αγγλική Φιλολογία, “Η συγκέντρωση θα γίνει στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 12.30μμ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι που έχουν μέχρι στιγμής πάρει αποφάσεις συμμετοχής είναι του Γεωλογικού, της Νομικής, του Οικονομικού και των Πολιτικών Επιστημών.

Τα κύρια αιτήματα είναι να δοθούν λεφτά για την παιδεία και να γίνουν άμεσα προσλήψεις διδακτικού προσωπικού. Ο Σύλλογος Φοιτητών Αγγλικής Φιλολογίας έχει Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 2 Νοέμβρη με σκοπό να βγει απόφαση συμμετοχής στην πορεία, αλλά και να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην απλήρωτη πρακτική”.

“Η διαδήλωση στο Ηράκλειο είναι παγκρήτια”, μας είπε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, από το Φυσικό, “Αποφάσεις συμμετοχής από το Ηράκλειο έχουν πάρει μέχρι τώρα οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Βιολογικού και Ιατρικής και αναμένονται περισσότερες τις επόμενες μέρες. Η συγκέντρωση θα γίνει στη 1μμ στα Λιοντάρια”.

“Στις 6.30μμ στην πλατεία Γεωργίου θα γίνει το φοιτητικό συλλαλητήριο στην Πάτρα”, μας είπε ο Νεκτάριος Χαιντάρ, φοιτητής Ιατρικής, “Αποφάσεις συμμετοχής έχουν αυτή τη στιγμή πάρει οι σύλλογοι ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, Εστίας Πανεπιστημίου, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών, Οικονομικού, ΣΤΕΦ, Ιατρικής, Θεατρικών Σπουδών καθώς και των ΤΕΙ Πύργου, Ναυπάκτου και Αγρινίου”.

 


 

 

Συντονιστικό ΕΑΑΚ Αθήνας

 

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου δεκάδες αγωνιστές από σχήματα ΕΑΑΚ της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο όπου άνοιξαν πλούσια συζήτηση περί της οικονομικής κρίσης που παραμένει αμείωτη σήμερα, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του ζητήματος των προσφύγων. 

 

Επίσης, συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που έρχεται να πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά το ασφαλιστικό στα εργασιακά και το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που φέρνει. Κάθε φοιτητικό σχήμα παρέθεσε σειρά θεμάτων όπως η υποχρηματοδότηση των σχολών, η εντατικοποίηση του προγράμματος σπουδών και το ζήτημα της διδακτικής επάρκειας των καθηγητών. Κοινή εκτίμηση όλων είναι ότι διανύουμε μια καυτή περίοδο που χρήζει εντατικών αγώνων. 

Το ΣΕΚ στις Σχολές παρενέβη μέσω των σχημάτων αλλά και αυτόνομα, ξεκινώντας απ’το ότι οι δυνατότητες κινητοποίησής μας σήμερα είναι τεράστιες, προτρέποντας τα φοιτητικά κινήματα στη συμμετοχή στη συγκέντρωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής την 31η Οκτωβρίου και προτείνοντας ως επόμενο σταθμό την ενιαιομετωπική κατάληψη των σχολών την 3η Νοεμβρίου, μαζί με τις δυνάμεις του ΜΑΣ. Στη συνέχεια, αποφασίσαμε κινητοποίηση την 15η Νοεμβρίου κατά του Μπαράκ Ομπάμα που καταφτάνει στην Αθήνα, η οποία θα κλιμακωθεί με τις καταλήψεις στο τριήμερο του Πολυτεχνείου. Τέλος, καλέσαμε όλους στη γενική απεργία της 24ης Νοεμβρίου, διότι υποστηρίζουμε ότι οι φοιτητές πρέπει να μάχονται στο πλευρό των εργατών.

Βασίλια Χαρλαύτη, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας

 

 


 

 

ΑΣΚΤ

Την απόφαση του Πρύτανη ΑΣΚΤ Αθήνας να απαγορεύσει προγραμματισμένες εκδηλώσεις ομάδας φοιτητών της σχολής ενάντια στην ισλαμοφοβία, καταγγέλει το σχήμα ΑΡΚΑΣ-ΕΑΑΚ.

Οι εκδηλώσεις της ομάδας φοιτητών, στα πλαίσια της πτυχιακής τους, είχαν προγραμματιστεί για τις 4, 5 και 6 Νοέμβρη στο κτίριο της σχολής που βρίσκεται στις οδούς Τοσίτσα και Νοταρά. Το πρότζεκτ τους προέβλεπε τη μετατροπή του χώρου σε τζαμί και περιλάμβανε συζητήσεις, μουσικές, χορούς, προσευχές και άλλες εκδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. 
Κυριολεκτικά παραμονές του τριημέρου, ο Πρύτανης αποφάσισε να ακυρώσει την αρχική έγκρισή του. Στην εύλογη διαμαρτυρία των φοιτητών, επικαλέστηκε “άνωθεν πιέσεις”. Η ΑΡΚΑΣ ΕΑΑΚ καλεί όλους τους φοιτητές να βρίσκονται την Παρασκευή 4 Νοέμβρη, στις 7μμ, έξω από το συγκεκριμένο κτίριο της σχολής για να επιβάλουν την πραγματοποίησή τους ενάντια στην υπόκλιση κυβέρνησης και πρύτανη στην ισλαμοφοβία.