ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Εκτός από την πρωτοφανή συμμετοχή και στη δευτερη 48ωρη, εργαζόμενοι βρέθηκαν και τις δύο ημέρες στις πύλες των εγκαταστάσεων στην Παιανία οργανώνοντας περιφρούρηση. Την Πέμπτη 10/2 έγινε μαχητική απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο στο συγκρότημα Α, όπου συζητήθηκε η παρακάτω πορεία των κινητοποιήσεων. Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν συνδικαλιστές από το ΣΕΤΗΠ και από το σωματείο δασκάλων στην Αν. Αττική. 

Μετά από πρόταση της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ που συνδιαμορφώθηκε και στηρίχθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων απεργών, εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ να απαιτήσει άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση στον όμιλο και στη συνέχεια να αποφασισθεί - αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης από τη διοίκηση – νέα 48ωρη μέσα από νέα ΓΣ την Τρίτη 15/2.

Την Παρασκευή 11/2 το ΔΣ του Σωματείου συναντήθηκε με τη Διοίκηση. Ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Κλώνης, ισχυρίσθηκε ότι τα μέτρα ήταν “αναγκαία και κατά το δυνατόν τα λιγότερο οδυνηρά”, ότι οι μειώσεις μισθών είναι για το “καλό της εταιρείας” και για την “προάσπιση των θέσεων εργασίας”. Τη Δευτέρα 14/2, εργαζόμενοι με τον εκβιασμό της απόλυσης, κλήθηκαν να υπογράψουν μειώσεις 15% για το κομμάτι του μισθού ανω των 1000 ευρώ και μεγαλύτερες για όσους ξεπερνούν τα 3000 ευρώ, με την υπόσχεση ότι η μείωση θα ισχύσει μόνο για το 2011, χωρίς όμως να πέφτουν κάτω από το ύψος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Συλλογικά

Η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ κυκλοφόρησε ανακοίνωση που πρότεινε ότι μετά την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας η μόνη απάντηση είναι “η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη δυναμική”. Με αυτό το στόχο πρότεινε τη δημιουργία απεργιακού ταμείου και νέα 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Φλεβάρη, έτσι ώστε να απαντήσουν συλλογικά όλοι οι εργαζόμενοι στους εκβιασμούς της εταιρείας.  

Ομως αντί να υπάρχει άμεση κοινή απόφαση όλων των παρατάξεων του ΔΣ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η παράταξη ΑΚΕ (ΠΑΣΚ) δεν πήρε συγκεκριμένη θέση ενώ η ΑΕΕ (ΚΚΕ) πρότεινε 24ωρη μόνο την Πέμπτη 17/2 αποκλιμακώνοντας την κινητοποίηση τη στιγμή που η εργοδοσία ξεκινούσε τις μειώσεις μισθών, καλλιεργώντας έτσι την ηττοπάθεια. Μάλιστα η ΑΕΕ με ανακοίνωσή της που κυκλοφόρησε παραμονή της συνέλευσης ανέφερε : “Ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι εξαναγκαστούν με σκυμμένο το κεφάλι να υπογράψουν τις μειώσεις μισθών και να ηττηθούν, αυτό θα είναι προσωρινό, καθώς η οργή που συσσωρεύουμε θα διοχετευτεί ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο ώριμα με το επόμενο χτύπημα που θα επιχειρήσουν εναντίον μας”, καταγγέλοντας ταυτόχρονα την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ ότι προωθεί των “εκφυλισμό των απεργιών”.

Η προσπάθεια για σύγκλιση νέας γενικής συνέλευσης με προοπτική νέας απεργιακής απάντησης χρειάζεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Μέχρι τότε η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων της Ιντρακόμ στην απεργία στις 23 Φλεβάρη μαζί με όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στο δημόσιο τομέα, θα στείλει το μήνυμα ότι το εργατικό κίνημα συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική ενάντια στους εκβιασμούς της τρόικας, της κυβέρνησης και των εργοδοτών.