Εργατικό κίνημα
Συνέδριο ΥΠ.ΠΟ: Οχι στις νοθείες

Από τις 19 έως τις 21 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε το 12ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) στην Αθήνα.

Ο Αντώνης Φώσκολος, εργαζόμενος στην Ακρόπολη και σύνεδρος με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) μας είπε: “Στις διαδικασίες συμμετείχαν πάνω από 200 σύνεδροι από όλη τη χώρα. 

Η προσπάθεια της ΠΑΣΚΕ ήταν να περιορίσει τις όποιες νίκες είχαμε το προηγούμενο διάστημα στις δικές της διαπραγματευτικές ικανότητες. Σε αυτό απέδωσε για παράδειγμα το γεγονός ότι καταφέραμε να κρατήσουμε τους διαθέσιμους και δεν απολύθηκαν, ξεχνώντας ότι για μια ολόκληρη περίοδο οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, μόνιμοι και συμβασιούχοι, δώσαμε μάχες με απεργίες, πολλές μάλιστα επαναλαμβανόμενες, με πολλές κινητοποιήσεις, ακόμα και καταλήψεις στην κεντρική υπηρεσία, την Ακρόπολη και αλλού. Αντίστοιχες ήταν οι τοποθετήσεις της ΔΑΚΕ.

Την ίδια στιγμή η Αυτόνομη Παρέμβαση που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της κυβέρνησης αναπαράγοντας τα επιχειρήματα ότι οι υποχωρήσεις στα μνημόνια είναι αναγκαστικές αλλά σύντομα θα βγούμε από την κρίση, ενώ η ΔΑΣ (ΚΚΕ) έμεινε περισσότερο σε ένα καταγγελτικό λόγο χωρίς προτάσεις δράσεις. Μόνο κάποιοι σύνεδροι της ΕΑΚ αναφερθήκαμε στους αγώνες που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα ως αφετηρία για τη συνέχεια. Τονίσαμε ότι με πρώτο σταθμό την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 24 Νοέμβρη θα πρέπει να κλιμακώσουμε με οργάνωση από τα κάτω, στα σωματεία και τους χώρους. Επίσης αναδείξαμε τις κρίσιμες πολιτικές μάχες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.

Μπορεί το συνέδριο να μην κατέληξε κάπου, αλλά τα μέτωπα είναι ανοιχτά. Η υποχρηματοδότηση δεν καθυστερεί απλά έργα αλλά κάνει το υπουργείο αναποτελεσματικό ενώ δίνει και αφορμή για να συνεχιστεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, να μπουν δηλαδή οι ιδιώτες που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους πιο βαθιά στο υπουργείο και τις υπηρεσίες τους. Το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων είναι επίσης ένα μεγάλο μέτωπο. Οι γραφειοκράτες στο συνέδριο αρνήθηκαν όχι μόνο την εγγραφή τους στις δυνάμεις της Ομοσπονδίας αλλά και την οποιαδήποτε κάλυψή τους στα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους. Θα χρειαστεί οι δυνάμεις της ΕΑΚ και οι εργαζόμενοι της βάσης να οργανώσουμε τη μάχη και γι' αυτό.

Το μόνο στο οποίο κατέληξε τελικά το συνέδριο ήταν η παραχάραξη του εκλογικού αποτελέσματος στην κατανομή των εδρών αφαιρώντας από την ΕΑΚ τη μία από τις τρεις έδρες που δικαιούνταν στο 33μελές Γενικό Συμβούλιο. Καταθέσαμε ένσταση για το θέμα, καθώς σήμαινε ότι θα χάναμε τη μία έδρα που μας αντιστοιχεί στην 11μελή Εκτελεστική Επιτροπή”.