Εργατικό κίνημα
Απεργία στον Πήγασο: Ώρα για κλιμάκωση

Δυο βδομάδες απεργίας συμπληρώνουν αυτή τη βδομάδα οι εργαζόμενοι στον Πήγασο, τον εκδοτικό οργανισμό του Μπόμπολα που βγάζει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες Έθνος, Ημερησία, Goal, αρκετά περιοδικά και λειτουργεί μια σειρά ιστοσελίδες. 

Η νέα τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9/6, αποδείχτηκε άκαρπη και σε συνέλευσή τους την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη 14/6, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής και γενική συνέλευση αμέσως μετά. 

Η απεργία ξεκίνησε την 1η Ιούνη καθώς η εργοδοσία χρωστάει τα δεδουλευμένα σχεδόν μισού χρόνου. Σε αυτές τις απεργιακές δυο βδομάδες, θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμα ένα απεργιακό τετραήμερο στα μέσα του προηγούμενου μήνα. 

Πρόκειται για μια μεγάλη μάχη που από τη μια αναδεικνύει την κατάσταση στα ΜΜΕ και τις συνέπειες για τους εργαζόμενους σε αυτά, από την άλλη δείχνει το ποιά θα πρέπει να είναι η απάντησή τους. 

Ο Πήγασος και ο ΔΟΛ είναι από τους μεγαλύτερους ομίλους στον χώρο του Τύπου εδώ και πολλές δεκαετίες. Και στους δύο οργανισμούς φαίνεται να παίζεται το ίδιο σενάριο, με μια μικρή χρονική διαφορά. Τα παλιά αφεντικά – ο Ψυχάρης στο ΔΟΛ κι ο Μπόμπολας στον Πήγασο – εγκαταλείπουν το χρεωμένο τους καράβι και κοιτούν να βγουν λάδι χρησιμοποιώντας τις νομικές διαδικασίες της ειδικής εκκαθάρισης, αφήνοντας παράλληλα απλήρωτους εργαζόμενους που δεν ξέρουν καν ποιο θα είναι το εργασιακό τους μέλλον. 

Στο ΔΟΛ, ο ισχυρός εργοδοτικός μηχανισμός, κατάφερε να σταματήσει την πρόταση των πιο μαχητικών εργαζομένων (που το πιο συγκροτημένο κομμάτι τους αποτέλεσε την “Πρωτοβουλία εργαζομένων για να μην κλείσει ο ΔΟΛ”), που έβαζε την προοπτική του απεργιακού αγώνα, της έκδοσης απεργιακού φύλλου και της αυτοδιαχείρισης στα πρότυπα της αγωνιστικής διετίας της ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι στον Πήγασο έχουν κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα. Αυτό της απεργίας. “Η απεργία από μόνη της με τους συναδέλφους στα σπίτια τους δεν είναι αρκετή”, λένε σε προκήρυξή τους οι Financial Crimes κι έχουν δίκιο. Αυτές τις μέρες, με αφορμή την επέτειο του “μαύρου”, πολλοί θυμήθηκαν τον δίχρονο αγώνα στην ΕΡΤ. Στην ίδια τη δημόσια τηλεόραση έπαιξαν αφιερώματα και ντοκιμαντέρ που μίλαγαν για τον μεγάλο αυτό αγώνα. Βάσει των ζητημάτων που ανοίγονται στον κλάδο των ΜΜΕ σήμερα, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε ότι το παράδειγμα των εργαζομένων στην ΕΡΤ δεν ανήκει στην ιστορία και τα επετειακά αφιερώματα, αλλά είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στον Πήγασο και όχι μόνο. 

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ – όποια ανοιχτά ζητήματα κι αν συνεχίζουν να υπάρχουν – κατάφεραν να κερδίσουν πίσω τις δουλειές και τα δικαιώματά τους. “Το κατάφεραν όχι γιατί ο Τσίπρας άνοιξε την ΕΡΤ ξανά αλλά γιατί  προχώρησαν σε κατάληψη, πήραν την ΕΡΤ στα χέρια τους και έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα κερδίζοντας την συμπαράσταση όλης της κοινωνίας. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι η μόνη λύση για τους εργαζόμενους στον Πήγασο για να νικήσουν είναι αν ακολουθήσουν παρόμοιο δρόμο” επισημαίνουν οι Financial Crimes και συνεχίζουν: “Με κατάληψη και λειτουργία των εντύπων και των sites κάτω από τον δικό τους έλεγχο. Να τυπώσουν τα δικά τους απεργιακά Έθνος και Ημερησία και να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά μέσα. Οι μόνοι που χρηματοδοτούν τον Πήγασο όλα τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι  και γι’ αυτό και πρέπει να έχουν τον έλεγχο”. 

Προκειμένου να συζητηθεί και να οργανωθεί αυτή η προοπτική οι Financial Crimes καλούν εργαζόμενους στον Πήγασο και συμπαραστάτες σε σύσκεψη, την Τετάρτη 14/6, 1μμ, στην ΕΣΗΕΑ.