Εργατικό κίνημα
Αγ. Σάββας: Κλιμάκωση

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους απαντάνε οι εργαζόμενοι του Άγιου Σάββα ενάντια στις απολύσεις των καθαριστριών και τις επιθέσεις από τη μεριά της Διοίκησης στους ίδιους και το σωματείο τους. Την Τρίτη 13 Ιούνη οργάνωσαν συγκέντρωση στα γραφεία της ΥΠΕ και του ΑΣΕΠ, ενώ την Τετάρτη 14 Ιούνη, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 14/6 στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι. 

Είχε προηγηθεί κατάληψη του γραφείου του Διοικητή του νοσοκομείου, Γ. Δενδραμή την Τετάρτη 7/6. Με απόφασή του είχε διεξαχθεί την προηγούμενη μέρα, κρυφά από τους εργαζόμενους, η κλήρωση που πετάει έξω από τη δουλειά 28 εργαζόμενες στην καθαριότητα από τις 51 που είχαν κάνει αίτηση. 

Κατάληψη

Η Ζαννέτα Λυσικάτου μας μεταφέρει: «Κάναμε κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης και την επόμενη μέρα προχωρήσαμε σε Γενική Συνέλευση. Εκεί συμμετείχαμε όλοι οι εργαζόμενοι, ενώ είχαμε τη στήριξη από αντιπροσώπους της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ, της ΑΔΕΔΥ και τον πρόεδρο του σωματείου του Λαϊκού νοσοκομείου. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα, από την αξιολόγηση, τη στάση των διευθυντών που αποτελούν το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων, τον αγώνα για να μην απολυθεί καμιά από τις καθαρίστριες. Ζητάμε από το υπουργείο Υγείας να πάρει την πολιτική ευθύνη να τις κρατήσει όλες στη δουλειά ή έστω να αφαιρέσει το κριτήριο για το σχολείο (σ.σ. κριτήριο κατοχής απολυτηρίου Γυμνασίου ή Δημοτικού για όσες αποφοίτησαν πριν το 1981). Έχουμε την εμπειρία από το διπλανό νοσοκομείο, το ΕΛΠΙΣ, όπου απολύθηκαν οι καθαρίστριες και αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο αντιμετωπίζει πρόβλημα με την καθαριότητα. Θα συμμετέχουμε στη συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη 14/6 στο υπουργείο Υγείας μαζί με τους γιατρούς. Διεκδικούμε όλοι οι εργαζόμενοι να δώσουν κοινά τη μάχη ενάντια στις απολύσεις και τις περικοπές». 

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν και οι καθαρίστριες στο Αττικό την Παρασκευή 9 Ιούνη, με τη στήριξη και κάλυψη του σωματείου του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενες παραμένουν απλήρωτες για τον Απρίλη και το Μάη. Το σωματείο απαιτεί να πληρωθούν τα δεδουλευμένα από την εργολαβική εταιρία ΑΝΟΔΙΚΗ, ενώ καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου που εξακολουθεί να έχει τις εργαζόμενες με καθεστώς εργολάβου, αντί να τις προσλάβει με σταθερή σχέση εργασίας.