Στον Πειραιά

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Αμντούλ Χατζή εκπρόσωπος των 300 μεταναστών απεργών πείνας που βρίσκονται στο κτίριο Υπατία, ο Σόλλη Ρασούλ εκ μέρους των Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο, ο Ρεζά Γκολαμί εκ μέρους των Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων που βρίσκονται στα Προπύλαια και ο Μοχάμετ, εκ μέρους των Παλαιστίνιων Πολιτικών Προσφύγων. Την εκδήλωση άνοιξε ο Μπιλάλ Καμάρ, μαθητής του σχολείου ο οποίος ζήτησε να δοθεί άδεια παραμονής σε όλους τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

 Η συζήτηση που έγινε στη συνέχεια επικεντρώθηκε στη στάση των συνδικάτων και της αριστεράς απέναντι στα αιτήματα των μεταναστών. Ο Θ. Δρίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε για την πρόταση νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στη βουλή, ενώ Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν την κατάθεση ψηφισμάτων στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του Πειραιά.  

Μέγγενη

«Λαθραίοι και παράνομοι δεν είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αλλά αυτοί που έχουν βάλει έναν ολόκληρο λαό στη μέγγενη του Μνημονίου», τόνισε ο Θανάσης Διαβολάκης, Δημοτικός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Λιμάνι. «Παράνομο είναι να χτίζουν τείχος στον Έβρο όταν συγχωνεύονται τα σχολεία στις γειτονιές. Εκατοντάδες εκατομμύρια να δίνονται για τη ΦΡΟΝΤΕΞ όταν τα νοσοκομεία υπολειτουργούν. Αναρωτιέται κανείς ποιος πρέπει να φύγει από αυτή τη χώρα; Οι μετανάστες ή η κυβέρνηση και το ΔΝΤ;» ενώ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να παίρνει υπόψη της τα αιτήματα των απεργών πείνας για νομιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις και άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας και συντονιστής της Κίνησης ΕΕΡΦΑ αφού θύμισε τη συμμετοχή των μεταναστών στις μεγάλες πανεργατικές και την μεγάλη απεργία στη Σκάλα Λακωνίας που νίκησε είπε «δυνατά στην γενική απεργία στις 23 του μήνα με μπροστά τους μετανάστες εργάτες για να διεκδικήσουμε από τα συνδικάτα να κηρύξουν ειδική απεργία με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων και πολιτικό άσυλο. Είναι η ώρα τα συνδικάτα να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να παλέψουν για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, προσθέτοντας δύναμη στον αγώνα μας ενάντια στο Μνημόνιο».

Στο τέλος της εκδήλωσης προτάθηκε διοργάνωση σύσκεψης την Πέμπτη 17/2 στον Πειραιά με στόχο την κοινή δράση στο πλευρό των μεταναστών και προσφύγων απεργών πείνας.