Οι αγωνιστές παίρνουν το λόγο

Ο Νίκος Σμπαρούνης, συγκοινωνιολόγος από τη διεύθυνση μελετών του ΜΕΤΡΟ, είπε: “Με το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες και το αντίστοιχο για τον ΟΣΕ πάμε σε μία ταχεία επιδείνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών και βασικών στοιχείων που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ προβλέπει τον, με εξπρές διαδικασίες, αποχαρακτηρισμό των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων, την αποψίλωσή τους, το πούλημα των εκτάσεων σαν οικόπεδα. Τόσο φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορικές υποδομές όπως οι σιδηρόδρομοι, δε θα μπορούν να αποκατασταθούν ξανά.


Γενικά, όταν δει κανείς τις λεπτομέρειες των νόμων, βλέπει ότι διέπονται από μια χυδαία ασχετοσύνη και έλλειψη επαγγελματισμού, φαίνεται δηλαδή ότι είναι συνταγμένα από ανθρώπους άσχετους, με άγνοια των συγκοινωνιακών αρχών, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν γρήγορες αρπαχτές με συνοπτικές διαδικασίες στο χρόνο που τους απομένει στις θέσεις εξουσίας”.

“Είμαι από την κατάληψη των γιατρών και θέλω να μεταφέρω την αγωνία μου για το μέλλον των κινητοποιήσεων των γιατρών γιατί όσο και επιτυχημένη κι αν ήταν η πορεία σήμερα, είμαστε σε σημείο καμπής”, είπε ο Νίκος, ειδικευόμενος στην Πολυκλινική, “Είναι η ώρα να παίξουν το χαρτί των συμβιβασμένων ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που είναι προσανατολισμένες να ξεφουσκώσουν τις κινητοποιήσεις. Υποβαθμίζουν τον αγώνα σε συντεχνιακό αλλά και σήμερα που κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη συμμετοχή, λένε να τελειώσει η κατάληψη την Παρασκευή και μετά να πάμε σε μία 24ωρη στις 23 Φλεβάρη. Είναι αποκλιμάκωση αυτό. Θα πρότεινα στην Επιτροπή Αλληλεγγύης να βοηθήσει. Είναι τρεις μάχες που πρέπει να δοθούν. Η μάχη στο ΙΚΑ για απεργία διαρκείας, αντίστοιχα στην ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ”.

Ο Γιώργος Τσιρώνης, ειδικευόμενος στο Θριάσιο περιέγραψε πως “οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται την κινητοποίηση στις αστικές συγκοινωνίες σαν μεγάλη και διαρκείας”, πώς το Σωματείο στο χώρο του “πήρε απόφαση στήριξης της κατάληψης του υπουργείου Υγείας και συμμετοχής σε αυτή”, πώς η βάση των εργαζόμενων πιέζει “για να κλιμακωθεί ο αγώνας σε διαρκείας”.

Για τις μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μίλησε ο Κώστας Σαρρής, δημοσιογράφος στον Πήγασο: “Οι ανταρσίες δεν κρύβονται. Στον Πήγασο έχουν γίνει ήδη 200 απολύσεις, είναι από τους βασικούς εργοδότες που ζητά 15% μείωση μισθών, τετραήμερη εργασία. Επίσης έχει ξεκινήσει συγχωνεύσεις στο αθλητικό τμήμα και ακούγεται και για τον Αγγελιοφόρο.

Συνέλευση

Υπάρχει σοβαρή αντίσταση από τα κάτω που προσπαθεί να ξεπεράσει την αδράνεια της ΕΣΗΕΑ. Φάνηκε αυτό όταν ανακοινώθηκε απόλυση συναδέλφου, μητέρας με 18 χρόνια δουλειάς με τη δικαιολογία ότι ήταν υψηλόμισθη -τη ΣΣΕ έπαιρνε- και την έβγαλε και 'ανεπαρκή'. Εξοργιστήκαμε όλοι, βγήκαμε έξω, κάναμε συνέλευση και αποφασίσαμε ομόφωνα απεργία για να μην βγει το φύλλο της επόμενης αν δεν πάρει πίσω την απόλυση”.

Την αντίσταση των εργαζόμενων στον ΟΣΕ περιέγραψε ο Κώστας Μαυρομιχάλης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρόλου. “Εχουμε φτιάξει επιτροπή στην Καρόλου και παναττική, προσπαθούμε να φτιάξουμε κι άλλες στο μηχανοστάσιο και το σταθμό Λαρίσης. Υπάρχει φόβος που πρέπει να γίνει οργή και να οργανωθεί. Οι συνδικαλιστές μας είναι εξαφανισμένοι. Αυτή τη στιγμή ξηλώνουν τις γραμμές, δηλαδή μίσος για το σιδηρόδρομο και τις πουλάνε για οικόπεδα. Εχουμε μοιράσει 5000 προκηρύξεις στον κόσμο με τα προβλήματα. Η κατάληψη που κάναμε στην Καρόλου καθυστέρησε την εφαρμογή του νόμου, αλλά μας την έσπασαν οι συνδικαλιστές. Στις 23 Φλεβάρη να οργανώσουμε και καταλήψεις”.

Ο Γιάννης Μαραβελάκης, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης, μετέφερε την εμπειρία του από τα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ τους τελευταίους μήνες, ενώ ο Γιάννης, δάσκαλος τόνισε: “Από το χώρο της Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί, η βάση είναι έτοιμη, υπάρχει η διάθεση να μπούμε άμεσα στον αγώνα και μάλιστα με γρήγορη κλιμάκωση. Αυτό ήταν αίτημα πολλών συλλόγων, έτσι μπαίνουμε με 48ωρη στις 22 και 23 Φλεβάρη. Δημιουργείται η αίσθηση πως η δωρεάν δημόσια παιδεία, η δωρεάν πρόσβαση στην υγεία ή οι δωρεάν συγκοινωνίες είναι πράγματα που αφορούν όλη την κοινωνία. Πολύ εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο”.