Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Aπό τον Ασπρόπυργο μέχρι την Αυλώνα: Οι μετανάστες εργάτες στην πρώτη γραμμή ενάντια στην εκμετάλλευση και το ρατσισμό

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ,  της Πακιστανικής Κοινότητας και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών Γης της Γκορυτσάς στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας το απόγευμα της Τετάρτης 7 Ιούνη με θέμα τη διοργάνωση του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου το Σάββατο 17 Ιούνη στις 7μμ στην Πλατεία Δημαρχείου στον Ασπρόπυργο. 

Το παρών στο Εργατικό Κέντρο έδωσαν με αντιπροσωπεία τους οι εργάτες γης της Γκορυτσάς, που στις 13 Μάη διαδήλωσαν μαζικά ενάντια στις δολοφονικές επιθέσεις, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας, αγωνιστές και αγωνίστριες από τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, μέλη  ΔΣ από τον τοπικό Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την τοπική ΕΛΜΕ,  ο Θανάσης Διαβολάκης μέλος του ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Λίλιαν Μπουρίτη, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΡ.Μ.Α της οποίας ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της 17 Ιούνη. 

Τη σύσκεψη άνοιξαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ και ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας και ένας από τους εργάτες γης της Γκορυτσάς.

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε τον πόνο και τον φόβο που έχουμε νοιώσει. Ακόμη κι όταν βγήκαμε στις 13 Μάη να διαδηλώσουμε πάλι μας πέταξαν πέτρες και μας χτύπησαν. Αλλά έχουμε καταλάβει ότι δεν γίνεται χωρίς αγώνα. Μόνο αν βγούμε όλοι ενωμένοι και δεν φοβηθούμε, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις φασιστικές επιθέσεις. Γι’ αυτό στις 17 Ιούνη θα είμαστε όλοι εκεί». Αυτό ήταν το κάλεσμα που έκανε εκ μέρους των εργατών γης ο ο Χατζιμπντουλάχ, ένας από τους εργάτες γης της Γκορυτσάς. 

  «Να ξέρατε πόσο σημαντική ήταν η διαδήλωση που κάναμε στις 13 Μάη» είπε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ. «Πριν τις 13/5 είχαμε δεκάδες επιθέσεις, μετά τις 13/5 μόνο μια. Οι εργάτες μπορούν να πάνε στα χωράφια, να δουλέψουν, να μπουν στα λεωφορεία. Γι’ αυτό στις 17 Ιούνη θα κατέβουμε στο συλλαλητήριο, παρόλο που είναι δύσκολο για εμάς που έχουμε Ραμαζάνι και είμαστε νηστικοί όλη την ημέρα, από τον Ασπρόπυργο και όλες τις γύρω περιοχές».

«Με εξαίρεση εκείνες την επόμενη μέρα της διαδήλωσης οι επιθέσεις έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή στην Γκορυτσά. Αυτό δείχνει την αξία που έχουν οι διαδηλώσεις ενός κόσμου που είπε είμαστε εργάτες γης και δεν σας φοβόμαστε» τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Επιπλέον, η συζήτηση άνοιξε επιτέλους πάνω στο θέμα. Η διαδήλωση έβαλε την πίεση σε αστυνομία, δημάρχους, ανάγκασε την κυβέρνηση να στείλει κάποιους βουλευτές στην Γκορυτσά.

Το πιο σημαντικό, το θέμα άνοιξε μέσα στα συνδικάτα. Είναι θετική εξέλιξη η πρωτοβουλία των δασκάλων και των καθηγητών για τη χθεσινή σύσκεψη που κάλεσαν, είναι θετικό ότι το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας σήμερα το πρωί αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλίες για σύσκεψη φορέων και σωματείων της περιοχής. Θέλουμε τη συνεργασία στην περιοχή με κάθε δύναμη, με κάθε φορέα που υπάρχει στην περιοχή ώστε να οργανώνονται μαζί, όποιος κι αν παίρνει την πρωτοβουλία για δράση ενάντια στο ρατσισμό, τους φασίστες, την εκμετάλλευση. 

