Η Αριστερά
Γιορτές για τα 25 χρόνια “Σοσιαλισμός από τα Κάτω”: Γιορτή της Αριστεράς

Με την εκδήλωση “Από το «τέλος της ιστορίας» στην κρίση του καπιταλισμού – Πού βαδίζει η Αριστερά σήμερα;” θα ξεκινήσει η γιορτή για τα 25 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Η γιορτή θα γίνει την Κυριακή 25 Ιούνη, στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο.

Το ερώτημα πού βαδίζει η Αριστερά σήμερα βρίσκεται ξανά στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης παντού. Τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, με το φιάσκο της Μέι και τη θεαματική άνοδο του Κόρμπιν, ήρθαν να προστεθούν σε αυτά των γαλλικών που έδειξαν ότι η αριστερά δεν είναι στο περιθώριο. Όλες οι εκτιμήσεις των ΜΜΕ και των ελίτ της ΕΕ για την ακροδεξιά που επελαύνει σε όλη την Ευρώπη επωφελούμενη της κρίσης έχουν διαψευστεί. Μετά την εκλογική ήττα του φασίστα Χόφερ στην Αυστρία και της Λεπέν στη Γαλλία, οι βρετανικές εκλογές έδωσαν ένα ακόμα χαστούκι στις απόψεις που μόλις ένα χρόνο πριν έβλεπαν το Brexit ως αποτέλεσμα μιας ρατσιστικής ψήφου. Αντίθετα, αυτό που αναδεικνύεται είναι ένα νέο και μεγαλύτερο ρεύμα αριστερής αμφισβήτησης και ριζοσπαστικοποίησης διεθνώς.

Η εμπειρία στην Ελλάδα ενισχύει αυτή την εικόνα. Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ήταν αποτέλεσμα της μαζικής αριστερής στροφής που πυροδότησαν οι σκληροί εργατικοί και νεολαιίστικοι αγώνες των προηγούμενων ετών ενάντια στις μνημονιακές επιθέσεις, τον ρατσισμό, τους φασίστες, την καταστολή. Σύσσωμη η αστική προπαγάνδα μιλούσε τότε για ένα προσωρινό φαινόμενο, αλλά δεν περιοριζόταν εκεί. Έριχνε ταυτόχρονα όλες τις δυνάμεις της για να τσακίσει τα πολιτικά προχωρήματα του κόσμου και να εξασφαλίσει ότι δε θα ήταν κάτι παραπάνω από μια “αριστερή παρένθεση” -και που φυσικά δε θα κατάφερνε να αποτελέσει παράδειγμα για καμία άλλη χώρα.

Ο πλήρης συμβιβασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις μνημονιακές απαιτήσεις των δανειστών και η υιοθέτηση από τη μεριά της όλης της επιχειρηματολογίας τους ότι τα μνημόνια θα φέρουν την πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη, βοηθούσε αυτή την αντιδραστική προσπάθεια. Τώρα όλοι μαζί ανακαλύπτουν ότι το παράδειγμα της Ελλάδας γενικεύεται. Η στροφή αριστερά όχι μόνο δεν έχει ανακοπεί, αλλά απλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Και η αναζήτηση αριστερής εναλλακτικής μεγαλώνει.

Σε αυτές τις συγκλονιστικές εξελίξεις θα είναι αφιερωμένη η εκδήλωση της γιορτής του Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Εικοσιπέντε χρόνια μετά την επικράτηση των θεωριών περί “θριάμβου” του καπιταλισμού, η οικονομική, πολιτική και ιδεολογική κρίση του είναι γεγονός. Σε αυτά τα χρόνια, η εμφάνιση του αντικαπιταλιστικού κινήματος, οι εργατικές και νεολαιίστικες αντιστάσεις, οι μάχες του αντιπολεμικού κινήματος, οι αγώνες του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος σε όλο τον κόσμο έπαιξαν τεράστιο ρόλο. Σε αυτές τις μάχες θα σταθούν η Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού, ο Μωυσής Λίτσης, δημοσιογράφος, ο Μιχάλης Λυμπεράτος, ιστορικός, ο Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας και ο Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη. Σας περιμένουμε όλους και όλες.

• Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Λάμπρο Παπαλέξη και το συγκρότημά του “Οι Χτισμένες… των Θεμελίων”, τους Penny Dreadful και Dj set με Renegade Instruments.


Δηλώστε συμμετοχή

Τιμή ενίσχυσης 10 ευρώ - για ανέργους, μαθητές 5 ευρώ.
Στην τιμή περιλαμβάνεται φαγητό και ποτό


ΑΘΗΝΑ
Κυριακή 25 Ιούνη, 7μμ
Kήπος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ερμού 134, Θησείο
Ομιλητές: 
Μαρία Στύλλου, Σοσιαλισμός από τα Κάτω 
Μωϋσής Λίτσης, δημοσιογράφος
Μιχάλης Λυμπεράτος, ιστορικός 
Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας
Πάνος Γκαργκάνας, Εργατική Αλληλεγγύη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πέμπτη 29 Ιούνη, 7μμ
Νέα Φιλοσοφική ΑΠΘ
Ομιλήτριες: 
Μαρία Στύλλου, Σοσιαλισμός από τα Κάτω 
Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.)

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 Ιούνη, 7μμ
Έσπερος, πλατεία Γεωργίου
Ομιλητές: 
Πάνος Γκαργκάνας, Εργατική Αλληλεγγύη
Κατερίνα Αγγέλη, συνδικαλίστρια νοσοκομείο Ρίο 

ΧΑΝΙΑ
Σάββατο 1 Ιούλη, 7μμ
Πλατεία
Πίσω από το Βενιζέλειο Ωδείο
(Δασκαλογιάννη και Επισκόπου Νικηφόρου)
Ομιλητής: Τάσος Αναστασιάδης, 
Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια

ΞΑΝΘΗ
Σάββατο 1 Ιούλη, 7μμ
Χάνι του Χατζή Ρετζέπ (Βενιζέλου 32)
Ομιλητές: Κώστας Πίττας, 
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Μουσταφά Τσολάκ, δημοσιογράφος

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Κυριακή 2 Ιούλη, 7μμ
Πάρκο Υγειονομικού (Λάκκος)
Ομιλητής: Τάσος Αναστασιάδης,
Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δευτέρα 3 Ιούλη, 7μμ
Θεατράκι Σκάλας
Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης, 
μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΒΟΛΟΣ
Τρίτη 4 Ιούλη, 7μμ
Αρχιτεκτονική (Πολυτεχνείο) 
Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης, 
μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 

Από τις διαδηλώσεις στο Λονδίνο μετά τις εκλογές