Ενωμένοι στην Πανεργατική, απαιτούμε: Νόμιμοι οι μετανάστες

Την περασμένη Τετάρτη 9 Φλεβάρη, χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στην αντιρατσιστική συναυλία στο Μουσείο που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης. Στη συναυλία χαιρέτησαν εκπρόσωποι των μεταναστών απεργών πείνας, της επιτροπής Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων που βρίσκονται στα Προπύλαια, των Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων, των Παλαιστινίων, ενώ διαβάστηκαν δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Την Παρασκευή 11 Φλεβάρη, την ίδια ακριβώς ώρα που τα ΜΜΕ ανακοίνωναν την φυγή του Μουμπάρακ από την Αίγυπτο, διαδήλωση αλληλεγγύης έγινε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζόμενων και νεολαίων. Στην πορεία συμμετείχε η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της νομιμοποίησης των μεταναστών και κατά της κυβέρνησης όπως «εδώ θα γίνει Κάιρο, θα γίνει Τυνησία, Γιωργάκη ετοιμάσου έρχεται ανταρσία».     

Σε κόντρα της ρατσιστικής προπαγάνδας που βρήκαν την ευκαιρία να εξαπολύσουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, με αφορμή την κατάληψη της Νομικής και την απεργία πείνας των 300 μεταναστών, δεκάδες σωματεία, Δημοτικές Κινήσεις, Σύλλογοι έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των μεταναστών και των προσφύγων απεργών πείνας, διεκδικώντας νομιμοποίηση και άσυλο. Αυτό το κίνημα ανάγκασε την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρει επιτέλους θέση  ανακοινώνοντας στις 11/2:

Ένσημα

«Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η Γ.Σ.Ε.Ε. σχετικά με τους 247 μετανάστες, οι οποίοι διανύουν τη 18η ημέρα απεργίας πείνας, παρενέβησαν στην Κυβέρνηση, καταδεικνύοντας την οριακή κατάσταση των απεργών και ζήτησαν: Να δοθεί λύση  στο πρόβλημα των μεταναστών με βάση την πραγματική κατάστασή τους, δηλαδή το γεγονός ότι επί χρόνια παραμένουν και εργάζονται στη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χρόνια πρακτική της εκμετάλλευσης των μεταναστών είχε ως αποτέλεσμα την εκ μέρους τους αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων για τη νομιμοποίησή τους ενσήμων.

Πέραν όμως των παραπάνω επισημαίνεται ότι η εξάντληση της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας αφήνει ακόμα και σήμερα, περιθώρια ικανοποίησης του βασικού τους αιτήματος για νομιμοποίηση. Ωστόσο, το γενικότερο μεταναστατευτικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εφόσον γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο, για την αναγνώριση και διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μεταναστών».

Με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να συνεχίσουμε. Το επόμενο βήμα της μάχης για νομιμοποίηση και άσυλο θα πρέπει να είναι η Πανεργατική Απεργία στις 23 Φλεβάρη. Η μαζική συμμετοχή μεταναστών θα στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η προσπάθεια διάσπασης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων δεν περνάει και θα βάλει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες να παλέψουν στα σοβαρά το αίτημα για νομιμοποίηση και άσυλο.  

Δεύτερος μεγάλος σταθμός του αντιρατσιστικού κινήματος θα είναι η Δευτέρα 21 Μάρτη, Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Ύστερα από πρόταση της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας στη Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, αποφασίστηκε από την ΟΛΜΕ να ζητήσει από το Υπουργείο να αφιερωθεί μια διδακτική ώρα στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να οργανωθούν συζητήσεις από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, επαναλαμβάνοντας την επιτυχημένη πρωτοβουλία της περσινής χρονιάς.

Οργανώνοντας την επιτυχία αυτών των δύο μεγάλων σταθμών μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στο δυνάμωμα του αντιρατσιστικού κινήματος, δείχνοντας σε κυβέρνηση, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ότι κόντρα στη δικιά τους στημένη ρατσιστική προπαγάνδα η πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας έχει τη δύναμη να παλεύει για να γκρεμίζει τα τείχη της φτώχειας και του ρατσισμού από τον Έβρο μέχρι το κάθε σχολείο, συνδικάτο και γειτονιά.

Διαβάστε επίσης

Ασυλο στους πρόσφυγες

Κλωτσιά στο Φασισμό, Κόκκινη Κάρτα στο Ρατσισμό