Η Αριστερά
"100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση": Μεγάλη συμμετοχή στο διήμερο εκδηλώσεων του ΣΕΚ

Μεγάλη συμμετοχή σε όλες τις συζητήσεις του διημέρου του ΣΕΚ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων του ΣΕΚ για τα 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση το Σαββατοκύριακο στη Νομική. Η μεγάλη συμμετοχή, οι πολλές παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς τους εισηγητές που ξεπέρασαν τις σαρανταπέντε σε όλες τις κουβέντες, φανέρωσαν το ενδιαφέρον, ταυτόχρονα με την πλούσια συζήτηση και αντιπαράθεση, που προκαλεί ο Οκτώβρης του 1917.

Είναι κάτι που φάνηκε ήδη από την πρώτη συζήτηση το Σάββατο το βράδυ με θέμα “Η εργατική τάξη και οι Μπολσεβίκοι - η διαλεκτική της νίκης” και ομιλητές την Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, πανεπιστημιακό στην Φιλοσοφική, τον Μιχάλη Λυμπεράτο, ιστορικό, εκπαιδευτικό και τον Πάνο Γκαργκάνα, υπεύθυνο της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη. Και συνεχίστηκε την δεύτερη μέρα από το πρωί, στη συζήτηση “Ρώσικη πρωτοπορία, η άνθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας”. Στο πάνελ της συζήτησης βρέθηκαν η Λήδα Καζαντζάκη, καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ, η Έλλη Παπαγρηγορίου, απόφοιτος Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι-Μόσχα και Π.Μ.Σ. «Πολιτιστική διαχείριση – Πάντειο Πανεπιστήμιο», η Μαρία Παραδείση, ιστορικός κινηματογράφου και ο Γιάννης Σηφακάκης από το ΣΕΚ.

Το μεσημεριανό πρόγραμμα περιλάμβανε δύο κουβέντες. “Το διεθνές κύμα των επαναστάσεων και η Ελλάδα 1917-1923” με ομιλητές τον Κώστα Βλασόπουλο, πανεπιστημιακό στο Ρέθυμνο και τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ ήταν η πρώτη. Την ίδια ώρα, η Δήμητρα Κυρίλλου από την Ομάδα LGBTQ+ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Κώστας Πίττας από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο άνοιγαν τη συζήτηση “Εργατική επανάσταση - Tο πανηγύρι των καταπιεσμένων”. Ακολούθησε η συζήτηση “Πώς χάθηκε η επανάσταση;” με ομιλητές τους Παρασκευά Ψάνη, μεταφραστή του βιβλίου του Β. Σερζ “Έτος ένα της Ρώσικης Επανάστασης” και Λέανδρο Μπόλαρη, συγγραφέα. Το διήμερο έκλεισε με τη συζήτηση “Τα διδάγματα του Οκτώβρη σήμερα”, παρουσίαση της οποίας θα βρείτε σε επόμενα άρθρα.