Εργατικό κίνημα
Εκβιασμοί και πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις στον ΕΔΟΕΑΠ

Με πραξικοπηματικό τρόπο οι ηγεσίες του ΕΔΟΕΑΠ και των συνδικαλιστικών ενώσεων των ΜΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσπαθούν να επιβάλουν την αλλαγή του καταστατικού του ταμείου, προκειμένου να νομοθετηθεί το κυβερνητικό σχέδιο στη Βουλή.

Η τρόικα ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον του ταμείου επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης των ΜΜΕ. Ένα σχέδιο που φέρνει τα πάνω κάτω στον ΕΔΟΕΑΠ καθώς όλα όσα προέβλεπε το ταμείο αλλάζουν. Ο αυτοδιαχειριζόμενος χαρακτήρας του, οι παροχές, η αυτονομία από τους εργοδότες, οι εισφορές εργαζόμενων κι αφεντικών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αλλάξει το καταστατικό που τα προβλέπει. Κι ενώ σε όλα τα σωματεία, τους οργανισμούς, σε κάθε είδους συλλογικότητα, η όποια αλλαγή καταστατικού προϋποθέτει καταστατική συνέλευση με συζήτηση και λήψη αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου περιορίζονται σε ένα τριήμερο “δημοψήφισμα”. Ουσιαστικά, η συμμαχία δεξιάς – ΣΥΡΙΖΑ στη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου, που εδώ και 4 μήνες έχουν αρνηθεί την εφαρμογή των συλλογικών αποφάσεων για απεργία διαρκείας, τώρα, σε μια τόσο κρίσιμη φάση, αποφεύγει ξανά κάθε συλλογική διαδικασία και υποχρεώνει τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ στην “ατομική” επιλογή πίσω από το παραβάν και μάλιστα με το εκβιαστικό δίλημμα ή ψηφίζει ΝΑΙ ή κλείνει ο ΕΔΟΕΑΠ. Την ίδια στιγμή καταγγελίες μελών του ΕΔΟΕΑΠ αναφέρουν μια σειρά παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

Οι εκλεγμένοι με την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή σε ΕΔΟΕΑΠ κι ΕΣΗΕΑ, Πόπη Χριστοδουλίδου και Γιάννης Αγγέλης απαντούν στην προπαγάνδα της συνδικαλιστικής ηγεσίας. “Οι ανατροπές που επιχειρούνται στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, καταστρέφουν το επίπεδο 'παροχών' και το στέλνουν χαμηλότερα ακόμα και από τον ΕΟΠΥΥ. Η ετήσια αναλογιστική μελέτη που εισάγεται σαν βασικός 'κόφτης' σε κάθε δαπάνη του νέου Οργανισμού, ορίζει τι μπορεί να δαπανηθεί για υγεία, επικούρηση, πρόνοια. Κάθε υπέρβασή της απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του διορισμένου εκπροσώπου των ιδιοκτητών στο Συμβούλιο... Τα όρια και ο τρόπος κάλυψης των ανέργων στο “νέο” καταστατικό περιορίζονται από την αναλογιστική μελέτη και την “θέση” του εκπροσώπου των ιδιοκτητών. Η αύξηση των εισφορών για εργαζόμενους και συνταξιούχους οδηγεί αμέσως σε μειώσεις καθαρών αποδοχών και συντάξεων, πέραν του περιορισμού των παροχών υγείας. Οι προβλεπόμενες οικονομικές πηγές του νέου ταμείου ουδέποτε επιβεβαιώθηκε ότι αρκούν για τις προβλεπόμενες ανάγκες του... Παρεμπιπτόντως, με την εισαγωγή του πόρου του 2% στην χρηματοδότηση του νέου ταμείου επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι χρησιμοποιήθηκε ψευδώς η τρόικα για να κρυφτεί το γεγονός ότι πίσω από την κατάργηση του αγγελιόσημου είναι η συνδιαλλαγή κυβερνήσεων διαφημιστών και ιδιοκτητών εναντίον των εργαζόμενων στα ΜΜΕ...”.

Ώρα να αντισταθούμε

Με ανακοίνωσή τους τα αντικαπιταλιστικά σχήματα Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ και Ασύνταχτος Τύπος στην ΕΣΗΕΜΘ καλούν σε αποχή από το “δημοψήφισμα – οπερέτα” όπως το χαρακτηρίζουν. 

“Είναι η ώρα να αντισταθούμε, να επιλέξουμε τον αγώνα, τη ρήξη και την ανατροπή και όχι την ηττοπάθεια, τον συμβιβασμό, τον ατομισμό...

Ιδού και τι προτείνουμε, πιστοί στις απόψεις που έχουμε προβάλλει μαχητικά και ασυμβίβαστα τόσα χρόνια, εντός και εκτός ΔΣ:

Υπαγωγή στον ΕΔΟΕΑΠ όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στον κλάδο, είτε με μισθολόγιο είτε με μπλοκάκι, καθώς και του συνόλου των ανέργων και των συνταξιούχων, που πρέπει να απολαμβάνουν δωρεάν τις παροχές υγείας. Καμία αύξηση στο ποσοστό των εισφορών που αντιστοιχεί στους εργαζόμενους.

Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με μισθούς που θα επιτρέπουν στον καθένα να ζει αξιοπρεπώς, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες – έτσι ώστε να αυξηθούν αναλογικά και οι εισφορές προς τον ΕΔΟΕΑΠ. Κάλυψη του ελλείμματος του ΕΔΟΕΑΠ από εργοδότες και κράτος, που φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, μετά τη ληστεία των αποθεματικών του και τον Αρμαγεδδώνα που έπληξε τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς.

Άμεση δήμευση και πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων όσων εργοδοτών αποδεδειγμένα χρωστούν εισφορές από προηγούμενα χρόνια. Καθολικό και δημόσιο σύστημα υγείας και συνταξιοδότησης, για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλο τον λαό.

Υπερασπιζόμαστε τον ΕΔΟΕΑΠ ως πρότυπο ασφαλιστικής κάλυψης, που πρέπει να διεκδικηθεί και να εξασφαλισθεί για κάθε εργαζόμενο. Δεν θέλουμε ένα Ταμείο για λίγους και εκλεκτούς, για τους προνομιούχους των ΜΜΕ, όταν άλλοι στενάζουν. Συγκρότηση ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού συνδικάτου για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, χωρίς τους εργοδότες...”