Εργατικό κίνημα
ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Στηρίζουμε Πρωτοβουλία Γένοβα

Στιγμιότυπο από την απεργία στην ΙNMAINT

O πιο σημαντικός λόγος να ενισχυθεί η παράταξη της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ Ιntracom στις εκλογές του σωματείου μας στις 28/6 είναι ότι έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες των συναδέλφων ενάντια στις εργοδοτικές επιθέσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτοί οι συλλογικοί αγώνες είναι οι πραγματικοί διαπραγματευτές των εργαζομένων με τις εργοδοσίες που τις έχουν αποτρέψει να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις μισθών ή προγράμματα μαζικών απολύσεων τη τελευταία διετία.

Είναι μια αντιστροφή της πραγματικότητας, η επιδίωξη της πλειοψηφούσας φιλεργοδοτικής παράταξης (ΑΚΕ) να επιχειρεί να εμφανίσει ότι η αποτροπή των χειρότερων οφείλεται στις υποτιθέμενες ισορροπιστικές διαμεσολαβίσεις της, τον εποικοδομητικό διάλογο με την εργοδοσία, στη βάση των υποτιθέμενων κοινών μας προσπαθειών και συμφερόντων. Όλοι έχουμε ζήσει τις αντεργατικές επιθέσεις των εταιρειών με τις απολύσεις και τις ατομικές συμβάσεις καθώς προσπαθούν να φορτώσουν την κρίση στην πλάτη των εργαζομένων τους. Και υπολογίσιμη δύναμη, στις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, είναι οι εργαζόμενοι μόνο όταν παλεύουν, απεργούν, συγκρούονται με την εργοδοσία. Αυτοί οι αγώνες μας προστατεύουν και η κάθε παράταξη πρέπει να κριθεί για το ρόλο που έχει παίξει όταν προετοιμάζονταν και όταν έγιναν οι συλλογικοί μας αγώνες.

Σε κάθε αγώνα

Από το 2008 με τη καθολική 24ωρη απεργία στον όμιλο η ΓΕΝΟΒΑ έχει «τρέξει» κάθε κινητοποίηση, κάθε αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, ενάντια στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία. Αλλά και στις γενικές απεργίες για τα συνεχιζόμενα μνημόνια, διεκδικώντας με την κοινή δράση τα εργατικά αιτήματα απέναντι στις κωλοτούμπες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και όσο αφορά τις άλλες σοβαρές απειλές-προκλήσεις κι αγώνες που δίνονται όλο αυτόν τον καιρό -ρατσισμός, πόλεμος, πρόσφυγες, φασιστική δράση- η ΓΕΝΟΒΑ προσπάθησε, ουσιαστικά μόνη της, να πάρει το σωματείο αποφάσεις και να συμμετέχει σε δράσεις σ’ αυτά τα μέτωπα.

Χαρακτηριστικοί σταθμοί οι δύο 48ωρες απεργίες του 2011 στον όμιλο, η επί 18ημερο απεργιακή δράση στην Defense το 2012, αργότερα σε InΜaint και Intrasoft Intenational. Φέτος το Μάρτη 2 σκληρές 48ωρες απεργίες στην InΜaint για να πληρώνονται στην ώρα τους και να παρθούν πίσω οι δύο εκδικητικές συνδικαλιστικές απολύσεις. Μαζικές απεργίες στο χώρο που έληξαν με νίκη. Αν οι αγώνες αυτοί δεν είχαν δοθεί αποφασιστικά (ενωτικά αλλά με κύριο εμψυχωτή τη ΓΕΝΟΒΑ) οι εξελίξεις πιθανότατα θα ήταν πολύ δυσμενείς για όλους τους συναδέλφους.

Η φιλεργοδοτική ΑΚΕ στηρίζει με τη στάση της την πολιτική της εργοδοσίας, επιδεικνύει τρομολαγνεία απέναντι στους αγώνες, αναπαράγει την εργοδοτική κινδυνολογία, τελικά σέρνεται στις κινητοποιήσεις μόνο κάτω από την αποφασιστικότητα των ίδιων των εργαζόμενων και την καθαρή αγωνιστική θέση που παίρνει η ΓΕΝΟΒΑ, ενώ στη συνέχεια βάζει τρικλοποδιές για την παραπέρα κλιμάκωσή τους. Στους δε γενικούς αγώνες συμμετέχει στα λόγια, ψηφίζοντας τις κοινές αποφάσεις, αλλά δεν κουνιέται για να τους οργανώσει. Η ΑΕΕ, που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, ανοίγει με την επιχειρηματολογία της μέτωπο στην εργοδοσία, αλλά δεν έχει εμπιστοσύνη στον κόσμο και καλλιεργεί την ηττοπάθεια ότι ο κόσμος δεν τραβάει.

Η ψήφος στη ΓΕΝΟΒΑ είναι ψήφος στους αγώνες μας, είναι δύναμη στις μάχες για τα δικαιώματά μας.

Γιάννης Θεοχάρης
μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων Ιντρακόμ
Πρωτοβουλία Γένοβα Ιντρακομ