Οργανώνουμε τη συμμετοχή στην κινητοποίηση με πούλμαν από διάφορα σημεία της Αθήνας. Πάμε για μια περιφρουρημένη διαδήλωση που θέλουμε να επικοινωνήσει με τον κόσμο της γειτονιάς. Για να έχουμε αποτελέσματα σαν και αυτό που συνέβη το βράδυ της τελευταίας επίθεσης όταν οι κάτοικοι της οδού Τραπεζούντος βγήκαν στο δρόμο και σταμάτησαν την επίθεση των φασιστών σε σπίτι Πακιστανού εργάτη. Ζητάμε να τιμωρηθεί η φασιστική ομάδα και υπάρχει μια κεντρική μηνυτήρια αναφορά που πρόκειται να κατατεθεί ώστε να συνεκδικαστούν όλες οι επιθέσεις που έχουν καταγγελθεί».

Τα σωματεία

Την ανάγκη για δράση ενάντια στο φαινόμενο του ρατσισμού και τις φασιστικές επιθέσεις επισημαίνουν με πρωτοβουλίες που παίρνουν όλα τα σωματεία της περιοχής. 

Πέρα από την Ένωση Μεταναστών Εργατών Γης της Γκορυτσάς, ήδη την στήριξή τους στην κινητοποίηση έχουν δηλώσει το σωματείο εργαζόμενων στον Παπαστράτο, η παράταξη ΣΕΚΕΣ-ΕΥΔΑΠ από το χώρο εργασίας της ΕΥΔΑΠ, αλλά και οι μετανάστες απεργοί στη χημική βιομηχανία «Γεωργίου ΑΕ» που έχουν δηλώσει ότι θα κατέβουν από τον Αυλώνα. 

«Σαν Σύλλογος έχουμε βγάλει ψήφισμα για τις επιθέσεις που έγιναν από το Φλεβάρη και πήραμε μια πρωτοβουλία μαζί με την ΕΛΜΕ για συντονισμό των Σωματείων της περιοχής ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις. Στη συνάντηση που είχαμε χθες είπαμε να αρχίσουμε κάποιες δράσεις με επίκεντρο περισσότερο τον Ασπρόπυργο, να βρούμε συλλογικότητες, να κουβεντιάσουμε τι μπορεί να γίνει για να εξαφανιστούν αυτές οι επιθέσεις. Θα συνεδριάσουμε τις επόμενες μέρες για να πάρουμε απόφαση σχετικά με την κινητοποίηση στις 17 Ιούνη» δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη στο εργατικό κέντρο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Δυτικής Αττικής, Περικλής Κωνσταντόπουλος. 

 «Συνεδρίασε το ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Δ. Αττικής και είπαμε να κάνουμε μια διερεύνηση  ποια σωματεία μπορούν να συμμετέχουν. Χθες Τρίτη 6/6, είχαμε μια συνάντηση τα τοπικά σωματεία των εκπαιδευτικών στην οποία ήρθαν από την ΚΕΕΡΦΑ και την Πακιστανική Κοινότητα και μιλήσαμε ποιους μπορούμε να συσπειρώσουμε, να κινητοποιήσουμε στην κατεύθυνση της συμμετοχής σε μια κινητοποίηση» μας είπε η Γιούλη Βασιλείου, γραμματέας της ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, που είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή σε ψήφισμά της τις ρατσιστικές επιθέσεις στην Γκορυτσά. Όπως ανέφερε στο ψήφισμά της:

«Οι ρατσιστικές επιθέσεις ξανάρχονται σε μια περίοδο που οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής ξαναβγάζουν τα τάγματα εφόδου οργανώνοντας εισβολές σε σχολεία με επικεφαλής υπόδικους βουλευτές. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες γιατί δεν έχει καταφέρει να σταματήσει αυτές τις δολοφονικές δραστηριότητες. Άραγε η Αστυνομία δεν υπάρχει στην περιοχή; Δεν γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις; Γιατί δεν επεμβαίνει αφού υπάρχουν συγκεκριμένες περιγραφές ατόμων που παίρνουν μέρος σ’ αυτές τις επιθέσεις;

Η Δυτική Αττική και κυρίως ο Ασπρόπυργος αποτελείται από ένα κοινωνικό μωσαϊκό που δημιουργήθηκε από μεταναστευτικές ροές τόσο απ’ το εσωτερικό της χώρας όσο και απ’ το εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν σ’ αυτή η κοινωνία με έντονο το Ποντιακό στοιχείο (επίσης ξεριζωμένο και κατατρεγμένο) και τους οικονομικούς μετανάστες των προηγούμενων δεκαετιών στον Ασπρόπυργο, να υπάρχουν αντιλήψεις και ενέργειες που αντιμετωπίζουν τους νέους μετανάστες και πρόσφυγες ως μιάσματα.

