Περιβάλλον
Έξω ο Μελισσανίδης από τη Δραπετσώνα

Ανοιχτή συγκέντρωση την Κυριακή 25 Ιούνη, στις 11πμ, στο παλιό Δημαρχείο Δραπετσώνας και πορεία προς το διυλιστήριο ιδιοκτησίας Μελισσανίδη (Oil One), απαιτώντας την απομάκρυνσή του, καλεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δραπετσώνας Τέρψη-χώρος. 

Το κάλεσμα ανακοινώθηκε σε σύσκεψη, που έγινε την Παρασκευή 9 Ιούνη, μαζί με μία σειρά άλλες δράσεις, όπως παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 12/6. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρ. Βρεττάκος, δημοτικές κινήσεις, σωματεία, κάτοικοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία με τους Χαϊνηδες, διοργανώνει ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 7.30μμ στον Υδατόπυργο στην παραλιακή ζώνη Λιπασμάτων, ενάντια στις ρυπογόνες δραστηριότητες της Oil One. 

Στη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχθηκε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας έχει ενταθεί την τελευταία περίοδο, με αποτέλεσμα η δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή να είναι αποπνιχτική, ενώ υπήρχαν καταγγελίες για «ομίχλη» που αναδύεται πάνω από τα καζάνια του Μελισσανίδη και για έντονη δυσοσμία ακόμα και μέσα στα σπίτια από τα σιφόνια.   

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Oil One στην περιοχή της Ανάπλασης Δραπετσώνας, γίνεται  περισυλλογή, μεταφορά και επεξεργασία όλων των τοξικών αποβλήτων από τα καράβια (βοθρολύματα, λάδια, λάσπες από μαζούτ, πετρέλαια, υγρά μπαταριών, σκουπίδια) με διαχωρισμό, καύση, πλύσιμο, με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και τη θάλασσα. Το διυλιστήριο εγκαταστάθηκε μετά το Μάη του 2014, όπου υπήρξε η φωτογραφική απόφαση του τότε υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά, Μανιάτη, ο οποίος τροποποίησε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως συνεχίζει την πολιτική των μνημονίων συνεχίζει να κάνει πλάτες και στο Μελισσανίδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εύη Καρακώστα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά, που πήρε το λόγο στη σύσκεψη, δε δεσμεύτηκε για τίποτα, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων.   

Μπορεί οι αγώνες δεκαετιών να ανάγκασαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παραχωρήσει το χώρο των Λιπασμάτων στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας αλλά η περιοχή συνεχίζει να υποβαθμίζεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που αλωνίζουν. Όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους της «Ανταρσία στο Λιμάνι» και την «Ανταρσία στην Κοκκινιά», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, παρακαλώντας για επενδύσεις που θα φέρουν δήθεν την ανάπτυξη, στρώνει το δρόμο είτε στην Cosco είτε στο Μελισσανίδη, για να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους στο Λιμάνι και να ρυπαίνουν τις φτωχογειτονιές του Πειραιά. Είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος και των κατοίκων του Πειραιά να παλέψουν ενάντια στην υποβάθμιση, ανοίγοντας το δρόμο για κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής.