Μετανάστες, νεολαία, «τρίτη ηλικία» - Το κυνήγι των ενσήμων είναι κοινό πρόβλημα όλων μας

Η κυβέρνηση έχει βάλει λυτούς και δεμένους να αναπαράγουν τη δηλητηριώδη προπαγάνδα της από τους Πρετεντέρηδες μέχρι τον Λοβέρδο, ο οποίος δήλωσε ότι το Μέγαρο της Υπατίας όπου πραγματοποιούν απεργία πείνας οι μετανάστες είναι «βόμβα λοιμώξεων» στο κέντρο της Αθήνας. Η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει όρια. Ο Υπουργός που διαλύει τα νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία συνολικά έχει το θράσος να μιλάει σαν το τελευταίο ακροδεξιό κατακάθι.

Τέτοιες επιθέσεις ούτε τους μετανάστες έχουν πτοήσει, ούτε όσους τους συμπαραστέκονται παρά και τις κλήσεις αγωνιστών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε απολογία όσον αφορά την κατάληψη της Νομικής. Η μαζικότητα της συναυλίας συμπαράστασης στις 9/2 και του συλλαλητηρίου την Παρασκευή 11/2 δείχνουν ότι αυτή που είναι απομονωμένη είναι η κυβέρνηση.

Το αντιρατσιστικό κίνημα και η Αριστερά χρειάζεται να βγουν μπροστά ακόμα πιο δυναμικά ξεσκεπάζοντας τα ρατσιστικά ψέματα της κυβέρνησης, του ΛΑΟΣ και των φασιστικών συμμοριών.

«Από-νομιμοποίηση»

Οι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων και ιδιαίτερα ο ρατσιστικός νόμος Παυλόπουλου το 2005 έχουν βάλει τρομακτικές προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση. Στην πραγματικότητα, αυτός ο νόμος έφερε «από-νομιμοποίηση» χιλιάδων μεταναστών καθώς συνέδεσε την νομιμοποίηση με τα ένσημα που χρειάζεται να έχει ένας μετανάστης για να πάρει τα απαραίτητα χαρτιά.

Εκτός από όλες τις υπόλοιπες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, χρειάζονται 150 ένσημα το χρόνο (σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 180) για να έχει κάποιος τη δυνατότητα να κάνει αίτηση. Επίσης, τα παράβολά φτάνουν τα 150 ευρώ για άδεια ετήσιας διάρκειας, τα 300 ευρώ για δύο χρόνια, ενώ πλησιάζουν τα 900 ευρώ στις περιπτώσεις αδειών για ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα. Για την απόχτηση άδειας «μακρά διαμένοντος» που μπορεί να την πάρει όποιος αποδείξει ότι μένει στην Ελλάδα πάνω από 5 χρόνια χρειάζονται παράβολα πάνω από 3 χιλιάδες ευρώ.

Τα νούμερα είναι «ξεροκέφαλα» και σχεδόν πάντα δείχνουν την πραγματική εικόνα. Η αλήθεια είναι ότι η κρίση χτύπησε πρώτα τους μετανάστες, αλλά δεν έχει αφήσει αλώβητους τους ντόπιους εργάτες. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξες μετρήσεις δείχνουν ότι οι άνεργοι είναι 800 χιλιάδες. Ο καθένας γνωρίζει κάποιον που δεν καταφέρνει να συμπληρώσει τα ένσημα που χρειάζονται έστω για να μπει στο Ταμείο Ανεργίας.

Η μάχη απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης και της τρόικα είναι κοινή. Η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών θα είναι μεγάλη δύναμη για το εργατικό κίνημα συνολικά.

Θα σταματήσει την εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών από τους εργοδότες και η πίεση να μειωθούν τα μεροκάματα όλων θα είναι μικρότερη. Τα ταμεία αυτόματα θα γίνουν πολύ πιο εύρωστα με τις εισφορές των χιλιάδων μεταναστών που αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένοι από αυτά. Θα μπει εμπόδιο στην μαύρη προπαγάνδα του ρατσιστικού μετώπου κυβέρνησης-ΝΔ-ΛΑΟΣ και φασιστών που θέλουν να διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν το εργατικό κίνημα.

Η κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που δήλωσαν ότι χρειάζεται να αποσυνδεθεί η ανανέωση της άδειας διαμονής από τα ένσημα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Δεν φτάνει. Χρειάζεται να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα. Διεκδικούμε την άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παλεύουμε για να δοθεί ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά ενάντια στο ρατσιστικό «δίκαιο του αίματος» για το οποίο κραυγάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οργανώνουμε τις οικονομικές και τις πολιτικές μάχες που έρχονται μαζί με τους μετανάστες εργάτες και την Ένωση Μεταναστών Εργατών, απαιτούμε την εγγραφή των μεταναστών σε όλα τα συνδικάτα.

Θέλουμε μια κοινωνία που χωράει όλα τα ταξικά μας αδέλφια, αυτούς που δεν χωράει είναι τα παράσιτα της κυβέρνησης, της τρόικας, των τραπεζιτών και των καπιταλιστών που φυτοζωούν μέσω της δικής μας δουλειάς. Να τους διώξουμε!