Εργατικό κίνημα
Πάντειος: Έξω οι εργολάβοι από την καθαριότητα

Σε καταγγελία για την κατάσταση με την καθαριότητα στο Πάντειο προχώρησε ο σύλλογος καθηγητών του πανεπιστημίου. Από τη μία υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των φοιτητών και όσων άλλων δουλεύουν ή επισκέπτονται το πανεπιστήμιο και από την άλλη ξοδεύονται πολλά χρήματα για να κερδίζουν οι εργολάβοι. 

Η ανακοίνωση των καθηγητών εξηγεί: «Η κατάσταση της καθαριότητας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Οι συνθήκες που επικρατούν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, για τους φοιτητές, το διοικητικό και το διδακτικό προσωπικό. Η εικόνα με τους σωρούς σκουπιδιών που συσσωρεύονται είναι επιεικώς απαράδεκτη και η χρήση της τουαλέτας απαγορευτική. Η θεμελιώδης αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο νομικό πλαίσιο, το οποίο προτάσσει την ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας και την ανάθεσή της σε εργολάβους. 

Ο σύλλογός μας έχει αποδείξει, με συγκεκριμένη μελέτη που εκπόνησε, ότι η “λύση” αυτή πάσχει διπλά: α. είναι πιο ακριβή, σε σχέση με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, β. είναι αναποτελεσματική, καθώς η πολυπλοκότητα του νομικού πλαισίου οδηγεί συχνά σε κενά και αδιέξοδα. Το δημόσιο χάνει χρήματα με το να δίνει απευθείας αναθέσεις μικρής διάρκειας για να καλύψει τα κενά που αφήνουν οι διεθνείς διαγωνισμοί. Επιπλέον εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων σε εργολαβίες. Έχει εξάλλου έμπρακτα φανεί ότι η ανάθεση σε εργολάβους σημαίνει χειρότερη ποιότητα υπηρεσιών σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό».