50 δις ψέματα - Το μεγάλο ξεπούλημα

Είναι σίγουρα το πιο γρήγορο. Τον περασμένο Δεκέμβρη του η κυβέρνηση ΓΑΠ ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε σε ιδιωτικοποιήσεις 7 δις ευρώ μέχρι το 2013. Σήμερα, κυβέρνηση και τρόικα μιλάνε για 15 δις ευρώ το 2011-12 και 50 δις ευρώ μέχρι το 2015.


Τα 50 δις ευρώ είναι ένα ιλιγγιώδες ποσό. Αναλογούν στο 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Για να τα πάρει θα πρέπει να πουλήσει κυριολεκτικά τα πάντα: Ολες τις ΔΕΚΟ, τράπεζες, αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, νοσοκομεία, ακτές, γη, νερό. Δεν πρόκειται για υπερβολές. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, τη δεκαετία του 1990-2000, (τη δεκαετία που έγιναν οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και στη συνέχεια Σημίτη), τα έσοδα από αυτές ανήλθαν στο 12% του ΑΕΠ.

Δεδομένης της μεγάλης αύξησης του ΑΕΠ από το 1990 και δεδομένου ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αυξήθηκαν (μάλλον μειώθηκαν) τη δεκαετία 2000-10, αυτά που επιχειρεί η κυβέρνηση ΓΑΠ να ξεπουλήσει μέσα σε τέσσερα χρόνια, ξεπερνούν όσα ξεπούλησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις όλες μαζί τα προηγούμενα είκοσι χρόνια! Ενδεικτικά, το 1999, στο peak των ιδιωτικοποιήσεων της τελευταίας εικοσαετίας, τα έσοδα έφτασαν τα 4,88 δις, προσοχή, δολάρια, ενώ το 2000 ήταν 1,38 δις και το 1998 ήταν 3,96 δις δολάρια.

Και αυτό το έγκλημα, συνοδεύεται από το άλλο έγκλημα, αυτό της «εξοικονόμησης» μέσα στο 2012-14, 20,5 δις ευρώ (8% του ΑΕΠ) από τις περικοπές και τους φόρους που φέρνουν τα νέα μέτρα.

Το ότι τα έχει συμφωνήσει αυτά η κυβέρνηση ΓΑΠ με την τρόικα είναι δεδομένο, και το παραδέχεται πλέον και η ίδια μέσω του κυβερνητικού εκπρόσωπου που δήλωσε: «Είναι δική μας απόφαση να βάλουμε στόχο τα 50 δισ. Κι ακριβώς επειδή την ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας υπήρξε αυτή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακοινώνουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, άλλος είναι ο ρόλος τους. Αν η ανακοίνωση γινόταν από την κυβέρνηση θα υπήρχε και συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και διαβούλευση».

Οι δήθεν «διαμαρτυρίες» των υπουργών και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκαν να μυξοκλαίνε ή να κάνουν λεονταρισμούς στα κανάλια ισχυριζόμενοι ότι δεν ήξεραν, προκαλούν γέλιο αν όχι οργή. Το ίδιο ισχύει για την «αντιπολίτευση» των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που θα πρέπει να σταματήσουν να απορούν γιατί οι περαστικοί στους δρόμους και τις ταβέρνες τους πλακώνουν στις βρισιές και τα μπουνίδια με τον ίδιο ζήλο που πλακώνουν αυτούς του κυβερνώντος κόμματος.

Το Μάη του 2010 ήταν ο ίδιος ο Σαμαράς, που άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΓΑΠ με το επιχείρημα ότι τα λεφτά που ζητάει η τρόικα μπορούν να «εξοικονομηθούν» από την «αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας». Και να’ ταν μόνο η κριτική…

Πριν από μόλις δύο μήνες, το Δεκέμβρη του 2010, ο σύμβουλος του Σαμαρά Χρ.Λαζαρίδης συναντήθηκε αυτοπροσώπως με το Στρός Καν για να τους παρουσιάσει τα αναμενόμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. Θυμίζουμε από την Ημερησία εκείνων των ημερών:

«Tη ‘φιλοσοφία’ του τρόπου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και μια πρώτη προσέγγιση για το ύψος των αναμενόμενων εσόδων παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση με τον Nτ. Στρος Kαν, ο σύμβουλος του προέδρου της N.Δ., Xρ. Λαζαρίδης, με τον γενικό διευθυντή του ΔNT να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να ζητά να ενημερωθεί λεπτομερέστερα όταν αυτή ολοκληρωθεί… Στο οικονομικό επιτελείο της Pηγίλλης επεξεργάζονται το τελευταίο δεκαπενθήμερο τρεις λίστες με ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή της KEΔ, κρατικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών φορέων (κυρίως του IKA) συνολικής αντικειμενικής αξίας περίπου 335 δισ. ευρώ, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίησή τους…H πρόταση της N.Δ., σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων μέσω ΣΔIT, θα εδράζεται στην αναγκαία προϋπόθεση να ισχύσει ένα νομικό καθεστώς αντίστοιχο με αυτό που ίσχυσε για την κατασκευή των ολυμπιακών ακινήτων, δηλαδή όχι μόνο να επιταχυνθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά και να υπάρξει άρση κάθε νομοθετικού προβλήματος που καθιστά σήμερα απαγορευτική την αξιοποίηση μεγάλου τμήματος της δημόσιας περιουσίας…».