To πιο μεγάλο συλλαλητήριο Υγείας

Στο πλευρό των γιατρών του ΕΣΥ, του ΙΚΑ και των ιατρικών συλλόγων που συμμετείχαν στην πανϊατρική απεργία διαρκείας, διαδήλωσαν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, η ΟΛΜΕ που κήρυξε στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας του ΙΚΑ με 24ωρη απεργία, οι φοιτητές της Ιατρικής. Από τις 11 το πρωί, οι απεργοί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από υπουργείο Υγείας, το ισόγειο του οποίου ήταν κατειλημμένο για έντεκα μέρες από τους απεργούς. Ανάμεσά τους βρίσκονταν πολλοί νέοι γιατροί, μόνιμοι και συμβασιούχοι του ΙΚΑ και ειδικευόμενοι.

«Με το νομοσχέδιο αυτό και συνολικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση υπό τις διαταγές του ΔΝΤ και της τρόικας οι νέοι γιατροί βλέπουν ένα μαύρο μέλλον να τους πλησιάζει», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Πάρης Γκολφάκης, ειδικευόμενος γιατρός στο 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ. «Η πρόσβαση στο ΕΣΥ γίνεται αδύνατη πλέον μιας και για κάθε πέντε γιατρούς που θα αποχωρούνε, ένας μόνο θα προσλαμβάνεται με τον υπουργό Υγείας να λέει ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να γίνει 1 προς 7 ή προς 8. Με το νομοσχέδιο αναγκάζονται όλοι οι γιατροί να συνάψουν σχέση αντιμισθίας με το ΝΕΟΠΥΥ, η οποία θα ανέρχεται με βάση το Μνημόνιο στα 600 ευρώ, δηλαδή για αυτό το ποσό θα βλέπεις όλους τους ασφαλισμένους που έρχονται στο ιατρείο σου. Αν δεν είσαι συμβεβλημένος σου στερεί τη δυνατότητα να συνταγογραφήσεις. Εμείς απαιτούμε να σταματήσει το 1 προς 5, να γίνουν προσλήψεις και βέβαια για όσους αναγκάζονται να είναι στον ιδιωτικό τομέα, να συναφθεί ΣΣΕ με μισθό που να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς από τη δουλειά τους».

Παν-νοσοκομειακή

Μαζί με τους γιατρούς - και παρά την άρνηση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ να μετατρέψει την απεργία σε παν-νοσοκομειακή - διαδήλωσαν με τα πανώ τους και οι εργαζόμενοι από μια σειρά νοσοκομεία του ΕΣΥ και του ΙΚΑ: Το Σωματείο Εργαζόμενων του 7ου Νοσοκομείου ΙΚΑ, το Σωματείο Εργαζόμενων στον Ευαγγελισμό, ο Σύλλογος Εργαζόμενων από το Θριάσιο και το Αττικό Νοσοκομείο, η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Νοσοκομείου Πατησίων, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον ΟΚΑΝΑ.

«Είμαστε από το Σωματείο Εργαζομένων στον 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ. Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο διαλύει την περίθαλψη, παλεύουμε όσο μπορούμε αυτό να μην περάσει και έχουμε κάνει και κάποιες κινήσεις να γίνει υπόθεση του κόσμου στην περιοχή» μας είπε η Αργυρώ Σακκά, πρόεδρος του Σωματείου. «Εχουμε έρθει σε επαφή με κινήσεις της περιοχής, έχουμε μπει σε μια διαδικασία να βγάλουμε ένα κείμενο και προσανατολιζόμαστε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα δωρεάν υγεία για όλους και να μην κλείσουν τα νοσοκομεία. Το νομοσχέδιο μας αφορά άμεσα, γιατί μας εντάσσει στο ΕΣΥ, στο Αγία Ολγα σαν παράρτημα και το πράγμα το προφανές είναι ότι θα κλείσει, αφού είναι ήδη απαξιωμένο. Εμείς θα κάνουμε μια προσπάθεια να γίνει λαϊκό αίτημα αυτό το πράγμα, να μην κλείσουν τα νοσοκομεία, αυτό έχουμε ξεκινήσει και αυτό προσπαθούμε. Και βεβαίως γι’ αυτό συμμετέχουμε και τώρα εδώ».

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από το Υπουργείο Υγείας με συνθήματα «Λοβέρδο, σήκω τα μάτια σου να ανοίξεις να δεις τους 100 που κάνουν καταλήψεις», «Δημόσια και δωρεάν υγεία είναι αυτό που θέλει ο λαός, το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί, νύχτα θα φύγει ο Υπουργός», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, μ’ αυτό το νομοσχέδιο θα γίνει Τυνησία», «Δωρεάν Υγεία σε όλο το λαό σε κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο». Μπροστά ήταν το πανώ της κατάληψης του Υπουργείου Υγείας, ενώ ακολουθούσαν, μαζί με τους χώρους που ήδη αναφέρθηκαν τα μπλοκ: της ΕΙΝΑΠ, της 5μελούς επιτροπής του Νοσοκομείου Αγία Σοφία, του ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, του ΣΕΥΠΙΚΑ, των Ιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων, της ΕΙΝΑΠ, της ΟΛΜΕ, του ΣΕΦΚ (εργαζόμενοι στα φροντιστήρια), του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, αλλά και η ΕΠΑΣΣ που βρισκόταν με τους απεργούς των συγκοινωνιών.