Εργατικό κίνημα
ΕΣΗΕΑ: Καιρός για αντεπίθεση

Στις κάλπες προσήλθαν οι δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ, την περασμένη βδομάδα, για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Ένωσης.

Στα αξιοσημείωτα των αποτελεσμάτων συγκαταλέγονται η ανάδειξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς – της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή – σε τρίτη δύναμη (μία έδρα στο Δ.Σ), με τη μικρή διαφορά μόλις 18 ψήφων, από τη δεύτερη Συσπείρωση (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ). Η Συσπείρωση έχασε μεγάλο κομμάτι της δύναμής της και τη μία από τις δύο έδρες που είχε (έλαβε 305 ψήφους από 529 το 2015).

Η δεξιά παράταξη Ενωμένοι Δημοσιογράφοι αναδείχτηκε πρώτη δύναμη λαμβάνοντας 5 έδρες (μία παραπάνω από την προηγούμενη φορά). Παρ' ότι εμφανίζονται ως οι νικητές των εκλογών, στην πραγματικότητα δεν κατάφεραν να πιάσουν το στόχο της απόλυτης πλειοψηφίας στο νέο Δ.Σ. Η δεξιά κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και της παράταξής του στην ΕΣΗΕΑ άνοιξε δυνατότητες για την δεξιά που όμως δεν κατάφερε να πάρει αυτοδύναμα τον έλεγχο.

Άνοδο σε ψήφους παρουσίασε και η Δημοσιογραφική Συνεργασία (ΠΑΜΕ), φέρνοντάς την από 7η κατά σειρά ψήφων παράταξη το 2015, σε 4η δύναμη σήμερα. Από μία έδρα λαμβάνουν οι Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι και Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι. 

Το νέο ΔΣ έχει τώρα την ευθύνη να βγάλει απεργία στον κλάδο για να στηρίξει τους εργαζόμενους στον Πήγασο και στον ΔΟΛ και να ανατρέψει την εργοδοτική επίθεση.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ 
Ψήφους: 1345 Έδρες: 5

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ψήφους: 305 Έδρα:1

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι)
Ψήφους: 287 Έδρα: 1

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΑΜΕ)
Ψήφους: 259 Έδρα: 1

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΡΤ
Ψήφους: 255 Έδρα: 1

ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Ψήφους: 222 Έδρα: 1

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Ψήφους: 178  Έδρα: 1