Η εκπαιδευτική κοινότητα δε δείχνει καμιά ανοχή σ’ αυτές τις ενέργειες και στις σχεδιασμένες επιθέσεις από παραστρατιωτικά σώματα ταγμάτων εφόδου».

Απόφαση συμμετοχής έχει πάρει και ο σπουδαστικός σύλλογος ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας.

Πρωτοβουλίες ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις αποφάσισε σε συνεδρίασή του το πρωί της Τετάρτης 7 Ιουνίου να πάρει το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας-Ασπροπύργου.

 «Πήραμε απόφαση, πρώτον, για παρέμβαση στο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δεύτερον να πάμε στους δημάρχους και τρίτο να καλέσουμε μια ημερίδα σωματείων, φορέων, οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να τα εξαλείψουμε ή όσο μπορούμε να μειώσουμε τα ρατσιστικά φαινόμενα και τις επιθέσεις που γίνονται στην περιοχή» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου Αριστοτέλης Κυριαζόπουλος.


ΑΥΛΩΝΑ

Συνεχίζεται για 15η μέρα η απεργία των Πακιστανών μεταναστών εργατών της βιομηχανίας πλαστικών «Κώστας Γεωργίου ΑΕ» στον Αυλώνα ενάντια στην εργοδοτική - ρατσιστική τρομοκρατία μετά από επίθεση που δέχτηκε από το αφεντικό Πακιστανός εργάτης που ζήταγε τα χαρτιά και τα δεδουλευμένα του. 

Την Τετάρτη 14 Ιούνη οι απεργοί καλούν σε συγκέντρωση στις 9πμ στα δικαστήρια της Ευελπίδων στο κτίριο 5 όπου συνεχίζεται η δίκη του εργοδότη Γεωργίου και του γιου του Τρύφωνα που είναι συνεργός στη βίαια ρατσιστική επίθεση απέναντι στον Πακιστανό εργάτη. 

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 15 Ιούνη οι απεργοί οργανώνουν εκδήλωση με τίτλο “Νίκη στους απεργούς μετανάστες εργάτες της Κ. Γεωργίου Α.Ε. - Όχι στο ρατσισμό και την εργοδοτική τρομοκρατία – Εργάτες Ενωμένοι Ποτέ Νικημένοι” στις 7μμ στο Πνευματικό Κέντρο Αυλώνα. Ομιλητές θα είναι οι Ahmed Iftikhar από την 5 μελή εργασιακή επιτροπή, ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια, ο Πέτρος Κωνσταντίνου Συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Αλεξάνδρα Μαρτίνη από την Καμπάνια Συμπαράστασης στους Μετανάστες Εργάτες της Κ. Γεωργίου ΑΕ.

Μεγάλες εξορμήσεις σε Αυλώνα και Οινόφυτα για την ενημέρωση των εκατοντάδων συμπατριωτών τους που ζουν και εργάζονται στην περιοχή όσο και των ντόπιων κατοίκων, εργαζόμενων και νεολαίας, πραγματοποίησαν οι απεργοί Πακιστανοί μαζί με αλληλέγγυους από τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια και την ΚΕΕΡΦΑ. Την Κυριακή 11/6 έκαναν εξορμήσεις στις γειτονιές και τα σπίτια των μεταναστών εργατών, ενώ την Δευτέρα 12/6 μεγάλες εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν στους εργαζόμενους του Δήμου, σε εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς. Κολλήθηκαν εκατοντάδες αφίσες και μοιράστηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις στις γειτονιές και τα χωριά της περιοχής.

Ανταπόκριση

“Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν φανταστική. Και οι μετανάστες εργάτες και οι ντόπιοι γείτονές τους καταλάβαιναν την σημασία αυτής της μάχης. Είναι σημαντικό πως τον πρώτο λόγο στις εξορμήσεις τον είχαν οι μετανάστες που συνειδητοποιούν μέσα από τη μάχη πως έχουν τη δύναμη να τσακίσουν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας”, αναφέρει μιλώντας στην ΕΑ η Αλεξάνδρα Μαρτίνη.

