Διεθνή
Ο Τραμπ μεγαλώνει την απειλή της κλιματικής αλλαγής

H κυβέρνηση των ΗΠΑ αποσύρθηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αφήνοντας μια τεράστια τρύπα στην στρατηγική των κυβερνήσεων παγκοσμίως πάνω σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ήδη η ανθρωπότητα.

 «Είναι ώρα να αποχωρήσουμε από το Παρίσι» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, με την τοποθέτηση ότι μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή θα «υπέσκαπτε» την οικονομία των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια στάση που ανάβει το πράσινο φως σε κάθε πολυεθνική και πολιτικό που την υποστηρίζει, να συνεχίσουν απρόσκοπτα το καταστροφικό τους έργο.

Κινητοποιήσεις έγιναν στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στην Ουάσιγκτον. Η Κλερ Τζέιμς από την Καμπάνια ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή μίλησε για την καταστροφή που ήδη έχει συμβεί στους πάγους της Ανταρκτικής και στο Μεγάλο Κοραλλιογεννή Ύφαλο από την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη λόγω των βιομηχανικών ρύπων που απειλεί τις επόμενες δεκαετίες να βυθίσει μεγάλες περιοχές σε όλον τον πλανήτη μέσα στη θάλασσα. 

Η αποχώρηση του Τραμπ ήταν το τελειωτικό χτύπημα σε μια Συμφωνία που έτσι κι αλλιώς στην πράξη δεν προέβλεπε τίποτε ουσιαστικό για τον περιορισμό των ρύπων. Οι στόχοι που προέβλεπε η Συμφωνία του Παρισιού για μείωση των ρύπων ήταν περιορισμένοι και εθελοντικοί. 

Έτσι τώρα, μια σειρά από εταιρίες και κυβερνήσεις –που έτσι κι αλλιώς δεν ήθελαν να πάρουν δραστικά μέτρα- χρησιμοποιούν σαν άλλοθι τον Τραμπ –που βρήκε την ευκαιρία να αποχωρήσει επειδή η συμφωνία προέβλεπε μεγαλύτερη μείωση αεριών για τις ΗΠΑ.

Απάντηση

H απάντηση στον Τραμπ δεν μπορεί να έρθει από τις κυβερνήσεις και τις πολυεθνικές (που εδώ και δύο δεκαετίες μιλάνε  για την κλιματική αλλαγή ενώ δεν κάνουν τίποτε στην πράξη, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα από ασφαλέστερες πηγές ενέργειας) αλλά από αυτούς που είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της αλλαγής, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους φτωχούς αυτού του πλανήτη.

Σε μια κατάπτυστη ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αντί να οργανώνει τη μάχη ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, υιοθετεί τις πιο άθλιες πολιτικές του Τραμπ. Κάνει λόγο για «μύθο της κλιματικής αλλαγής» με «επιχείρημα» ότι δεν είναι δυνατόν «μία υπερδύναμη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να αδιαφορεί τόσο πολύ για το μέλλον και να είναι τόσο “αναίσθητη” αδιαφορώντας για κάτι δήθεν “τόσο τραγικό” όσο το “κατασκεύασμα” της κλιματικής αλλαγής»! 

Σε δήλωσή του το μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, Κυριάκος Λυμπέρης καταγγέλλει τη στάση της:

«Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους και τις εταιρίες του ομίλου ΔΕΗ αντί να ασχολείται με τα καυτά προβλήματα της περιόδου, καταφεύγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα, αποθεώνει την επιχειρηματολογία Τραμπ και τα πολυεθνικά συμφέροντα που εξυπηρετεί, και με τη στάση της προκαλεί βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού, όσο και την υπόθεση υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων...

Νοιώθω την υποχρέωση να καταγγείλω την απαράδεκτη και κοντόθωρη λογική της ηγεσίας της Ομοσπονδίας η οποία απαλλάσσει την μισαλλόδοξη, αντεργατική, αντιμεναστευτική, ρατσιστική συμπεριφορά του Τραμπ. Υποστηρίζει την χωρίς όρους και όρια ρύπανση του περιβάλλοντος και την καταστροφή του από τις μεγάλες βιομηχανίες και πολυεθνικούς κολοσσούς και κατ’ επέκταση την καταστροφή της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».