Οι Πακιστανοί εργάτες έχουν καθημερινή παρουσία έξω από το εργοστάσιο για να περιφρουρήσουν την απεργία τους ενώ κάθε φορά  συνεδριάζουν επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους για συνέχιση της απεργίας μέχρι να κάνει πίσω η εργοδοσία. Από την μεριά της εργοδοσίας η αδιαλλαξία και η προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών συνεχίζεται. Από την μία στέλνει εξώδικα σε απεργούς μέλη της 5μελούς εργασιακής επιτροπής, από την άλλη προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για να παρακάμψει την απεργιακή κινητοποίηση. 

Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργατών Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒ) “η αδιάλλακτη στάση του εργοδότη ξεπερνάει κάθε προηγούμενο αφού είχε δημιουργήσει συνθήκες εργασίας για σκλάβους σε γαλέρα”.

Η ΟΕΧΒ με νεώτερη ανακοίνωσή της είχε καλύψει την απεργία των Πακιστανών εργατών καλώντας τη εργοδοσία να πάρει πίσω τις απολύσεις και να σταματήσει την εργοδοτική αυθαιρεσία.

“Οι εργάτες είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να συνεχίσουν την απεργία μέχρι τέλος. Δεν πρόκειται να μπει κανένας στην δουλειά αν δεν γίνουν δεκτά όλα τα δίκαια αιτήματά τους”, τόνισε ο Τζαβέντ Ασλάμ.

Κυριάκος Μπάνος


Παλεύουν για όλους μας

Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες είναι σε εξέλιξη μια από τις πιο σημαντικές απεργίες, αυτή που κάνουν οι μετανάστες εργάτες στην «εταιρία πλαστικών Κ. Γεωργίου ΑΕ» στην Αυλώνα. Αφορμή ήταν ο ξυλοδαρμός ενός απολυμένου εργάτη από το αφεντικό, ένα ακόμη κρούσμα ρατσιστικής τρομοκρατίας της εργοδοσίας σε βάρος των Πακιστανών εργατών. Χέρι χέρι με τον ρατσισμό πήγαινε και η καταστρατήγηση των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων που βγήκαν στην επιφάνεια με την απεργία.  Η μάχη που δίνουν οι μετανάστες, Πακιστανοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εργάτες είναι κρίσιμη για όλη την εργατική τάξη.

Κατ’ αρχάς γιατί βρίσκεται στην καρδιά μιας ολόκληρης βιομηχανικής περιοχής, (Αυλώνα – Οινόφυτα) με εκατοντάδες εργοστάσια, στα οποία οι συνθήκες δουλειάς και η πίεση από τα αφεντικά πάνω στους εργάτες, δεν είναι πολύ διαφορετικές από αυτά που εφάρμοζε ο Γεωργίου στο εργοστάσιο του. Το να σπάσει εκεί ο εργοδοτικός τσαμπουκάς είναι ένα τεράστιο μήνυμα για όλους τους εργάτες στην περιοχή αυτή, αλλά και συνολικά σε όλες τις βιομηχανικές περιοχές γύρω από την Αθήνα, στο Θριάσιο, στα Μεσόγεια. Θα είναι μήνυμα  ότι οι εργάτες έχουν την δύναμη, αν κινηθούν με αποφασιστικότητα, να κερδίσουν και να τσακίσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία. 

Δύναμη

Είναι όμως κρίσιμη για έναν δεύτερο λόγο. Εκατοντάδες φορές ακούμε για το πόσο φοβισμένος είναι ο κόσμος σήμερα με τα μνημόνια, πόσο «δύσκολο είναι να βγάλεις τους εργάτες σε απεργία και αγώνα». Οι 53 πακιστανοί εργάτες αποδεικνύουν στην πράξη πόσο σαθρό είναι αυτό το επιχείρημα. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτήν την εκτίμηση είχε και το αφεντικό και πίστεψε ότι θα ήταν παιχνιδάκι να επιβάλλει την ρατσιστική τρομοκρατία του πάνω σε μετανάστες εργάτες. Και η απεργία που συνεχίζεται εδώ και δύο βδομάδες δείχνει το αντίθετο. Αν μπορούν 50 μετανάστες εργάτες να παλέψουν το αφεντικό τους, κάθε εργάτης μπορεί να το κάνει στο δικό του χώρο δουλειάς αρκεί να το οργανώσει. 

Ο τρίτος λόγος είναι γιατί αναδεικνύει τη σημασία που έχει η αντιρατσιστική δράση μέσα στους χώρους δουλειάς. Η πραγματική εικόνα της εργατικής τάξης σήμερα δείχνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι μεταναστών εργατών μέσα στους χώρους δουλειάς όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά ακόμη και στον δημόσιο (εργολάβοι). Το να ενώνεις όλα τα κομμάτια της εργατικής τάξης και να μην αφήνεις να περνά η διάσπασή της είναι κρίσιμο στοίχημα στις σημερινές συνθήκες. Γι’ αυτό η αντιρατσιστική δράση μέσα στα συνδικάτα δεν είναι απλά ευαισθησία ή πολυτέλεια, αλλά όρος για την ενότητα και τη δύναμη της εργατικής τάξης στη μάχη της απέναντι στα αφεντικά. 

Η απεργία των μεταναστών εργατών στην «Κ. Γεωργίου ΑΕ» δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο, ότι η εργατική τάξη σήμερα, δεν είναι φοβισμένη και παραδομένη όπως θα ήθελαν πολλοί να συμβαίνει. Αντίθετα είναι δυνατή και μπορεί να νικήσει τα αφεντικά και τα μνημόνια, με την αλληλεγγύη όλων μας.  

Τάσος Αναστασιάδης
 Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια

Εξορμήσεις

«Στο τέλος της σύσκεψης την Τετάρτη αποφασίστηκαν μια σειρά από δράσεις ενόψει του συλλαλητηρίου στις 17 Ιούνη που βάλαμε στην πράξη τις επόμενες μέρες. Το Σάββατο νωρίς το απόγευμα κάναμε στον Ασπρόπυργο εξόρμηση και αφισοκόλληση και μετά πήγαμε στην Ελευσίνα» δήλωσε στην ε.α η Λίλιαν Μπουρίτη «Η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή, παρά τη βροχή, υπήρχε κόσμος που άκουγε την ντουντούκα και έβγαινε στο δρόμο από τα σπίτια, από μαγαζιά για να πάρει την προκήρυξη. Δώσαμε συνολικά 15 φύλλα της εργατικής αλληλεγγύης, ενώ άλλα 13 δόθηκαν στις αντίστοιχες εξορμήσεις που έγιναν στο Θριάσιο νοσοκομείο, το Δήμο Ελευσίνας και το εργοστάσιο του Παπαστράτου».  

«Ο κόσμος σε αυτές τις γειτονιές ξέρει τι γίνεται, ο περισσότερος κόσμος ήταν θετικός αν και υπήρχαν και στοιχεία που αντέδρασαν, αλλά πάνω από 70-80% ήταν θετικό. Οι περισσότεροι περιμένουν ένα κάλεσμα να οργανωθούν» μας είπε ο Γιάννης που μένει Ελευσίνα μετά τη σύσκεψη.  «Η Ελευσίνα και ο Ασπρόπυργος είναι μικρές κοινωνίες, ο κόσμος δεν γουστάρει να σταμπαριστεί από τους φασίστες, γιατί ναι μεν είναι κρυμμένοι στα λαγούμια τους μετά τον Φύσσα αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να κάνουν επιθέσεις και σε μένα προσωπικά. Αν δεν υπάρχει οργάνωση και αλληλεγγύη της αριστεράς της περιοχής, των σωματείων κλπ αυτός ο κόσμος που υπάρχει εδώ δεν θα μπορέσει να κινητοποιηθεί από μόνος του. Θέλει να δει μια κίνηση για  συσπείρωση». 


Αναχωρήσεις πούλμαν για Ασπρόπυργο στις 17/6

Πειραιάς
Πλ.Κοραή 5μμ. 
Στάση στο Village στη Νίκαια (Θηβών και Πέτρου Ράλλη)

Αθήνα 
Κέντρο, Ομόνοια 5μμ
Νότια, Μετρό Ευαγγελισμός 5μμ
Βόρεια, Σταθμός Νερατζιώτισσα, 5μμ
Δυτικά, κεντρική πλατεία Ιλίου 5μμ.
Στάση στην πλατεία Δημαρχείου (Μετρό Περιστέρι)

Πορεία των εργατών γης στη Γκορυτσά 13 Μάη 2017